Колко пари месечно давате за храна?

  • 169 331
  • 2 293
# 870
И аз искам рецептата за рибната супа на Чек.
Виж целия пост
# 871
Ние залагаме на вечерята, защото не закусваме, а на обяд всеки се оправя поединично, тъй като сме на работа, а детето - на училище. Няма как да трясна два портокала и 2 ябълки и да им кажа - оправяйте се, това ви е вечерята. Към 18,00 ч всеки е пригладнял вече.
Виж целия пост
# 872
И все още не мога да се пречупя и да пазарувам опаковани в кутийки зеленчуци. Ако не е в голямо количество и насипно, не ми вдъхва доверие.

Пазари нямате ли? Все пак сте насред зеленчукопроизводителен район. Точно сега пазарите изобилстват от домашни марули, лук, репички, краставиците също са предимно български и доста вкусни – нищо общо с гръцките. А и цените вече са по-поносими.
Виж целия пост
# 873
И аз искам рецептата за рибната супа на Чек.

Понеже първа я похвалих, копвам рецептата, както я е дала Чек в съответната тема:
Скрит текст:
Бульонът става най-добре с глава от голяма риба, може и сьомга. Вариш поне един час с цяла обелена глава лук, 1-2 моркова, няколко зърна черен пипер и задължително без сол. После прецеждаш бульона и в него слагаш нарязаните и сварени вече моркови, един нарязан на малки кубчета голям картоф, малко олио или зехтин за готвене. Като се свари картофа, добавяш парченца от филе от риба. Ако имаш скариди, сепия, октопод или дори миди, може да сложиш малко. Накрая добавяш лющян, малко черен пипер и това е. Аз я ям студена и не я застройвам. Майка ми я прави със застройка с два жълтъка и 1-2 лъжици кисело мляко, а дядо ми твърдеше, че застройката на рибената чорба трябва да е малко пресечена, т.е. добавяш я в горещата супа. От всичко най-важно е бульонът да е гъст и да е правен от кости или глава на едра риба, а не просто да свариш някаква риба. Със сух лющян не става толкова добре, той изобщо няма същият вкус и мирис.  Crossing Arms
Забравих да напиша, че бульона все пак се посолява преди да се добавят филенцата риба, картофа и т.н., но след като е готов, а не по време на варенето на главата.
Знам си, че за морски дарове трябва да се питат хората, родени край морето. За калмари следвах указанията на Светалчо и пак нямах грешка.
Виж целия пост
# 874
И е нормално да се каже на някой, че преяжда и прекалява с вредни напитки, особено като се вижда, че не е с перфектния ген и изглежда подпухнал и подут от прекалено угаждане.
Разбира се, че е нормално. Ако кажа на Контесата, че като свали 10 килограма, ще изглежда чудесно, още повече 10 килограма се свалят трайно и без драматични усилия за 3-6 месеца, ще бъде нормално. Ако ѝ кажа, че тръска 10 излишни кила сланина, по същество ще съм казала пак същото, но по безкрайно груб и просташки начин. Съвсем лесно е да се върнем назад в постовете и да проверим по кой от двата начина ѝ беше казано. Вторият определено е копаене на дъното.
Виж целия пост
# 875
Не съм изчислявала, честно казано. Когато ми потрябва нещо от магазина, взимам пари от портфейла си, или от ММ, без да се замислям. Не се ограничаваме от нещо, което ни се яде, но гледаме и да не навлизаме в излишни разходи, защото парите все пак не растат по дърветата, а и е грехота да се изхвърля храна.
Виж целия пост
# 876
И все още не мога да се пречупя и да пазарувам опаковани в кутийки зеленчуци. Ако не е в голямо количество и насипно, не ми вдъхва доверие.

Пазари нямате ли? Все пак сте насред зеленчукопроизводителен район. Точно сега пазарите изобилстват от домашни марули, лук, репички, краставиците също са предимно български и доста вкусни – нищо общо с гръцките. А и цените вече са по-поносими.

Има, но по принцип не купувам от тия домашни марули. Не се знае кой какво е творил с торовете, или както се изрази култовият в-к Марица, "Марули като кокошки бъкат от нитрати".

По-скоро имах предвид пазаруване на салати и марули цяла зима.
Виж целия пост
# 877
Аспержите в момента тук са 2-4 евро връзката, точно им е сезона.

в магазина ли?  newsm78
аз купих връзка зелени за 5Е - до нас е полето, където ги режат, купувам директно от къщичката на полето.
иначе счупени купих за 4Е/кг, но бяха на промоция.

Кейл например, грамадна връзка, струва 1 евро и то през ноември.

тогава му е сезона  Wink

аз го купувам за 3Е/кг, но не само листата, а цялото растение, от което изхвърлям половината.
Виж целия пост
# 878
Трябва да сме обядвали в 16 ч., че в 19:30-20 ч. да се заситим само с помело и ябълка.
Много ми е интересно, ston, може ли малко подробности, кога точно обядвате и какво/колко. Също дали и колко се движите в ежедневието.
Ние плодовете ги ядем най-късно в 16 ч., след това не се яде нищо до вечеря и като стане време няма как да не сме гладни.
Виж целия пост
# 879
Е, малките деца няма да ги караш да ядат черно грозде, когато ги е страх, ще им купиш бяло. Но аз съм чела такива потресаващи идеи за детско меню във форума, че ни най-малко не се учудвам колко много деца предпочитат сухата храна. То и на мен да дадеш сьомга на пара с пюре от спанак, а за вечеря киноа със зеленчуци, и аз ще посегна към салама.

Затова във вица се казва, че зад всеки веган стои една провалена баба. Mr. Green

Но като говорите за гответе ми се струва, че към парите за храна трябва да се включи и сметката за ток. Иначе от баба знам как с разделено на 4 пиле можеш от всяка четвърт да направиш по три ястия и съответно да ядете повече от седмица, но това е от времената, в които да ти е включен котлона не е било така пагубно за джоба. Това важи и за варивата, които вече не са и толкова евтини, но като повариш боб 3 часа става златен, според мен.

Другото, което ми е интересно в темата е как към парите за храна се добавя алкохола.

А иначе всеки си има стандарт и вкус, и храната може да му излиза всякаква сума. Достатъчно е целогодишно да ядеш пресни плодове и зеленчуци, за да стане сметката неприлична.
Виж целия пост
# 880
В магазина, asyalein . В събота пазарувах аспержи, 5 връзки тънки, млади, зелени - стигат ни за вечеря без да остават - децата много обичат аспержи увити с бекон на фурна. Бяха около 3 евро за връзка. Не знам една връзка колко грама е, да речем 300, едва ли е половин кило.
Виж целия пост
# 881
Ами ако вечеряш алкохол, нормално е да го включваш в разхода за храна  Simple Smile У нас не го ядем, затова го броя като друг разход, заедно с цигарите и другите неща, които са приятни, но не засищат твърде.
Виж целия пост
# 882
Понеже стана обяд, а и темата е такава( не за нощници  Laughing) да ви постна обяд от тазгодишната ни почивка в Австрия,  да не се потресете сеа Simple Smile Калорично, но така си трябва при студ и физическо натоварване  Wink
http://prikachi.com/images/719/9103719X.jpg
Виж целия пост
# 883

ясно.
не съм купувала от години от магазина и незнам колко грама е една връзка. Peace
преди бяха 500гр, сега може да са с намален грамаж, за да се хваща купувача на ниската цена.
тази година аспержите са ранни и евтини...

мъжът ми яде на обед една ябълка или салата.
аз с толкова малко не мога да оцелея.  Rolling Eyes
на вечеря винаги има нещо сготвено, освен ако не съм болна и не мога да стана от леглото, тогава мъжете се спасяват сами.
канех се да записвам колко ни е разходът за храна на месец, но забравих. другия месец ще пътуваме и пак няма да стане... Whistling обаче според мен даваме по 300-400Е на месец за храна. newsm78
Виж целия пост
# 884
Много пари ни заминават за храна,много.Постоянно си правя сметката и пак накрая като дръпна чертата поне 800 лв. само за храна са заминали.В къщи сме 3-ма.Не купувам някакви супер изгъзици.Държа само сирене,кашкавал и млека да са по-скъпи с илюзията,че са по-качествени.Готви се всяка вечер в малко количество,защото никой не желае да повтаря манджа.Нещо не мога да си правя сметката май  Rolling Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия