Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултация за Детска церебрална парализа с доц. д-р Чавдаров - тема 4

  • 85 642
  • 384
# 360
Здравейте, д-р Чавдаров, майка съм на момченце на 3г.и 10 месеца. Повода да ви пиша е, че детето стиска и изкривява устичката когато говори,има разминаване на горна и долна челюст, трета сливица също.Водих го при педиатърката каза, че зъбче му ръстяло и било от това но не е вярно. Водих го на ортодонт, не каза от какво е. Водих го на детски невролог, направихме ЕЕГ, проблема не идва от мозъка според изследването, изписа педиакид за неврозно дете, и хаченца който не посмях да взема, въпреки, че тя каза да давам по - една четвъртина и хапченцето е малко. Педиатърка каза в никакъв случай да не давам, аптекарката не ми даде, било за възрастни. Притеснена съм, в чуденка съм, педиатърка не ми помага по никъкъв начин, да ме насочи към какъв специалист да се ориентирам. Всичко си решавам аз, но поне ми дава направления. Според вас каква може да е причината, по принцип може да я отваря устичката хубаво.
Виж целия пост
# 361
Здравейте, доц. Чавдаров. Имам син на 3 месеца и половина, след 10 дни прави 4 месеца. Когато беше на 18 дни, беше опериран от пилорна стеноза. Проблемът ни е, че спи по гръб само на ляво, почва да се сплексва вече главичката. Като забелязахме това във втори месец, беше му трудно и да завърта главата ня на дясно в пълния си обем  Праивхме 10 дни курс физиотерапия сега върти главата в малко по голям обем на дясно, но не напълно и все още си спи само на ляво. Предстои да правим още физиотерапия. Правен е преглед при невролог и ортопед и двамата казват, че уж няма тортоколис, а по стегнат десен мускул на врата. Детето освен, че спи на ляво, накланя и в легнало положение глава на ляво. Не може да стои по корем повече от 1/2 минути на равна повърхност, защото не може да направи хубаво опора с ръцете си. Като има нещо под гърдите, възглавница стои повече. Не може да се обръща нито от груб по корем, нито обратно. Моля ви за съвет и мнения, също и дали можем да си запазим час при вас за преглед?

Сърдечнп благодаря предварително.

Поздрави,
Виж целия пост
# 362
Здравейте.
Майката може да ме намери на тел. 0889 634 252, между 9 и 15 часа  без почивни дни, за да уточним дата и час за преглед в кабинета ми.
Виж целия пост
# 363
Анелия Ц.
Може да ме намерите на тел.: 0889 634 252, за да съгласуваме удобно време за преглед.
Виж целия пост
# 364
Здравейте, доц. Чавдаров!
Имам момиченце, което след 3 дни става на 3 месеца (родена в 37 седмица, 2800кг, естествено; правена ТФЕ след раждането - нормална). Има няколко неща, които ме притесняват и искам да се допитам до вас.
1. Предната лява страна на главичката й (някак до фонтанелата) ми изглежда леко сплескана, но не е нещо много видимо, едва се забелязва всъщност (мисля, че така се роди, но честно казано не съм сигурна, може и да не съм обърнала достатъчно внимание, тъй като почти не се забелязва, както писах). Бяхме на ортопед, който каза, че има лека плагиоцефалия (даде ни насоки), посетихме и двама педиатри, които казват, че това не е плагиоцефалия и проблем няма. Аз се притеснявам това да не навреди на развитието на мозъчето?!  
2. Тя е с големи бузки, но дясната е леко по-голяма от лявата (така се роди, допускам, че е от тясното пространство в корема, тъй като бях с малко води). Мислите ли, че ще го израстне или става въпрос за нещо по-сериозно?
3. Роди се с малка фонтанела (около 1 на 1 см). Изключително много се притеснявам да не се затвори по-рано след като е толкова малка (давам Вигантол по 1к). Много често внимателно я проверявам и от 2-3 дни имам чувството, че областта е по-твърда от преди. Това нормално ли е? Възможно ли е да се затвори за 1 седмица например? И възможно ли е дори при ранно затваряне мозъкът да се развива нормално?
4. От около два дни (преди не го е правила) забелязвам едно леко притреперване на главата за секунди, засега само докато е в изправено положение (тоест на ръце, гледайки напред, когато главата и няма упора (в презентацията ви сега прочетох, че това не е правилно държане)). Това не се случва често, но средно на ден да предположим около 2 пъти, тоест виждала съм го общо 3-4 пъти. Възможно ли е да е от умора на главата или е индикация за проблем?
5. Както писах, бебето е на почти 3 месеца, но все още не посяга към предмети, когато му сложа нещо в ръчичката, го държи за кратко и след това го пуска, без да осъзнава, че има нещо в ръката. Прочетох презентацията Ви, но не успях да разбера дали за тази възраст е нормално…

Иначе като цяло бебето е доста будно - заглежда се, следи, нас почти постоянно ни гледа, смее се и гука много, държи си главичката, не обича по корем, но от няколко дни се задържа доста високо и по-продължително от преди - на лакътчета, днес дори опита и на една длан, но плачеше и я повдигнах бързо. Няколко пъти се е обръщала от корем по гръб (но не е ежедневие още), почти всяка нощ я намирам перпендикулярно на леглото и то още от новородено, много се върти. Вече почти не иска да лежи когато е будна, често се набира да става, тип “коремни преси”, но разбира се не може и без моя помощ стига само до повдигане на главичката, ако и помогна съвсем леко, се вдига до седнало положение, но не го правим, защото мисля, че е рано.
Това е като цяло за развитието й, но доста ме притесняват нещата, които изредих по-нагоре. Според вас има ли повод за притеснение, необходимо ли е да посетя специалист и какъв… Какво бихте ме посъветвали Вие?

Извинявам се за дългият пост и многото въпроси, и благодаря предварително!
Виж целия пост
# 365
Дарлинг,
По т.1 - плагицефалията не значи, че ще има "мозъчен проблем". Вероятно колегата ортопед е прав.
по т.2 - това с бузките --- никой не може да отговори.
по т.3 -  фонтанелата - никой не може да отговори, кога ще се затвори точно.
по т.4 - никой не може да отговори. Не я носите на ръце, ....
по т.5 - зависи къде поставяте предмета и дали сензорно комуникирате с нея. Лежи по гръб. С дрънкалката я чукнете лекичко по едната ръка за да я фиксира или я погладете от лакътя към пръстите и я оставете в кръгозора й близо до пръстите на съответната ръка.

Дарлинг,
вместо да четете,  си играйте с детето от положение по корем или по гръб.
 Позиционирайте го за по 1-2 мин. по корем или по гръб и после бавно го завъртайте само с таза без да го повдигате от повърхността. На този етап това му е абсолютно достатъчно. Радвайте му се и не си мислете за "страхотии" за да не дойдат.
Успех.
Виж целия пост
# 366
Здравейте, доцент Чавдаров! Дъщеря ми е с диагноза ДЦП, спастична квадрипареза, умствена изостаналост и все още не говори. След рехабилитации проходи на три  години . Приемала е ноотропил, енцефабол , а в момента Пантогам . Посещава логопед, но не виждам особен напредък. Казваше срички мама, баба поне това, от много време няма дори и срички нещо като регрес, какво бихте ме посъветвали ? Другият месец прави 6 г .
Виж целия пост
# 367
Здравейте, доц. Чавдаров.
Бебето ми е на 6 месеца и 2 седмици. Притеснявам се, че не обича да стои по корем. Първоначално вдигна трудно главата - на 3 месеца. Научи се да се обръща от корем по гръб на 4, а от гръб по корем точно като стана на 6 месеца. И преди да успее да се обърне от корем по гръб, беше трудно стоенето по корем, но пък откакто успя съвсем е трудно по-дългото задържане. Притеснявам се как ще се научи да пълзи, когато прекарва малко време по корем. Другото, което ме притеснява е, че от известно време забелязвам, че се стряска от рязък шум (премигва с очи или глава). Знам, че на този етап трябва да успява да стъпи с краче, когато е повдигната, но май по-скоро стъпва с пръсти, а не с цялото ходило.  Когато беше на 4 месеца, посетихме невролог, който заключи, че детето е здраво. Водя я на детска консултация освен при лл на детето и при още един педиатър. Всички ме убеждават, че детето е ок, но в мен остава притеснение, особено като виждам, че деца на същата възраст вече лазят и правят опити да се изправят. Благодаря, че ме изчетохте! Да направим ли консултация и с Вас?
Виж целия пост
# 368
Борис,
Най-лесно се възстановява общата моторика - ходенето.
Трудно се възстановява говора, а още по-трудно финната моторика и графомоториката.
Иска време и търпение, като резултатите понякога много се забавят.
ДЦП е целоживотно състояние, което изисква много грижи, а резултатността понякога е слаба.
Успех.

Кристиа
Отворете сайта на СБРДЦП "Св. София" (www.cpcentresof-bg.com) и там има публикация "Как да не пречим на двигателното развитие на детето ни", където е обяснено и онагледено двигателното развитие на детето по месеци.
Много кратка справка:
На 6 мес. трябва да се обръща от гръб по корем и да има дланна опора - което го правите доколкото разбирам !!!!
На 7м2с. трябва да заема самостоятелно четириопорен стоеж.
На 8м.2с. трябва да седи самостоятелно.
На 9,5-10 м. започва да лази.
Тези показатели са ориентировъчни, като е възможно да има отклонения с около 30 дни напред или назад.
Оставето го да се придвижва сам !!, не го носете, не го изправяйте, не го поставяйте седнал.

Успех.
Виж целия пост
# 369
Здравейте д-р Чавдаров,
Имам момче на почти 3 години. Пролази рано, проходи на годинка.
В сравнение с другите деца на неговата възраст е много тромав, пада постоянно.
От около 2-3 месеца си държи ръцете свити в юмруци доста често и така се катери и качва на леглото. Намирам го за странно.
Според ЛЛ няма място за притеснение.
Също така все още не може да скача и да кара колело с педали.
Към какъв специалист трябва да се обърна за такива особености на грубата моторика?
Благодаря Ви!
Виж целия пост
# 370
ДурльоБурльо,
Трябва да се уточни диагнозата, преди да се препоръча адекватно лечение.
Имате нужда от лекар по физикална и рехаб.медицина с опит в детската възраст или от детски невролог с опит в кинезиологията.
Ако желаете може да се свържете и с мен на моб.телефон.
Успех.
Виж целия пост
# 371
Благодаря Ви!
Ще се свържа с Вас за преглед.
Лек ден!
Виж целия пост
# 372
Здравейте,д-р Чавдаров.Имам момиче на 2месеца и 8 дена.Бяхме на ортопед и той каза ,че има разлика в крачетата.Дясното краче е по -късно, с по-малко от 1 см.Няма проблем с тазобедрената става.Има ли упражнения,с които да коригираме разликата в крачетата.Или варианта е само операция.Предварително Ви благодаря
Виж целия пост
# 373
Здравейте Аник.

Защо сте ходили при ортопед на тази малка възраст ???
Ортопедът беше ли "детски ортопед" ??
Дължината на крачетата как беше измерена, тъй като бебето още е във физиологичен флексионен стадий и трябва "на сила" да бъде разгънато за да се премери дължината на всяко краче !!, което води до възможност за съществена грешка.

Най-малкото, направете още една консултация с детски ортопед в Клиниката по детска ортопедия в Специализираната ортопедична болница в Горна Баня, София. (СБАЛОТ)

На въпроса Ви: ако има скъсяване (което може да се отчете само с рентгенови снимки на тази възраст), физиотерапията няма да помогне, иначе всички ниски деца с "гимнастика" щяха да стават високи.... малко да ви развеселя.

Успех.
Виж целия пост
# 374
Здравейте
Личната лекарка ни изпрати за профилактичен преглед и за ехограф на тазобедрената става.Лекарът е детски ортопед.С тазобедрената става обясни ,че всичко е наред.Дори били по развити от тези на други бебета на нейната възраст.Методът, по който измери крачетата:опъна ги видя разлика,след това ги сви и погледна колената,че не са на едно ниво.Много Ви благодаря  за съвета
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия