Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Джобни пари за ученик

  • 18 221
  • 117
# 30
То хубаво, но му слагай и някой сандвич, да не се окаже, че седи гладен Simple Smile

Ако ще му слага сандвич, защо тогава ще му трябват джобни на един първокласник?
Тъкмо като поседи гладен, ще се научи да харчи по-разумно.  Simple Smile

Към Линдичка: по-добре му давай джобните ден за ден в началото. Подходи така към детето, че да ти споделя съвсем естествено, без натиск, за какво точно ги харчи. Така ще можеш да прецениш как да действаш по-нататък, след като мине първоначалната еуфория и безразсъдното харчене (евентуално). Ако си от майките, които са вманиачени на тема здравословно хранене, имай готовност в началото детето ти да се нахвърли към всякакви боклучави храни като невидяло. Временно е. Важното е да запазиш спокойствие и да не реагираш негативно. Няма да умре от няколко джънка, но пък като види, че вече не са му забранени, ще загуби интерес.
Когато се убедиш, че горе-долу харчи разумно, можеш да започнеш да даваш джобните и на седмица. По-нататък, в по-горните класове – и на месец. Но това зависи от самото дете.
Ако твоето е от тези, които не могат да устоят на боклучавите храни, и продължи да се храни непълноценно, минаваш на варианта храна от къщи и дребни джобни, колкото да не е без хич.
Виж целия пост
# 31
И аз мисля около 1 лев (или 5 наведнъж на седмица).
Ив* ти на ден ли ги даваш?
Не ви съветвам да давате на толкова малко дете парите за седмицата накуп – случва се да ги загуби или да се изкуши да ги даде за нещо всичките накуп.
По левче съм давала първи клас, качих после след втори на 1,50 лв., четвърти 2 лв., вече е над 8 клас – давам по 3 лв.
Виж целия пост
# 32
Как' Сийке аз че не съм вманиачена не тема здравословно хранене, не съм. На него никога не му се е забранявало да яде боклуци, защото аз самата си ги хапвам и някак не е коректно да му забранявам, а аз да ги ям. Не съм забелязала обаче да му минава мерака да ги яде, нищо, че са му позволени от край време.
Та ще си купува основно такива неща - 100% съм сигурна просто!
Вчера си направих експеримент - тръгна на училищна занималня , подготвих му обяд и следобедна закуска, дадох му и 1 лев ако излизат следобед на разходка да си има пари. Питам го като го взех (бяха останали 20 стотинки), какво си е купил и той ми вика "сладолед" Laughing (а сладолед му давам много рядко). Доволен !
Та съм в чуденка какво да го правя - хем искам да го науча, хем искам да не се тъпче съвсем пък всеки ден с боклуци, хем да му приготвям обяд и закуска, а то като има закуска за какво са му парите, но ако пък няма, а другите имат пак не върви. Ще пробвам както казваш ти ден за ден по лев-лев и нещо, а ако ги управлява що годе разумно ще му ги давам наведнъж по-нататък Simple Smile
Виж целия пост
# 33
и аз имам първокласничка и ще и давам по 1 лв., а на каката 4 клас 2 лв
сега да се обоснова
когато каката ни бе в първи клас в началото не и давахме пари защото имаме в училището столова ( с купони) и храната бе подсигурена ... такааа , НО на всички деца от нейния клас им даваха пари ( на някой и по 5 лв даже ) и моето дете се чувстваше като наказано.
започнах да давам по 0.50 лв. но те бяха крайно не достатъчни ( стигаха само за солети ) и така увеличихме на 1 .00лв. ( като в раницата на едно "скришно място" сложихме 5 лева на дребно та акооо и потрябват за нещо "спешно" да ги ползва ( стояха си там до края на учебната година )
във втори клас и казах да ми записва какво си е купувала през деня и колко струва.
Според мен ( не налагам мнение а изказвам ) децата трябва да имат джобни поне за самочувствие ако не за друго.Друг е въпроса ако на родителската среша се вземе решение децата да не носят джобни.нооо пак ще има нарушители Simple Smile .при нас взехме решение да не носят телефони , но една майка се изказа че детето и не можело без телефон и решението отпадна ." Разни хора , разни идеали"
 
Виж целия пост
# 34
И аз имам първолаче! Живи и здрави да са ни!  Много ме притесняват училищните столове, какво ви е мнението за тях?
Виж целия пост
# 35
Джобни винаги сме давали. В понеделник се даваха за седмицата.Така се научиха на финансова дисциплина. Малката която е вече не толкова малка /8 клас/ до трети клас беше така, после и ги внасяхме месечно в дебитната и карта. Давахме пари за оценки, но само за годишни. Това работи. Като си си заслужил парите по друг начин ги харчиш.  Grinning
Виж целия пост
# 36
Давала съм по 1-2лв дневно ,но на куп за цяла седмица всеки път напомняйки и да бъде разумна и пестелива Flushed. У дома винаги има поне няколко вида различни плодове ,вода ,сок бисквити...
Един ден малко преди пролетната ваканция коментираме със съпруга дали ще може да вземе отпуск за да идем някъде ,а той ми отговаря че не може да си позволи в момента да пътува защото има важни задачи които няма как да отмени.
Дребната чула , не дочула решила че пари няма и ни ошашка като се намеси и каза ;''няма проблем аз черпя''.
В първия момент си помислихме че няма представа какви ги дрънка ,но детето извади сума от порядъка на няколко стотин лева.
Оказало се че и дядо давал, и баба отделно от другата страна и от там.... а пък малката се оказала по-стисната и от мен , което направо си граничи с невъзможно като се замисля ...Anguished
Но е факт.
Виж целия пост
# 37
Доста преди да тръгнат на училище получават по 5 лв. на седмица. Или когато нещо ми идва нагорно с бюджета... по 20 лв. на месец. Баткото в 1 кл. нямаше правон а лафка. Във 2 клас се скъса да харчи. Надебеля. Сменихме училището. В 3 клас можеха да ходят до лафката, НО повечето деца не ходят. Учителката им надува главите за "хубите" и "лошите" храни. Това правя и в къщи - надувам глави. Не е ходил до лафка. Пък и това са техни пари. Обикновено ги събират и с допълнение от паричките, които събират по празници си купуват големи неща. Миналата година първокласника не е носил пари в училище въпреки, че получава всяка седмица/или месец. Пак с уговорката "НО" в първото лято като започнахме да им даваме така джобните имаше няколко съседчета, които бяха на "издръжка" и сладолед и др. такива. Имаше период, в който бях прибрала портфейла на малкия като охранителна мярка, за да не храни каката от първия етаж, че тя редовно го пращаше в къщи да си вземе пари. После се научиха да се контролират.
Самоконтролът изисква време. Колкото по-рано се научат да си управляват паричките, толкова ще са по-малки вашите "загуби" с оглед малкия размер на издръжката, която давате.
Не на последно място! Съпругът ми въведе система на удвояване на парите. Към 6. Декември /преди голямото Коледно "Скубане"/, колкото парички има в пормонето, толкова даваме отгоре. Така миналата година малкия си купи велосипед за 650 лв.
Най-малкия /на 5 г./ от около половин година получава седмични. Не ги харчи.
Лятото за два-три месеца спирам да давам. Но пък давам джобни за лагери и др.
Виж целия пост
# 38
Момичета, аз още съм далече да давам джобни, но помня моите първи дни в училище. Майка ми не ми е давала с идеята, че имахме стол и там се хранехме в 10 часа, на обяд и следобед. Но всички имаха пари, купуваха близалки, бонбони. Аз не се сещах да поискам, никога не бях имала джобни и един ден просто си взех стотинки от джоба на баща ми. Майка ми като ме видя, ме разпита и се почувства неудобно, оттогава ми даваше. Та съветът ми е- давайте им, може да е левче през ден, но да си има детето, защото иначе става неловко.
Виж целия пост
# 39
Ние миналата година давахме по 2 лв на ден (беше в първи клас) - понякога се налага да купуват химикал,тетрадка.
Сега във втори клас пак по 2 лв ще даваме ,имат си стол 1.60 лв на ден е храната там , слагам закуска за сутринта и нещо за следобед като са на занималнята + плодове.
Виж целия пост
# 40
В първи клас май не давах пари, защото имаха стол и закуска, слагах още една закуска - всички си носеха домашна храна. После по 1 лв всеки ден. От 5ти клас - по 10-15 лв седмично, като това включва купони за стола.
За добро представяне в училище пращам на лагер/екскурзия.

Доста преди да тръгнат на училище получават по 5 лв. на седмица. Или когато нещо ми идва нагорно с бюджета... по 20 лв. на месец.
5 лв на седмица и 20 лв на месец не е ли едно и също? Simple Smile
Виж целия пост
# 41
По темата мога да пиша много,но ще се постарая да съм кратка.В първи клас госпожата изрично предупреди да не се носят пари,защото децата са на стол,отделно им давахме закуски и плодове в раницата от вкъщи /беше решено на род.среща/ и лавката беше забранена.....
Разбира се много от децата носеха пари,които се крадяха от други,имаше караници,сдърпвания и сълзи...и от лавката,която беше забранена уж,се купуваха какви ли не глупости....
Втори клас беше по-добре,вече можехме да им даваме пари,с които децата се черпеха помежду си с дъвки и вафли или се купуваше какао от кафе-машината...
Та мисълта ми е,че няма смисъл да им се дават големи суми пари ,които така или иначе няма да идат по предназначение !! В първи клас не съм давала пари,а във втори давах през ден по левче.Сега ще сме в трети клас,но също не смятам да давам повече от лев на ден.
Виж целия пост
# 42
В първи клас давах 2 лв. на ден. Харчеше ги за разни глупави неща, както всички. Даже съм била свидетел дете, което са му дали повече пари за деня - - 10 лв, след като си купи каквото искаше, му останаха 5 лв и от чудене за какво да ги Изхарчи - хоп за дъвки.30 броя. С две думи няма нужда да се дават наведнъж, все ги изхарчват. С времето се научават, моя син от втори клас няма джобни, "събира" ги. Тоест смята колко пари му се падат по 2 лв. на учебен ден и някой ден поисква нещо скъпо-игра или подобно. Той обаче не му пука кой има пари и кой не, не се впечатлява и хич не му пречи на самочувствието, слава богу, за сега е над тези неща. Има деца обаче, на които им дават по доста джобни-20,30 лв. на седмица , и доста често това са дори деца на родители, на които им е трудно да отделят тези пари. Чудя им се, но... За сумата - ако има храна, по 1 лв е добре, по-малко е нищо, то под левче почти няма какво да се купи. Принцесите са по 1.,30, бургери имаше при нас по 1,40...Абе и два лева не стигат, ако ядене няма. Ако ще си купи и вода/сок и става една Simple Smile. Да ви е жив и здрав, ще се научи. Между другото имам приятелка сина й е 10 клас и джобните му са по 2.50лв. на ден. Така че всеки си знае. Но няма нужда от голяма сума, излишно е.
Виж целия пост
# 43
Със сигурност нямат нужда от много пари. Трябва да се научат на стойността на парите и да знаят, че не падат от дървото.
Моя син миналата година беше 5-ти клас давах му по 2 лв.на ден. Тази година отново ще му давам по 2 лв. Мисля, че са достатъчни. Сутрин ставаме рано  закусва в къщи, правя  един сандвич за междучасието след 2-рия час, а за голямото междучасие са му 2-та лв., обядва в къщи.
Виж целия пост
# 44
Ние давахме по 1 лв на ден на всяко от децата ни. Баткото тази година е 4 клас и ще му увеличим лимита на 2лв. Първокласника миналата година започна без пари, тъй като така се бяхме разбрали на родителската среща. Постепенно обаче всички започнаха да дават на децата си дневни и ние започнахме да му даваме по левче. Пари за оценки не даваме.
За да спестяват ги стимулирам по следния начин: Обещала съм всеки път когато спести някакви стотинки,, да му давам още толкова за касичката. По този начин малкия миналата година си връщаше левчето и си събираше парички в касичката бързо. Баткото си ги харчеше, но той явно не е от спестовните деца  Laughing
Купуват си сокчета, принцеси, хамбургери понякога, кубети и други вредни храни. Записани са на обяд, но не мисля че изяждат всичко там  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия