Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Примерна схема за захранване 5

  • 55 539
  • 582
Тема за обсъждане на начина на захранване: Каква храна, кога, по колко и как?
Всички мами, които имат желание да споделят своя начин на захранване с подробности са добре дошли, както разбира се и всички, на които им предстои това "страшно" начинание.

Ето ги и нашите стари теми:

Примерна схема за захранване
Примерна схема за захранване 2
Примерна схема за захранване 3
Примерна схема за захранване 4"Истината е, че няма универсална схема, която да е подходяща за всички бебета и майките им. Някои майки решават да започнат захранването с каша, други - със зеленчуково пюре, трети - с плодово пюре... Най-общо - не се започва захранване със сок, противно на някои поостарели практики, срещани все още тук-там в България; останалото е по преценка на майката. Стига детето да приема добре новата храна - няма проблем с кое точно ще се започне.
Само някои са по-утвърдените методи:
- не се започва с храни, за които се знае, че са алергени
- обичайно нова храна се въвежда сутрин, за да може да се проследи за евентуална алергична реакция в остатъка на деня
- обикновено кърмене (или млечно хранене, ако е на АМ) не се замества изцяло, преди детето да е навършило годинка - все още нуждите му от млечни храни в дневния рацион са от порядъка на 70-85%, т.е. такова количество мляко трябва да му бъде осигурено всеки ден. Твърдата храна служи за приучаване към нови вкусове и текстури, а не за наяждане. Нормално е да ядат дълго време съвсем малки количества твърда храна - да я опитват, а не да се наяждат с нея.
- преди годинка обикновено се предлага първо кърмене, изчаква се 30-40 минути да се слегне в стомахчето
 и се предлага твърдата храна. Ако се предложи много скоро след кърмене, бебето може да не прояви никакъв интерес. След година-годинка и малко обикновено плавно се обръща режимът - първо твърда храна, после кърмене. Всичко е ориентировъчно - не е беда, ако някой ден не се спази режимът или ако повече суче, от колкото е било замислено (примерно ако са били предвидени 3 приема на твърда храна, а е имало само един или нито един)
- количеството храна се увеличава плавно - от 1 ч.л. първия ден, 2 ч.л. втория и така нататък, докато приеманото количество стигне 30-40 мл на ядене. Малко бебета приемат повече от 50-60 мл на хранене, макар че може да се опита - някои бебета приемат охотно повече твърда храна, без това да се отрази на количеството приемана кърма. Следи бебето и се вслушвай в сигналите, които ти дава и няма да сбъркаш
- нова храна се въвежда на интервали. 3-5 дена, ако няма фамилна обремененост с алергии и 5-10 дена, ако има такава обремененост. Въвежда се само по една нова храна наведнъж."  -
Мис Бу[/i]

Полезни линкове:
Захранване с твърди храни: струва си да се изчака
ЗАХРАНВАНЕ НА БЕБЕТО С ТВЪРДИ ХРАНИ
Педагогическо захранване - руската схема на захранване
Наръчник за хранене според възрастта на Вашето бебе и малко дете
Въвеждане на твърди храни
Рецепти за домашни пюрета и каши
Кафевият ориз
Сравнителен тест на сирена

Безценните съвети на Косе Босе:
За млечните продукти
Извара
Червеното цвекло
Желязото - къде да го търсим?
с какво е най подходящо да въведа глутена?
Кисел
И още за кисела
Мазнините
Какво да въведа след първите зеленчуци
Как да направим каша
Неподходящи комбинации на храни
За месото и рибата


Други разисквани важни въпроси:
За козето мляко
Какво представлява алергията?

Но, ако искате да знаете всичко изчетете цялата тема и се върнете назад:)

Ето тук, момичетата, които пишат в тази тема са публикували своите схеми на захранване. Те в никакъв случай не бива да се приемат, като задължителни /за това са и примерни/. И помнете, че детето е този, който ще определи вашата.
Имейл адрес за вход: maq@gbg.bg
Парола: primernashema
Виж целия пост
# 1
Първа в новата темичка  Hug

Искам да попитам кога може да се въведе леща? Предполагам, че по-добрия вариант все пак е да се дава белена леща.
Също не си спомням дали съм срещала от кога може да се въведе алабаш и гулия?
Благодаря Ви.  Heart Eyes
Виж целия пост
# 2
И аз да се запиша. Тази седмица мисля да дам коричка хляб като захранване с глутен. Евентуално от другата седмица да опитаме попарка. И тъй като ще я правя с чай от шипки, а той шипки вече е ял в плодово пюре, трябва ли да въвеждам чая (чай никога не съм давала), да му давам да пие?
Виж целия пост
# 3
Айде и ние сме тук. Peace
Виж целия пост
# 4
Навсякъде чета, че попарата се прави с чай от шипки - това ли е най-подходящия чай за дребните? Не запичаха ли шипките?
Виж целия пост
# 5
Навсякъде чета, че попарата се прави с чай от шипки - това ли е най-подходящия чай за дребните? Не запичаха ли шипките?
Ами на теория - шипката запича, но не на всеки му влияе така. Друг вариант за попарата е от чайчетата на Хип- имаше някакъв за храносмилане ...Иначе на сина си аз му правех с лайка, но тогава не знаех, че се води алерген...
Виж целия пост
# 6

Може ли някой да ми каже от кога може да се предлага царевица - варена и пасирана? Люспичките ли са причината да бъде трудносмилаема?
Виж целия пост
# 7
Привет и от мен в новата темичка. Благодаря ти, valeria.k   bouquet А как ви звучи по-апетитно: тиква с морков или тиква с ябълка?
Виж целия пост
# 8
Записвам се и аз , момичета Hug Отдавна ви чета и ми бяхте и сте много полезни  bouquet
Мислех, че моят момък е много лаком защото вървеше добре( на 6 мес беше 9 500 и 73см), но като почнах да захранвам се оказа друго! Ако изяде предиобед 50 гр плодово пюре, огладнява чак ранния следобяд, или ако дам след кърменето към 12.30 зеленч пюре - не иска да суче повече от 4 часа. Така се получава, че заместваме хранене, без аз да искам. Иначе винаги първо кърмя и след това всичко друго. Няколко пъти с по 60, 70 гр каша си замести следобедното хранене. Вече не иска да суче никак през деня - все едно яде ограмни порции твърда храна, а максимума ни е 100 гр. Sad Аз ли не мога да намеря "златната среда"или му е омръзнало все от мама. Успокоява ме това донякъде ,че през нощат поне суче. Ами това е! Ако някой има подобен случай или просто съвет..... Благодаря предварително  bouquet!!!
Виж целия пост
# 9
Привет и от мен в новата темичка. Благодаря ти, valeria.k   bouquet А как ви звучи по-апетитно: тиква с морков или тиква с ябълка?
с тиква на мен еднакво не ми звучи апетитно  Laughing ама с морков май-по така ми звучи Peace
Виж целия пост
# 10
Попарата винаги съм я правила с преварена вода и никога с чай.....за мен лично смесването на сладко със солено...е как да кажа неприемлива комбинация....
Виж целия пост
# 11
Аз правя попарата с чай от шипки- високо съдъражание на витамин С. Единсвено с чай успяхме да я проядем. Не слагам захар.
Гулия и алабаш и аз не съм чела, но си купих пюре с гулия на Сънвал, ще го давам.

rosi81 замести ако искаш обедното хранене и да си суче иначе детето, а да не ти прескача хранения.
Виж целия пост
# 12
аз пак да си повторя въпроса за ориза. ако го въведа като пасирам бял ориз по-малко калорично ли е, отколкото ако го въведа с каша?
Виж целия пост
# 13
Питах в друга тема ма ще питам и тук EmbarassedБебка тази седмица навършва 6 мес.Преди 2 дни захраних с картоф.Мислех след 1-2 дни да въведа и морков.Да обаче от днес беба е хремава.Да продължавам ли  с картофа, да въвеждам ли моркова, да чакам ли... Rolling EyesНещо май съм чела,че при хрема не се въвежда нова храна.Моля за съвет.Ще съм благодарна.А и между другото малката въобще не е очарована от картофа, плюе, мръщи се и си търси да суче.Не я насилвам, ама все пак...
Виж целия пост
# 14
Здравейте, момичета! Първо влизам да ви почерпя виртуално за 7 - те месеца на нашата кукла Вайана   party023!!! Според вас кое да въведа първо - жълтък или глутен и от кога? Вече сме въвели почти всички зеленчуци за възрастта и имаме две заместени хранения - обедно - месо/ зеленчук и следобедно с каша! Въвели сме и ябълка, круша, слива и банан! С какво да продължа по - натам?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия