Защо не ми се получи кекса?

  • 985
  • 9
Вчера правих един кекс...и нищо не стана от него.Отдолу беше вече изгорял, по средата-тесто, а отгоре вече беше в по-хубава форма, в смисъл вече готов.Сега-знам че печката нещо не я бива, ама не може майка ми да го направи, а пък аз за 2 път вече се излагам Weary.Кажете ми дали греша-слагам първо отдолу да се запече и да се надигне и след това включвам отгоре!Вие как печете вашите кексове и торти?Пропуснах и да кажа, че пекох кекса в обикновенна тавичка, нямам специална кексова форма.
Моля ви мами, кажете къде сбърках, щото вече ми иде да  smile3511

P.S.За сметка на несполучливия кекс снощи правих страхотен ягодов крем!Ако някой иска рецептата, може да я пусна по-късно  love001
Виж целия пост
# 1
Когато аз пека кекс фурната ми винаги е загрята на 180 градуса. Може би именно, защото печеш първо отдолу, а после отгоре кекса ти не става. Пробвай в напълно загрята фурна.

....и дай рецептата за крема  Laughing
Виж целия пост
# 2
Когато аз пека кекс фурната ми винаги е загрята на 180 градуса. Може би именно, защото печеш първо отдолу, а после отгоре кекса ти не става. Пробвай в напълно загрята фурна.

....и дай рецептата за крема  Laughing


 Peace
Виж целия пост
# 3
Аз също като слагам кекса в печката,тя вече е загрята на 180 гр.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА ГОРЕН И ДОЛЕН РЕОТАН,след 10-ина минути включвам на вентилатор и намалям на 160-170гр.
Виж целия пост
# 4
Все си мисля, че зависи от печката. Аз включвам фурната,когато сипвам кексовата смес във формата, т.е. най-много 5 мин. преди да пъхна кекса в нея. И го пека на по-малко от 150 градуса 40 мин. Дори не го гледам, просто като изтече времето, отивам и го вадя. пита пека 30-35 мин. по същия начин - няма намаляване, няма увеличаване или горно и долно печене. Затова пък в печката на майка ми почти нищо не мога свястно да опека, все нещо няма да е както трябва, така, че мисля, че ти  трябва  повече опит и да си опознаеш печицата! Grinning
Виж целия пост
# 5
Благодаря, мами за съветите smile3525ще знам за другия път...

Ето сега рецептата за крема:
250-300 гр. ягоди
150гр. захар
1 кофичка кис.мляко
Първо с пасатор разбих ягодките, след което ги добавих в предварително разбитите с миксер кисело мляко и захар.Бърках, докато захарта се стопи.След това разсипах крема в купички, на мен ми излезнаха 4 бр.Отгоре украсих с по една ягодка.Кремчето стана нито много гъсто, нито много течно.. Simple SmileАко имате бишкоти или бисквити също разбити с пасатор, можете да добавите към крема Simple SmileДано да ви хареса thumbsup
Виж целия пост
# 6
Аз пък задължително пека първо отдолу на долен реотан докато се надигне и чак тогава пускам горния реотан. Единствената тънкост е, че когато пусна горния реотан, долният го намалявам, няма смисъл да грее така силно, просто защото се предполага, че отдолу кексът е готов. Пека в загрята фурна на около 180-200 градуса. Наистина зависи от печката, от набухвателя, от брашното, от много неща. Всяка домакиня си познава печката и си има начин на печене. Повече опит и ще стане.
Виж целия пост
# 7
При мен пък е обратното-аз го правя хубав,а на майка ми не става Tired Според мен наистина зависи от фурната.Аз го пека на вентилираната функция на 180 С и става супер,а на майка ми фурната няма тази функция и нещо не й става добре Confused
Виж целия пост
# 8
От мама съм се научила да пека така кекса-винаги става.Първо включвам фурната да загрее на 180 градуса-най-малко 10 минути.Когато сложа кекса първо го включвам на горен и долен реотан-за мъничко-колко да не позволи на сместа да изтече след като се надуе кекса.Посе го включвам само на долен-и така докато добре не се надуе.След като се надуе-пак на два реутана-трябва му малко-при мен кекса е едно от нещата,които знам,че нняма как да сбъркам WinkСегшната ми печка няма само долен реотан-ходя на печката на свекървата да пека-на вентилатор не става същото.
Виж целия пост
# 9
От мама съм се научила да пека така кекса-винаги става.Първо включвам фурната да загрее на 180 градуса-най-малко 10 минути.Когато сложа кекса първо го включвам на горен и долен реотан-за мъничко-колко да не позволи на сместа да изтече след като се надуе кекса.Посе го включвам само на долен-и така докато добре не се надуе.След като се надуе-пак на два реутана-трябва му малко-при мен кекса е едно от нещата,които знам,че нняма как да сбъркам WinkСегшната ми печка няма само долен реотан-ходя на печката на свекървата да пека-на вентилатор не става същото.

И мойта печка сега е такава без отделно контролиране на реотаните и съм много недоволна, но ще я сменям. Аз сега когато пека разни там питки, козунаци, сладкиши, винаги покривам тавата отгоре с алуминиево фолио, за да не позволявам да се запече отгоре и да го затапи и да не се надуе. Едва когато вече се е надуло достатъчно и изпекло отдолу махам фолиото. Опитай така, става.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия