Картофи по непалски
500 г пресни картофа
4–5 с. л. олио
3 гъби
1 морков
2 люти чушки
3 с. л. маргарин
1 кофичка заквасена сметана-200 гр
8–9 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сол на вкус
1. Картофите се нарязват на тънки филии и се подреждат в намаслена тава. Върху тях се слагат и нарязаните на филийки гъби и кръгчета морков.
2. Лютите чушки се почистват, нарязват се наситно и с тях се поръсват зеленчуците. Налива се 1 пръст топла вода и се пече 30–40 минути.
3. Върху изпечените зеленчуци се разпределя маргаринът. Сметаната се разбива с наситнените скилидки чесън и копър, посолява се, ястието в тавата се залива и се пече до зачервяване.
Картофена пица
1 кг картофи
300 г стерилизирани домати
50-100 г маслини
2 кисели краставички
1 глава лук
1 с. л. каперси
1/2 ч. л. босилек (сух)
150 гр.сметана
3-4 с. л. зехтин
3-4 с. л. галета
1 щипка сол
1. Картофите се измиват, обелват се, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. След това се пресоват и се овкусяват със сол и 1 с. л. зехтин.
2. Лукът се нарязва на колелца и се запържва в мазнината за около минута. Доматите се пасират и се прибавят към лука. Овкусява се с подправките и се вари на тих огън около 15 минути.
3. Тава за печене се намазнява и се поръсва с галета. В нея се разстила 1/2 от картофеното пюре, върху него се сипва доматената плънка.
4. Отгоре се разпределят нарязаните обезкостени маслини и кисели краставички, каперсите и сметаната. Накрая се разстила и останалото картофено пюре и се пече 20-30 минути при температура 220 градуса.
Фугаца от картофи
за блата:
6-7 картофа
1/2 ч. л. сминдух
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
100 г.заквасена сметана
4-5 глави лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. Риган
1. Картофите се нарязват на големи парчета. Слагат се в йенска тенджера, наливат се 2 пръста вода и се варят 12 минути в микровълнова фурна на пълна мощност.
2. Сварените картофи се намачкват, за да се получи пухкаво пюре. Към него се прибавят индийско орехче, сминдух, сол и черен пипер на вкус и хубаво се разбърква.
3. В намазана с масло тава се сипва галета, колкото да покрие дъното. Изсипва се пюрето и се разпределя равномерно
4. Пече се в силно загрята фурна при температура 200 градуса около 10-15 минути (или до лек златист загар).
5. Цяла скилидка чесън се запържва в загрят зехтин за около 1 минута и след това се изважда. Лукът се нарязва на равномерни шайби и се задушава в съшия зехтин
6. Върху готовото тесто се изсипва и разпределя лукът. Поръсва се със разбитата сметана.Пече се още 10-15 минути, докато лукът се зачерви. Нарязва се на порционни парчета и се сервира.