Арабска кухня-изпитани рецепти

  • 265 063
  • 726
# 150
светле, що си мисля, 4е говориш за дроо, като сиво брашно, приготвят се сладки , кремове, напитка за сутрин, като псисата! да не би да  е овес?
при нас ръжта се яде като кускус, особено има една риба, става много вкусно, голяма ,ама на такива големи траншове я режат, нещо като риба ме4!
ти говориш за ситата за да се отсяват отделни големини на брашното, или не те разбрах?
Виж целия пост
# 151
Е точно това е табулето, което и аз правя, Манел, адски дълго обяснение в клипа, ама точно ...
Единствено в сервирането се различаваме... а, и аз добявам и краставица
Виж целия пост
# 152
Едни страхотни сладки
BARAZEH

1/2 ч. сусам
1 с.л. мед
1 с.л. вода

2 и 1/2 ч. пресято брашно
1 бакпулвер
3/4 ч. захар
3/4 ч. размекнато (но не стопено!) масло
2/3 ч. ледена вода
2 с.л. накълцан шам-фъстък (може и без него)

Сусамът се запича в сух тиган на среден котлон, докато порозовее. Водата и медът се смесват и с тях се намокря сусама.
Брашното, бакпулверът и захарта се смесват. Маслото се накълцва и се смесва с брашнената смес (действа се бързо, за да не се разтопи маслото) и се получават трохи, към това се добавя ледената вода и се омесва маслено тесто. От полученото тесто се оформят топчета, колкото орех, сплескват се леко, потапят се в сусамената смес и после леко се притискат върху накълцания шам-фъстък, за да полепнат и от него.
Редят се върху пекарска хартия със сусамената страна нагоре и се пекат на предварително загрята фурна , на 190°С за около 15-20 минути, докато станат златисти.
Заб. Аз ги сплесквам бая, правя ги с дебелината на обикновени бисквити.




Много са вкусни .
Виж целия пост
# 153
В София продават хубаво баразе.
Виж целия пост
# 154
Едни страхотни сладки
BARAZEH

1/2 ч. сусам
1 с.л. мед
1 с.л. вода

2 и 1/2 ч. пресято брашно
1 бакпулвер
3/4 ч. захар
3/4 ч. размекнато (но не стопено!) масло
2/3 ч. ледена вода
2 с.л. накълцан шам-фъстък (може и без него)

Сусамът се запича в сух тиган на среден котлон, докато порозовее. Водата и медът се смесват и с тях се намокря сусама.
Брашното, бакпулверът и захарта се смесват. Маслото се накълцва и се смесва с брашнената смес (действа се бързо, за да не се разтопи маслото) и се получават трохи, към това се добавя ледената вода и се омесва маслено тесто. От полученото тесто се оформят топчета, колкото орех, сплескват се леко, потапят се в сусамената смес и после леко се притискат върху накълцания шам-фъстък, за да полепнат и от него.
Редят се върху пекарска хартия със сусамената страна нагоре и се пекат на предварително загрята фурна , на 190°С за около 15-20 минути, докато станат златисти.
Заб. Аз ги сплесквам бая, правя ги с дебелината на обикновени бисквити.




Много са вкусни .

Ще ги пробваме тогава.
Виж целия пост
# 155
Само да те коригирам - не е  бургул, а булгур.  Hug
на арабски е бУргхуль, заова така го е написала.

ОК, Монда, ще зная, че на арабски е бургул. Просто, на български си е булгур. Имам една позната, която му казва бунгур.  Hug
Виж целия пост
# 156
Само да те коригирам - не е  бургул, а булгур.  Hug
на арабски е бУргхуль, заова така го е написала.

ОК, Монда, ще зная, че на арабски е бургул. Просто, на български си е булгур. Имам една позната, която му казва бунгур.  Hug

Права си  Peace но, нямам възможност да си редактирам постовете .
Виж целия пост
# 157
Искам да питам за табулето!

Купих си един много ситен булгур от арабския магазин.Сега накиснах 2 лъжички в лимонов сок и малко вода, да видя к'во ще стане - ще се яде ли само след накисване...?! Thinking

После в табулето слага ли се краставици - както видях  в рецепта от първа страница на Радина, щото аз досега бях чувала само домати, магданоз и булгур. newsm78

Изобщо, специалистките  Grinning дайте афтентична рецепта за табуле, че тия дни ще се пробвам.


Ако ми остане от ситния булгур, после мога ли с него да правя и други неща, освен табуле?Става ли да се запържва и вари?
Виж целия пост
# 158
булгура стана само с накисване - идеален е! Peace
Сега остава и малко други подробности да ми даде някой..., ако ли не, ще правя к'вот реша.Има време аз за понеделник вторник я глася салатата.
Виж целия пост
# 159
магдуса са малки патладжан4ета из4истени и напълнени със смлени 4ервени 4ушки и орехи ,които после се поставят в зехтим или леко кисел вкус.......
Момичета, Деси ми  писа какво е магдуса ,много апетитно изглежда,  кажете цялата рецепта.
тези малки патладжанчета дали мога да намеря?
Виж целия пост
# 160
булгура стана само с накисване - идеален е! Peace
Сега остава и малко други подробности да ми даде някой..., ако ли не, ще правя к'вот реша.Има време аз за понеделник вторник я глася салатата.
Момичета ,зная ,че е много късно за моята рецепта за Табуле,рецептата е по сирийски.
Табуле

- 10вр. магданоз- само листенца,без дръжки и много ситно нарязване
- 2-3 домата- по добре да са обелени ,нарязват се на кубчета
- 2 вр. зелен лук- или 2 главички хубав червен,реже се пак на кубчета,Ситно
- пресен джоджен
- 2 лимона - сока, а може да се добавят и само месенца без люспи
- 1ч.ч. фин салатен булгур,който само се измива добре
- сол и зехтин
 
Продуктите добре се разбъркват,нарежда се върху крехки листенца от маруля и в средата се доокрасява с още кубчета от домата, а и резени лимон. Просто приказка.
 smile3521
Виж целия пост
# 161
мерси за рецептата, аз горе долу така го направих, само джоджен не съм слагала! Хареса ми много тази салата!
Виж целия пост
# 162
булгура стана само с накисване - идеален е! Peace
Сега остава и малко други подробности да ми даде някой..., ако ли не, ще правя к'вот реша.Има време аз за понеделник вторник я глася салатата.
Момичета ,зная ,че е много късно за моята рецепта за Табуле,рецептата е по сирийски.
Табуле

- 10вр. магданоз- само листенца,без дръжки и много ситно нарязване
- 2-3 домата- по добре да са обелени ,нарязват се на кубчета
- 2 вр. зелен лук- или 2 главички хубав червен,реже се пак на кубчета,Ситно
- пресен джоджен
- 2 лимона - сока, а може да се добавят и само месенца без люспи
- 1ч.ч. фин салатен булгур,който само се измива добре
- сол и зехтин
 
Продуктите добре се разбъркват,нарежда се върху крехки листенца от маруля и в средата се доокрасява с още кубчета от домата, а и резени лимон. Просто приказка.
 smile3521
Нали знаете ,че по скоро магданозена салата, на вид трябва да е зелена,да преобладава магданоза, защото съм я виждала по всевъзможен начин приготвена и по ресторанти и по магазини.
Виж целия пост
# 163
магдуса са малки патладжан4ета из4истени и напълнени със смлени 4ервени 4ушки и орехи ,които после се поставят в зехтим или леко кисел вкус.......
Момичета, Деси ми  писа какво е магдуса ,много апетитно изглежда,  кажете цялата рецепта.
тези малки патладжанчета дали мога да намеря?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124402.msg5382884#msg5382884

В горният линк има рецепта за магдус, но много се съмнявам дали ще намериш толкова малки патладжани.
Виж целия пост
# 164
Момичета, колко вида булгур има? Аз все попадам на такъв, които трябва много да се вари.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия