приготвен в хлебопекарна Panasonic SD-257
Продуктите се слагат в изброения ред (това си е изискване за тази хлебопекарна). Всички продукти, без маслото, трябва да са със стайна температура, около 25 градуса Ц (примерно). Ползвам мерителни лъжички (5 мл и 15 мл), мерителна чашка и везна.
Избира се основната програма с добавки (basic - BAKE RAISIN), размер М (при най-малкия размер на хляба машината пече при най-ниска температура и кората няма да прегори), светла кора, 4:00 часа. Аз пекох по по-сложен начин и отгоре в средата остана недопечен.
Суха мая - 2.5 ч.л.
Пшенично брашно - 450 гр.
Сол - 0,5 ч.л.
Яйца - 4 бр. (не съм ги разбивала, 200 г) - ако яйцата са повече или по-малко, се компенсира с портокаловия сок
Захар - 50 г
Ванилия - 1 ч. л. (сложих 1 пакет ванилена захар - 8 г)
Масло - 100 гр. (нарязах го на тънки парченца)
Цитрусов сок - 55 мл (ползвах сок от портокал, но може и лимонов сок с вода)
Течен подсладител - 1 с.л. (15 мл, ползвах Хуксол) - това не беше в оригиналната рецепта, но без него не става достатъчно сладко
Стафиди, захаросани плодове и ядки - пълен диспенсер (150 г) - сложих стафиди (оставих ги в натурален вид)
Рецептата е от руската инструкцията към Панасоник.
Козунак №2
Ако се прави в хлебопекарна Панасоник, програмата е основната с добавки, размер М, светла кора - 4:00 часа, като в последните 50 минути пече. Всички продукти трябва да са със стайна температура, около 25 градуса Ц (примерно).
Ако се прави в Мулинекс (5003 или 5000), се избира програма Сладък хляб (3:45 ч.), 750 г, светла кора.
Суха мая - 2.5 ч.л. (последния път сложих 2 ч.л. мая и ми хареса още повече резултатът)
Пшенично брашно - 450 гр.
Сол - 0,5 ч.л.
Яйца - 3 бр. (не съм ги разбивала, 165 г) - ако яйцата са повече или по-малко, се компенсира с портокаловия сок)
Захар - 42 г - в рецептата бяха заложени 6 с.л., но тъй като ползвам подсладител, реших да намаля захарта
Ванилена захар - 8 г (1 пакет)
Олио - 6 с.л. (90 мл) (опитах със 70 мл и също стана добре)
Цитрусов сок - 90 мл - ползвах сок от портокал; в оригиналната рецепта беше вода
Течен подсладител - 1 с.л. (15 мл, ползвах Хуксол) - това не беше в оригиналната рецепта, но без него не става достатъчно сладко
Стафиди, захаросани плодове и ядки - пълен диспенсер (150 г) - сложих 30 г стафиди + 40 г нарязани орехи + 70 г обелена ябълка, нарязана на дребни парченца; който има Панасоник, да внимава към 3:13 дали диспенсерът се е изпразнил, а по-добре ябълката да се сложи ръчно около този час, изписан на дисплея. Аз толкова бях натъпкала моя, че той се беше отворил, а съдържимото не беше паднало.
Тестото се получи меко, мажеше под лопатката, но не добавих брашно. Взаимствах част от рецептата оттук. Снимката е на козунак, правен в Панасоник, но и в Мулинекса се получи добре.
П.П. Изпробвах рецепта №2 в Мулинекс 5003, като течността беше 60 мл вода+25 прясно мляко и 5 мл сок от лимон, добавен по време на месенето, за да не се пресече млякото. Сложих 2 1/4 ч.л. суха мая. Всичко друго - без изменения. Затоплих малко празното казанче, леко затоплих всички течности (температурата им стана 28-29 градуса Ц). Получи се!
Програма Сладък хляб (3:45 ч.), 750 г, светла кора. Добавките - при сигнала.