За консервантите и добавките в храните

  • 26 880
  • 66
Започвам темата с уговорката, че малко от продуктите на Bonduelle имат консерванти изобщо. В общия случай се разчита на стерилизационния процес и на солта и/или захарта, които се добавят.

За да бъда максимално конкретна - това важи напълно за царевицата на зърна, граха, всички видове фасул, с изключение на тези със сос, бейби морковите, цвеклото, корнишоните...изобщо за монопродуктите, с изключение на соевите кълнове и супер сладката царевица в буркан.

Спирам се на тях.
В соевите кълнове и супер сладката царевица се съдържат Е 300 и Е 330, които не са нищо друго, освен аскорбинова киселина (позната още под името витамин С) и лимонена киселина, която е естествена съставка на много плодове и по-конкретно цитрусовите, откъдето идва и името й.
Никое от двете не е консервант в класическия смисъл на определението на тази дума. Основната функция на витамин С по отношение на консервата е антиокислителното му действие, т.е. защитава чувствителните на окисление вещества. Ролята на лимонената киселина е да поддържа рН (киселинността) на продукта.

Добавка (но сгъстител, а не консервант) имат зрелият фасул в доматен сос (с и без подправки) и червеният боб в мексикански чили сос (както и този с царевицата). Сгъстителят е царевично нишесте, Е 1422. Функцията му е да се постигне оптимална консистенция на продукта. 

Комбинирани продукти
Никой от комбинираните продукти - македонски микс, мексикански микс, салата Сомбреро, грах с моркови нямат консерванти.
 
Никой от замразените продукти не съдържа консерванти или добавки изобщо





Виж целия пост
# 1
Това е много добре. Поздравления! Като се има предвид какви неща се съдържат в почти всичко. Дори в най-обикновените солети.
Виж целия пост
# 2
Междудругото витамин С (аскорбинова киселина) е консервантът, разрешен и за бебешките храни.  Peace
Виж целия пост
# 3
Междудругото витамин С (аскорбинова киселина) е консервантът, разрешен и за бебешките храни.  Peace
Точно!  Peace
Той като че ли е безвреден.........  Thinking
Виж целия пост
# 4
Списък с Е-тата е храните

сред ракообразуващите е 330  Thinking
E330     Citric acid                  Лимонена киселина. Хранителна киселина, получавана от цитрусови плодове. Използва се в бисквити, рибни консерви, сирена и обработени сиреневи продукти, бебешки формули, кексови смески, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментационни месни продукти.

Хем пише, че е от ракообразуващите, хем пише, че се използва за бебешки формули.  Crazy
Виж целия пост
# 5
Списък с Е-m … 80;те

сред ракообразуващите е 330  Thinking
E330     Citric acid                  Лимонена киселина. Хранителна киселина, получавана от цитрусови плодове. Използва се в бисквити, рибни консерви, сирена и обработени сиреневи продукти, бебешки формули, кексови смески, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментационни месни продукти.

Хем пише, че е от ракообразуващите, хем пише, че се използва за бебешки формули.  Crazy

Ще съм благодарна на цитат къде точно пише, че е от ракообразуащите. Защото всеки организъм, който се сдобива с енергия хетеротрофно (т.е. НЕ чрез фотосинтеза) го прави благодарение на цикъла на Кребс в митохондриите. А другото име на цикъла на Кребс е "цикъл на лимонената киселина". По тази логика всичко многоклетъчно, което не е растение - а дори и растенията, при липса на дневна светлина - съдържа в огромната част от клетките си нещо, което причинява рак...някак не се връзва...
Виж целия пост
# 6
Списък с Е-тата е храните

сред ракообразуващите е 330  Thinking
E330     Citric acid                  Лимонена киселина. Хранителна киселина, получавана от цитрусови плодове. Използва се в бисквити, рибни консерви, сирена и обработени сиреневи продукти, бебешки формули, кексови смески, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментационни месни продукти.

Хем пише, че е от ракообразуващите, хем пише, че се използва за бебешки формули.  Crazy

Ще съм благодарна на цитат къде точно пише, че е от ракообразуащите. Защото във всеки организъм, който се сдобива с енергия хетеротрофно (т.е. НЕ чрез фотосинтеза) го прави благодарение на цикъла на Кребс в митохондриите. А другото име на цикъла на Кребс е "цикъл на лимонената киселина". По тази логика всичко многоклетъчно, което не е растение - а дори и растенията, при липса на дневна светлина - съдържа в огромната част от клетките си нещо, което причинява рак...някак не се връзва...

ето тук:
Цитат
Много опасни: 123

Опасни:102, 110, 120, 124, 127

Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181

Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330

Подозрителни: 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477

Вредни за кожата: 230, 232, 233

Разсройва вътрешностите: 221, 222, 223, 224, 226

Унищожава витамин  В12: 220

Вредни за храносмилането: 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466

Разстройва кръвното налягане: 250, 251, 252

Екзема: 311, 312

Холестирин: 320, 321

Безвредни (условно): 100, 101, 132, 140, 160, 161 , 163, 170, 174, 175, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 300, 301,  302, 303,  305, 306, 307, 308, 309, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 , 400, 401, 402, 403, 404, 406,  480
от линка по-горе. Не съм убедена в достоверността му, но е доста подробен от сайта на българското вегетарианско интернет общество.
Блгагодаря за обяснението!
Виж целия пост
# 7
Въпрос - когато на една опаковка пише "No preservatives" - т.е. без консерванти, какво да четем между редовете всъщност?

Не става дума за Вашите продукти или за какъвто и да било конкретен пример, питам по принцип - как се съхраняват тогава, след като "няма консерванти". Маркетингов трик може би? Друга магия?
 
Виж целия пост
# 8
Въпрос - когато на една опаковка пише "No preservatives" - т.е. без консерванти, какво да четем между редовете всъщност?

Не става дума за Вашите продукти или за какъвто и да било конкретен пример, питам по принцип - как се съхраняват тогава, след като "няма консерванти". Маркетингов трик може би? Друга магия?
 

Много ценен въпрос - веднага отговарям.
Производителите много се радват, когато имат възможност да го напишат, защото по закон са длъжни да обозначат наличието на консерванти ако има такива.

Отговорът ми е съвсем глобален - за замразените храни е нормално да нямат консерванти, замразяването върши тази работа - при условия на дълбоко замразяване микроорганизмите не виреят => няма нужда от консерванти.

При консервите има различни начини за предпазване от микроорганизми - самият процес на стерилизация и вакуумът, който се създава, наличието на сол и/или захар, видът на опаковката.
Като цяло, това са случаите на "без консерванти" или поне тези, за които се сещам аз.

Поздрави Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Списък с Е-тата е храните

сред ракообразуващите е 330  Thinking
E330     Citric acid                  Лимонена киселина. Хранителна киселина, получавана от цитрусови плодове. Използва се в бисквити, рибни консерви, сирена и обработени сиреневи продукти, бебешки формули, кексови смески, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментационни месни продукти.

Хем пише, че е от ракообразуващите, хем пише, че се използва за бебешки формули.  Crazy

Ще съм благодарна на цитат къде точно пише, че е от ракообразуащите. Защото във всеки организъм, който се сдобива с енергия хетеротрофно (т.е. НЕ чрез фотосинтеза) го прави благодарение на цикъла на Кребс в митохондриите. А другото име на цикъла на Кребс е "цикъл на лимонената киселина". По тази логика всичко многоклетъчно, което не е растение - а дори и растенията, при липса на дневна светлина - съдържа в огромната част от клетките си нещо, което причинява рак...някак не се връзва...

ето тук:
Цитат
Много опасни: 123

Опасни:102, 110, 120, 124, 127

Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181

Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330

...
от линка по-горе. Не съм убедена в достоверността му, но е доста подробен от сайта на българското вегетарианско интернет общество.
Блгагодаря за обяснението!

Сайтът наистина е много подробен и подозирам, че в случая с лимонената киселина се дължи на техническа грешка при изписването на номера.
Първо и основно поради това, че тя се съдържа във всички живи многоклетъчни организми (а по-добра препоръка за безопасността едва ли би могло да има). А и посоченият от Вас текст, че се използва в бебешки формули...наистина не звучи правдоподобно, ако беше канцерогенна. Европейската норма на съдържание на лимонена киселина и солите й (цитрати) в консервирани е "quantum satis", т.е. "колкото е необходимо". Ако имаше и най-малки съмнения, щяха да сложат максимална допустима стойност.

За всеки случай проверих и в Medline, там не намерих изследване за канцерогенен потенциал, а те използват много широка база данни от медицински списания.

Поздрави
Виж целия пост
# 10
Благодаря, Madame Bonduelle! 
Виж целия пост
# 11
  bouquet
Моля, Лилянчо, винаги е хубаво, когато някой успее да те накара да се замислиш. Така че благодаря и аз.
Виж целия пост
# 12
записвам се и тази тема да следя
Виж целия пост
# 13
Ето аз какво намерих за е330
However there have been erroneous reports that it is a major cause of cancer. It is thought that this has been brought about by misunderstanding and confusion over the word Krebs.

 Subject Cancer and E330. Hello.My name is Milan.i heard that E330 causes cancer. Is that true and if is why is it legal to use it in food production. Thank you for your answer. -- Milan Ekerl.ekerl milan amb.milan@volja.net  (Ref:0664)

Answer: E330 is Vitamin C or Ascorbic Acid. According to one of our contributors it is an antioxidant and usually will act to prevent cell damage and therefore among other things help prevent cancer, however according to a tabloid newspaper report which failed to clearly identify the source, it can speed up the development of some cancers and pre-cancerous growths. -- Ed.
Виж целия пост
# 14
JeniB преведи на български моля...... Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия