150 г меко краве масло
1 с л настъргана портокалова кора
150 г захар
3 яйца
225 г брашно с бакпулвер
60 мл прясно мляко
120 г пудра захар
1 1/2 с л портокалов сок
• Фурната се загрява на 180 С.
• Тава с диаметър 20 см се намаслява.
• Маслото, настърганата кора, захарта, яйцата, брашното и млякото се разбиват с миксер на най-ниската скорост за кратко.
• Превключва се на средна скорост и тестото се разбива 3 минути.
• Изсипва се в тавата.
• Кексът се пече 40 минути.
• Оставя се 5 минути във формата, след което се обръща и се оставя да се охлади напълно.
• Пудрата захар се смесва със сока, след което се разпределя върху кекса.
** За да се приготви този тип "светкавичен" кекс трябва да се има предвид, че маслото, яйцата и млякото задължително трябва да бъдат със стайна температура.
*** Портокаловият кекс може да бъде изпечен в правоъгълна форма 25 х11 см, но се пече 50 минути.
източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9F&id=1353