ПРОБЛЕМЪТ с детските градини и ясли в Пловдив!

• 46 677
  • 1 021
# 345

Може ли и тук да отговоря?
В първата градина, в която ходи дъщеря ми влезе с връзки /исках детето да тръгне още в края на май, веднага след като направи три години/. Нито мястото, нито госпожите ми харесаха обаче и я преместих от септември - в градината, която е срещу блока ни. Там беше приета още на първо класиране, без връзки, по каналния ред, при положение, че имах входящ номер 34, т.е. на първо четене нямахме никакви шансове.
Беше приета и в още една градина в квартала, в която подадох документи, там мястото го освободихме още през май, за да класират друго дете. Говоря за района на Каменица, където напливът е голям и уж места няма. В квартала не познавам дете, което да не е прието в градина.
Виж целия пост
# 346
Може ли и тук да отговоря?

...при положение, че имах входящ номер 34, т.е. на първо четене нямахме никакви шансове.

...В квартала не познавам дете, което да не е прието в градина.
Всъщност е най-добре тук да се отговаря, защото темата е конкретна Simple Smile Анкетата сложих там, защото тук тече друга.
Вероятно след изчистването на дублираните места или когато родителите като теб си казват, че детето им ще ходи другаде и освобождават мястото, е била приета и дъщеря ти?
Аз също не познавам Simple Smile
Виж целия пост
# 347
 За анкетата - Против съм, защото моето дете е със софийска регистрация, а от 3-тия ден след раждането си живее в Пловдив.
Виж целия пост
# 348
В квартала не познавам дете, което да не е прието в градина.

Проблемът с недостига на места тепърва ще се задълбочава - за набор 2006, 2007 и т.н.

Бу, какво всъщност предлагаш? Да не се организираме, да не събираме подписи в петиции, да не търсим дискусии с Общината относно евентуални решения? Защото ти си против? Не си единствена, звъняла в Общината. Casper_e лично е разговаряла с длъжностни лица там, цитирах някои от данните, които е получила - на тях ти реагира с насмешка. Лично съм се срещала с две директорки на детски градини относно проблема в Кършияка, евентуално и до Община Север може да се отиде на по-късен етап.

Проблемът с паркоместата се решава със строеж на подземни и надземни паркинзи, със сигурност знаеш това от професията си.   Simple Smile  А проблемът с недостига на места в детските заведения се решава със строеж на нови детски заведения, евентуално прекратяване на договори за аренда, възможни преустройства, осигуряване на алтернативни общински имоти и т.н. Всъщност, наистина, защо да повтаряме отново и отново?  Simple Smile

Момичета, смятате ли, че е добра идея да се срещнем лично, да обсъдим какво ще правим и как евентуално да привличем още загрижени родители? Със сигурност ще открием немалко от тях при публикуването на класиранията по детските градини в края на май и началото на юни.

Петиция за повече детски заведения в Пловдив и справедлива унифи … м на децата в тях

http://www.bgpetition.com/detski-gradini-iasli-Plovdiv/index.html

Молим Ви да подпишете, както и да разпространявате линка към Петицията чрез скайп, е-мейли и други форуми - за да можем да съберем възможно най-много подписи на загрижени родители в Пловдив.
Виж целия пост
# 349
sunny, искаш ли да се върна 15 страници назад, за да ти изкарам всичко, което писах по темата? Вярвам, че бях и съдържателна и обективна. Може би си пропуснала постовете ми?

По-ясно от това няма как да го кажа: диалог трябва да има, но този диалог не трябва да е между 5 човека, които са на един акъл, да се съберат и да си викат, браво, точно така. Диалог подсказва именно това: участие на хора с разнородни мнения, разни интереси и различни гледни точки. Примерно това, което се случва в тази тема, въпреки че може да не допада на всички участници, щом има други мнения. Диалог, точно що се отнася до конкретната тема, значи и участие на Общината - нещо, което ти категорично отхвърли, когато казах, че това трябва да предхожда разговори с предположения между родители, ако паметта не ме лъже (а тя не ме).

Да, Casper_e е единствената освен мен, ако не греша, разговаряла с длъжностни лица по тази тема, много правилно отбелязваш. Помня отлично, защото й благодарих, че най-после някой говори по същество, като се опира на реални цифри и данни, вместо публикации във в-к Монитор  Rolling Eyes Това може и да е насмешка, както казваш, нямам представа.

Цитат
малко цифрички от община Пловдив:. Данните са ми от февруари Simple Smile. Правех свое проучване. Според Георги Янев - до 15 септември 2008г. около 70-80 деца са подали молби за прием в градините, но не са приети. През април ще имат пълна инфо за новата учебна година. Общият брой на детските градини в града е 61. Новостроящите са общо 5 (тогава тази в Прослав не бе открита) с общ капацитет от около нови 800-900 места.

Това е всичко, което casper_e е казала по въпроса. И опасявам се, то доста съвпада с нещата, които писах аз и които също научих от длъжностните лица, както в Отдел Образование и наука, така и в Отдел Здравеопазване. И това е нормалният начин да се работи и да се вършат неща: с хората, пряко се занимават с тази дейност, а не свободни съчинения, базирани на проблеми в съседни градове и вестникарски публикации...

Виж целия пост
# 350
Отговорих ти с ЛС - нямам за цел да превръщаме дискусията в лична конфронтация и единоборство.

Момичета, смятате ли, че ще бъде добре да уговорим срещата за четвъртък, 26 март, между 18 и 19 часа в Дома на техниката? След работно време, защото много майки сред нас работят, а това ще даде и възможност на майките с малките дечица да ги поверят на таткото или друг роднина. А петък вечер е по-динамична в посока забавления  Simple Smile  - така че да направим срещата в четвъртък вечер? Да се срещнем лично и да обсъдим следващите си реални действия, с които да търсим диалог с Община Пловдив в посока възможни решения на проблема с детските заведения. Колко майки биха дошли на среща и кога Ви е удобно?

Петиция за повече детски заведения в Пловдив и справедлива унифи … м на децата в тях

Молим Ви да подпишете, както и да разпространявате линка към Петицията чрез скайп, е-мейли и други форуми - за да можем да съберем възможно най-много подписи на загрижени родители в Пловдив.
Виж целия пост
# 351
Родителите с две и повече деца (включително и близнаци/тризнаци) спадат към "СОЦИАЛНИТЕ" бройки за ясли и детски градини. Освен това предимството се отнася за второто/третото и т.н. дете.

Чак сега виждам темата,цитираното как да го разбирам,някой би ли ми обяснил? Имам близнаци и им престои на есен да започват градина,на няколко места подадох молба,никой никъде не ми е казал,че имат предимство Twisted Evil
ИЗвинявам се,че стана така написано, всичко като цитат ooooh!
Виж целия пост
# 352
Цитат
През април ще имат пълна инфо за новата учебна година. Общият брой на детските градини в града е 61. Новостроящите са общо 5 (тогава тази в Прослав не бе открита) с общ капацитет от около нови 800-900 места.

Мисля, че април е твърде късно за пълно инфо за новата учебна година. Ако такова имаше през декември миналата година можеше много по-адекватно да се реагира при голям недостиг на места.
Виж целия пост
# 353
Точно така е, да. Въпросът е, че те нямат желание да изнесат това инфо (относно общия капацитет на функциониращите градини и общия брой на децата от набор 2006) толкова рано - защото това ще означава да признаят на глас колко сериозен е проблемът с недостига на места. Затова измислиха абсурдите с подаването на молбите само от първия работен ден в годината на навършване на 3-год. възраст и постоянно тръбят колко нови градини строят - като всъщност само сградите са нови, а в действителност ще има една градина, един филиал и няколко допълнителни групи в повече за целия Пловдив.

Виж целия пост
# 354
Хм.. Ако една градина нова дава капацитет 100, 200 или 300 .. или колкото там места.. Те не са само за 1ва група - а са за всички обшо деца..
А ако има тази година чакащи 200 деца за първа група (а реално са разкрити само 25 места) .. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 355
Да, отново е точно така. Една нова градина да сформира максимум две или три (да не повярваш!) първи групи за 3-годишни деца. Именно затова смятах общия капацитет за набор 2006 на есен така: 61 функциониращи в момента градини + 1 нова детска градина Селена в Тракия + 1 нов филиал на Перуника (но той ще е с малък капацитет) + 3 допълнителни групи в местещите се градини в Кичук Париж = или общо към 67 групи по 25 места = капацитет около 1675 места за набор 2006.

Заместник-кметът по образованието май не се е усетил каква информация дава, че "според него, децата, родени през 2006 година, са 3000 на брой" - защото в момента на отговора си едва ли е осъзнавал какво всъщност признава на глас...

Виж целия пост
# 356
Яна след това писа за още 2 допълнителни групи в ДГ 8-ми март и Деница, но дори и 5 да са допълнителните първи групи за Кичук Париж, общият капацитет едва ли ще е достатъчен за набор 2006, ако наистина това са 3000 на брой деца, както е отговорил заместник-кметът по образование.

Виж целия пост
# 357
Извинявам се, но наистина ще е добре на предварителната среща да присъства представител от Общината(неофициално) или поне една директорка на ОДЗ.
Що се отнася за стещата- за четвъртък вечер по това време няма да ми бъде възможно да присъствам- а искам. Така, че нека бъде в неработен ден по някое време през деня.
Родителите с две и повече деца (включително и близнаци/тризнаци) спадат към "СОЦИАЛНИТЕ" бройки за ясли и детски градини. Освен това предимството се отнася за второто/третото и т.н. дете.
Имам близнаци и им престои на есен да започват градина,на няколко места подадох молба,никой никъде не ми е казал,че имат предимство Twisted Evil[/b]

Ами близнаците ВИНАГИ имат "предимство". Ако единият се класира-другият влиза автоматично(ако е кандидатстал за същото заведение). И за училищата е така, за техникумите и гимназиите... Само за университетите не важи.

Виж целия пост
# 358
Извинявам се, но наистина ще е добре на предварителната среща да присъства представител от Общината(неофициално) или поне една директорка на ОДЗ.
Що се отнася за стещата- за четвъртък вечер по това време няма да ми бъде възможно да присъствам- а искам. Така, че нека бъде в неработен ден по някое време през деня.
Имам близнаци и им престои на есен да започват градина,на няколко места подадох молба,никой никъде не ми е казал,че имат предимство Twisted Evil[/b]

Ами близнаците ВИНАГИ имат "предимство". Ако единият се класира-другият влиза автоматично(ако е кандидатстал за същото заведение). И за училищата е така, за техникумите и гимназиите... Само за университетите не важи.

Естествено, че ако единия влезе би трябвало да вземат и другия,ами като не влиза нито единия,нито другия Tired
Виж целия пост
# 359
Точно по тази причина трябва да бъдат точни, ясни и прозрачни "условията на играта" за яслите и детските градини...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия