От кухнята

  • 41 863
  • 42
Предястия:
Хумус
Сандвич със салата от риба тон и чедър


Салати:
Цвекло с моркови
Гуакамоле



Супи:
Червена крем-супа
Супа със свинско, зеленчуци и овесени ядки
Заешка супа

Основни
Свинско печено
Хрупкаво пиле
Телешко по ирландски=
Пиле с броколи, гъби и пармезан
Aгнешко рагу по венециански


Десерти:
пай с боровинки
Тиквен пай
Печена тиква
Домашен течен шоколад
Ягоди със заквасена сметана
Моите шоколадови кексчета]
Кекс с кокос
Кексът на вуйна Нели
Торта Колибри
Саралии с локум
Коледен кекс
Ягодови мъфини

Сладки:
Бисквитки с парченца шоколад
Шоколадови бисквитки
Райски кокоски
Великденски кокосови сладки
Сладки с фурми и смокини

Сладка:

Сладко от малини
Желе от дюли
Пълнеж за пай с череши

Баници:
Ябълкова баница
Вита баница
Баница с пиле
Валентинки от бутертесто и круши

Други:
Глазура без белтъци
кисели краставички



Виж целия пост
# 1
Пай с боровинки




Рецептата е модифицирана от тук: http://www.joyofbaking.com/BlueberryPie.html
Това лято най-после успях да гледам My Blueberry Nights и като видях отрупаната с боровинки и малини сергия на пазара не можах да устоя. Гледала съм поне 100 кулинарни предавания на тема "пай" и си мислех, че е много сложна работа, а то не било (е, аз успях от 3-я път  Mr. Green, защото се наложи да попреправя рецептата поради спецификата на продуктите в БГ).
И така

Необходими продукти:


за тестото:

2 1/2 ч.ч. (350 гр.) брашно
1/4 ч.л. сол (1/2 ч. л. е твърде солено за мен)
2 с.л. (30 гр.) захар
1 ч.ч. (226 гр.) масло, охладени и нарязанао на кубчета с размер 2,5 см.
1/4 ч.ч. (60 ml) ледена вода (слагам в чашата с вода шепа ледчета)



за пълнежа:


4 ч.ч. (600 гр.) боровинки*
1 1/2 ч.ч. (300 гр.) захар (увеличих количеството, защото боровинките, които имаме в Бг са диви и далеч не са толкова сладки като култивираните американски боровинки)
2 с.л. (20 гр.) натурално царевично нишесте
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. фино настъргана кора от лимон


за намазване:

1 жълтък
1 с.л. сметана


Приготвяне:

на тестото:
 В кухненския робот смесваме брашното, солта и захарта. Добавяме охладеното масло и бъркаме само докато се получи тесто на трохи. Добавяме и водата - само толкова, че да стане на тесто. Разделяме на две еднакви половини.  Слагаме ги добре увити в домакинско форлио в хладилника да се охлади (поне 1 ч.).

Междувременно смесваме всички съставки за пълнежа и добавяме внимателбо към плодовете. В тенджерка готвим пълнежа, докато течността се редуцира.

Охладените теста разточваме внимателно в/у пекарска хартия (аз я и набрашних) на кръгове с диаметър 30 см. С единия застиламе тавичката (аз нямам такава за пай и използвах капака на кръглата йенска тенджера - д. 22 см. иделано пасна), а другият изрязваме с формички за сладки (към 15-20 бр.). Отново охлаждаме добре, като не забравяме да покрием и двете с фолио. След това слагаме плодовия пълнеж, нареждаме формичките, като внимаваме да се застъпват леко по крайчетата, ето така:

Намазваме добре краищата и формите с разбития жълтък+сметана. Охлаждаме отново. И печем в загрята на 200 гр. фурна първите 20 мин., след което намаляме температурата на 180 и продължаваме да печем докато пълнежът се сгъсти добре (към 30-тина мин.). Добре е преди печене на застелем решетката на фурната с фолио, защото пълнежът клокочи, кипи и капе.

Гарнираме с ванилов сладолед и сервираме след като паят е престоял поне 4-5 часа, иначе има опасност да се разтече.

Съхраняваме на стайна температура 2-3 дни.









*Боровинките могат да се заменят и с малини:
Виж целия пост
# 2
Свинско печено

 

Рецептата е от Joy of Cooking

Необходими продукти:

свинско контра филе
зехтин
сол
червен пипер
черен пипер (аз обаче напоследък използвам бял)
розмарин
мащерка
чубрица
естрагон (аз нямах и не съм сложила)

Приготвяне:

Разрязваме филето на ширина, така че да се получи като разстлан лист. Натриваме добре с всички подправки и зехтина. Завиваме на руло и връзваме с конец, за да не се развие при печенето. Загряваме предварително фурната до 210 градуса, слагайки месото намаляме до 160 градуса. Печем по 30-35 мин. за всеки половин кг. месо (т.е. ако месото е 1 кг - 1 ч., ако е 1,5 - 1 ч. 30 мин.), като от време на време го заливаме със соковете, които се отделят от него в тавата. 
Виж целия пост
# 3
Бисквитки с парченца шоколад



Рецептата е оттук: http://guiltykitchen.com/?p=266&cpage=1#comment-251

Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. (337 гр.) масло на стайна температура
1  ч.ч. кафява захар ( alert значителна част от вкуса на тези бисквитки се дължи именно на истинската кафява захар, която изгежда влажна, тежка, с наситен цвят и има специфичен аромат. В ниакакъв случай не заменяйте с ментетата, които се различават от обиковената бяла захар единствено по кафеникавото оцветяване Naughty)
1  ч.ч. кристална захар
1 капсула ванилия
2 голлеми яйца
4 ч.ч. (500 гр.) брашно
2 ч.л. сода
1 ч.л. сол
500 -600 гр. шоколадови парченца*; **

Приготвяне:
Включваме фурната на 160 градуса.
Разбиваме до пухкава смес маслото с двата вида захар. Добавяме яйцата и ванилията, разбиваме напълно. Постпенно добавяме и брашното, содата и солта. Накрая с лъжицата добавяме и 300-350 гр. шоколадови парченца (оставяме малко за да ги сложим отгоре на суровите бисквитки, така че да се виждат като се изпекат (в оригиналната рецпета пише да оставим половината, но аз едва успях 100-тина гр. да пласирам отгоре). ***

С помощта на лъжица изсипваме купчинки от сместта на 5 см. разстояние. доукрасяваме с останалите шоколадови парченца и печем 9-12 мин. ! бисквиките на този етап могат да ви изглеждат недопечени, но не са. Щом крайчетата отдолу покафевенеят, ги изваждаме, оставяме в тавата за поне 5 мин. и след това прехвърляме в/и скара да изсинат напълно.

Изпечениете бисквитки съхраняваме в кутия. Понясят замразяване добре, но аз предпочитам да замразя тестото и да имам топли, токущо изпечени бисквитки, ароматът е невероятен!

*(аз успях да намеря едни "копчета", както се вижда на снимката, но ако решите да си нарежете сами с ножа 5 блокчета шоколад, рецептата с нищо няма да пострада  Wink само ще е по-трудоемко)
**уф, и втора бележка - може да изпозвате всякакъв шоколад - натурален, млечен и даже бял, да смесвате различни видове - според предпочитанията си. Можете да добавите и различни видове ядки - орехи, лешници, макадемия и/или сушени плодове:

*** ако искате бисквитките ви да са по-компактни (като на втората снимка с орехите, а не разлати, като на първата под заглавието), трябва да оставите готовото тесто да постегне в хладилника
Виж целия пост
# 4
Червена крем-супа:


Необходми продукти:

1 малък лук
2-3 скилидки чесън
1 резен целина
1 морков
1/2 домат (без семки и люспи)
1/2 червена чушка
200 гр. червена леща
1 картоф
зехтин
сол
(лют червен пипер)
заквасена сметана


Приготвяне:

Нарязваме на ситно всички зеленчуци (без картофите), заливаме със зехтина, посоляваме и ги слагаме да оменкат в тенджера с вода. Добавяме лещата и нарязания на ситно картоф. Когато се сварят пасираме и подправяме със заквасената сметана. Поднасяме с крутони.
Виж целия пост
# 5
Chocolate Sugar Cookies

Рецептата е от http://allrecipes.com



Необходими продукти:

4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. нескафе
1 ч.ч. (225 гр.) меко масло
1 1/2 ч.ч. захар
1 яйце
ванилия
1/2 ч.ч. заквасена сметана
(1/2 ч.ч. ситно смлени орехи)

Приготовление:

Смесваме сухите съставки. Разбиваме на пухкав крем маслото+захарта+ванилията. Добавяме последоватено яйцето, заквасената сметана, сухите съставки ( и накрая орехите). Остажяме да стегне за около 1 ч. в хладилника.
Разточваме на тънко - 0,5 мм. Изрязваме с формички и печем @ 170 С за 5-8 мин.

Бележки:
               * без какаото и нескафето стават масени бисквитки;  заместваме с брашно
               ** със смлени орехи не съм пробвала, но предстои Simple Smile чудесни са, поне 100 гр. смлени орехи
               ***опитах и с айсинга http://allrecipes.com/Recipe/Sugar-Cookie-Icing/Detail.aspx но има какво още да работя по въпроса, патетата не успях да намажа, затова прибягнах до доброто старо захарно тесто
Виж целия пост
# 6
Сладко от малини без семки



0,5 кг. малини, претрити през цедка (около 0,7 със семките)
0,4 кг. захар
1/4 ч.ч. лимонтозу

Претриваме плодовете през цедката, за да отстраним семките. Полученият сок сваряваме на тих огън със захарта, а накрая добавяме лимонтозуто. Изсипваме още топло в бурканчета.
Виж целия пост
# 7
РАЙСКИТЕ КОКОСКИ на Алтън Браун
Рецептата е оттук: http://www.foodnetwork.com/recipes/paradise-macaroons-recipe/index.html


Необходими продукти:

210 - 240 gr. кокосови стърготини
60 мл. (1/4 ч.ч.) подсладено кондензирано мляко
щипка сол
ванилия
4 белтъка (от големи яйца)
140 гр. пудр захар
150 гр. натурален шоколад
15 гр. масло
60 гр. ситно нарязани лешници


Приготвяне:
Смесваме кокоса, кондензираното мляко, солта и ванилията. Разбиваме белтъците с пудрата захар на сняг; обединяваме двете смеси. Оформяме топчета колкото орех и печем в/у хартия @ 150 С към 20 минути - до златисто. Охлаждаме кокоските. Междувременоо разтапяме шокоада с маслото. Потапяме в получената глазура охладените сладки и после ги поръсваме с лешниците.
Виж целия пост
# 8
ПРИЗРАЦИ В... ПАЯ!



Необходими продукти:

за основата:
1 пак. чаени бисквити с овес
90 гр. разтопено масло

за пълнежа:
240 гр. кремасирене
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. сварена и пасирана тиква
50 гр. разтопено масло
1/2 ч.ч. течна сметана
1/2 ч.ч. мляко
1 яйце
2 жълтъка
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 капсула ванилия

за декорацията:
400 мл. сладкарска сметана


Приготвяне:

Основата: смиламе бисквитите, смесваме ги с маслото и добре притискаме към основата на тортената форма

Пълнежът:
1. Смесваме течната сметана, млякото, яйцето и жълтъците.
2. Разбиваме крема сиренето
3. Към 1 добавяме 2; послетиквата, маслото и подправките.
4. Изсипваме в/у блатс
5. Печем @ 175 С около 1ч. (докато центърът се стегне)

Охлажаме и украсяваме с разбитата сметана

Съхраняваме в хладилника.
Виж целия пост
# 9
ЖЕЛЕ ОТ ДЮЛИ



Необходими продукти:
10 дюли
600 гр. захар
1/2 ч.л. лимонтозу

Приготвяне:
Измиваме добре дюлите, почистваме наранените участъци и нарязваме плодовете. Отделяме частта, която се яде, и всичко останало (плодник, семки, твърда част), заливаме с 1 л. вода и варим до пълно омекване. Прецеждаме течността (при мен се получи 600 мл.) и добавяме същото количество захар. Отново варим до сгъстяване (по-малко от сладко). Накрая добавяме 1/2 ч.л. лимонтозу и затваряме в буркани.
Виж целия пост
# 10
ГЛАЗУРА БЕЗ БЕЛТЪЦИ

Рецептата е от http://allrecipes.com/Recipe/Sugar-Cookie-Icing/Detail.aspx

Необходими продукти:
1ч.ч. пудра захар (двойно пресята)
2 ч.л. прясно мляко
2 ч.л. лек царевичен сироп (замествам с глюкоза)
1/4 чл. есенция
сладкарски боя
 

Приготвяне:

В малка купа разбъркайте пудрата захар и млкото до гладка консистенция. Добавете глюкозата и есенцията и разбивайте до получаването на гласка и лъскава смес. Ако е прекалено гъсто, добавяйте глюкоза. Разпределете в отделни съдчета и ги оцветете със сладкарски бои. За нанасянето в/у сладките използвайте четка или направо ги потапяйте в глазурата.
Виж целия пост
# 11
Печена тиква с мед, пълнена с дюли, сушени плодове и ядки:


Необходими продукти:
половин тиква (3 кг.)
1 дюля
шепа сушени кайсии
100 гр. стафиди
5 + с.л. мед
шепа бадеми
шепа орехи


Приготвяне:
Почистваме тиквата, пълним я с плодовете, поръсваме ядките и заиваме с меда. Овиваме във фолио, сагаме в тава с малко вода на дъното и печем @ 175 за 2 ч. намаляме фурната до 130 С, махаме фолиото, доливаме ако трябва вода и печем до готовкност - още 2,5 ч.
Виж целия пост
# 12
ЯБЪЛКОВА БАНИЦА С ТОЧЕНИ КОРИ


(на снимката е една мини доза)

Рецептата за корите е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=229455

Необходими продукти:
 - за корите:
2 яйца
1/2 лимон - изцеден
3/4 ч.ч. кисело мялко
3/4 ч.ч. олио
1/4  ч.л. сода
брашно за меко тесто -
нишесте за точене
масло за мазане на корите - разтопено

- за плънката:
6 ябълки - обелени и ренодсани
6 с.л. захар
3 с.л. галета
канела, шепа орехи

Всички продукти за корите без брашното се разбъркват(в кухненския робот), постепенно се добавя и то, като накрая се доомесва на ръка. Оформят се малко топчета (колкото необелени орехи) и се овалват в нишестето. Сплескват се и се нареждат по 5-6 едно в/у другои така се разточва колкото може по-тънка кора.
Корите се намазват добре с разтопено масло и се наръсват с плънката (сместта се отцежда, стискайки с ръце). Завиват се кори, нареждат се в намаслена тава. Баницата се намазва с разтопено масло и се пече @ 180 С най-долу до зачервяване.
Когато се извади, се напръсква с вода, поръсва с пудра захар и покрива за малко с хартия и кърп
Виж целия пост
# 13
БАНИЦА С ДОМАШНИ КОРИ



Корите се правят, както е поисано в предни пост, но се добавя и 1 ч.л. сол

Плтнката:
2 яйца
2 белтъка,
сирене (200 гр.)
кисело мляко (2-3 с.л.)

Отгоре намазваме с 2 жълтъка и поставяме парченца масло.
Виж целия пост
# 14
Баница с пиле

  (пак само мини дозичка, за проба. Определено и голяма ще я правя, много ми хареса)

Необходими продукти:
-за корите виж две рецепти по-горе
-за плънката:
пилешко филе
пресни гъби
масло
естрагон
кашкавал

Приготвяне:
Нарязваме на тънки филийки гъбите и запържваме в част от маслото, като ги посоляваме и поръсваме с черен пипер. В същата мазнина зашържваме и на ситно нарязаните пилешки гърди. Овкусяваме с естрагон. Изчакваме да се охлади.

Разточваме корите на тънко, намазваме с разтопено масло, поръсваме обилно с плънка и покриваме с настърган кашкавал. Завиваме, намазваме цялата баница с масло, печем @ 200 С най-долу на фурната.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия