Суровоядство - втора тема

• 89 808
  • 759
# 300
Кажете специално кълновете от люцерна за какво са полезни и какво им е Рн-то? При хранене само със сурова храна как се променя алкално-киселинния баланс? Много благодаря за отговорите.  Grinning
Виж целия пост
# 301
Срещнах преди информация, че с люцерната трябва да не се прекалява много, действала с натрупване...ала-бала. До колко е вярно не смея да твърдя.
Сега да се отчета, свързах се с въпросния човек със собствено отгледано семе за люцерна, но вече я беше продал. Каза, че тези семена не се обработват с химикали против вредители като царевицата например. Нищо не го е яло това семе /освен нас  Mr. Green/ и нямало нужда от третиране. Видях в продавалника няколко профила продаващи такова семе, но някак не мога да се реша на подобна покупка и ще си взема от това за покълване, че още кърмя и не ми се рискува
Виж целия пост
# 302
Да побутна малко темата. Снощи бях в едно магазинче за ядки и се заговорих с момичето. Обясни ми, че орехите се сушат при ниски температури, преди продажба, защото това запазва вкусовите им качества. Това ме успокои, че българските орехи са сурови.
Скрит текст:
Това магазинче е много добро, там купувам ядки, жито за покълване, има и ленено семе, небелен и белен коноп, чиа, амарант, лимец, камут и т.н. - всичко насипно. Цените са много добри. Имат и машина за брашно, правят брашно пред очите ви от наличните зърнени храни - ориз (кафяв и бял), жито, овес, ръж... Намира се на Екзарх Йосиф близо до Халите. Ако някой се интересува, мога да му обясня на лични къде се намира.
Виж целия пост
# 303
Орехи си купувам от Бг, когато им е сезонът. Съхранявам ги в буркани във фризера. Нито се ограняват, нито изсъхват. Така имам и пресни орехи, които синът ми обожава.
Виж целия пост
# 304
Titina, можеш ли да дадеш повече подробности за лещените ти кюфтета?
Виж целия пост
# 305
Вчера пробвах за пръв път новата сокоизстисквачка с житна трева. Направо сложих тревата, без да следвам инструкцията да я увивам в зеленолистни. Направи хубав сок, но леко ми се затлачи изхода на пулпа. Обаче все пак успя да излезе пулпата на портокалите, които последваха. И да се затлачи напълно, мога да я спра и да почистя. Изводът е, че машина за 150 лв. може да върши добра работа. Моята изглежда като копие на бавната изстисквачка на Омега.
Оказа се, че вертикалните бавни машини са последно поколение сокоизстисквачки (1-во центрофужни, 2-ро дъвчещи). Ето статия за различните видове сокоизстисквачки, според която този вид вади най-много сок.
http://cookingequipment.about.com/od/reviewsrecommendations/f/Ma … ifugal-juicer.htm
Отделно направих Гугъл търсене за "блендер 1000 вата" и излязоха различни модели с тази мощност на добри цени под 150 лв. В момента ще си карам със стария блендер 500 вата, докато работи, но, ако ми се наложи да взема нов, ще търся по този критерий на добра цена, а не най-известната марка.
Дехидраторът, който взех в края на миналата година, е с регулация на температурата и добра вместимост. Доволна съм от него. Цената беше 73 лв.
Мисълта ми е, че не е необходимо човек да даде хиляди, за да се оборудва.

Мисля, че житната трева ми се отрази добре, особено на зъбите. Реших да я пия, защото из нета пише, че лекува щитовидната жлеза. Но също четох, че унищожава бактериите, които рушат зъбите.
Ето какво съдържат като витамини, минерали, хранителни вещества 4 г. житна трева, просто невероятно:
http://nutritiondata.self.com/facts/custom/900675/2
Виж целия пост
# 306
Вероятно мнозина знаят за Анет Ларкинс (http://www.prekrasna.bg/surovoyadstvo-zelenchuci-mladost/) и Мими Кирк (http://youngonrawfood.com/portfolio/mimi-kirk-sexiest-vegetarian-over-50/) - и двете веганци-суровоядци над 70 години. Издирих снимки и истории на други веганци и вегетарианци, които се хранят с готвена храна и разликата е очевидна - в най-добрия случай изглеждат по-млади, да речем с 10 години от възрастта си, но не младолики, както е Анет Ларкинс да речем, която изглежда като 30 годишна, а е всъщност баба-пенсионерка. И мисля разликата е очевидна.

Тайната, според мен, е във ензимите - те присъстват само във суровите храни - http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1387.msg1439#msg1439
Всеки знае, че панкреасът, някои жлези, червата и тяхната флора произвеждат известно количество храносмилателни ензими. Но, има едно голямо НО -- тези ензими са само дадени да подпомагат и допълват ензимите в храната. А всяка храна, готвена на температура над 48˚С е лишена от ензими. Начинът на хранене, с топлинно обработена храна, пък било и вегански или вегетариански неминуемо води до дефицитит на ензими, защото тялото ни не е пригодено да си произвежда само всички нужни ензими.

Анализът на кръвта на бебетата показва, че в кръвообръщението им присъстват над 100 пъти повече ензими, в сравнение с кръвта на възрастния човек!

Имайте в предвид, че ензимите не служат само за храносмилане. Те са над 1000 и вършат огромна работа в тялото, като например захранване на клетките, ремонтирането им, извеждане на отпадъците от тях, пренасяне на хранителните вещества и какво ли още не. Липсата им води до нарушаване на ВСИЧКИ процеси в тялото и бързото му износване. Мисля, че в това е тайната на тези веганки - тя нямат дефицит на ензими. Какво ще кажете вие?

Следващата стъпка, естествено е, как и ние да изглеждаме и да се чувстваме като тях, когато станем на 70. Как можем при нашите условия (и доходи) да си осигурим целогодишно сурова вегетарианска храна? Удоволствие е да гледаш Кристина с нейната красота и жизненост да говори за веганската сурова диета. Но как да постигнем това в България, с доход 200 лв. на глава от семейството?

Виж целия пост
# 307
Titina, можеш ли да дадеш повече подробности за лещените ти кюфтета?
Накисвам леща за няколко часа. Смилам я с машинка за мелене на месо ( така ги правех в България, ттук за по-набързо с пасатора  Mr. Green). Слагам подправки като за нормални кюфтета + тайната ми подправка (див сминдух, на мен лично ми придава страхотен аромат). Ако е много течна сместта за сгъстяване слагам овесени ядки или каквото брашно имам (имам от семена дето съм си ги мляла за нещо си) + суха коприва.
След това няколко варианта:
1. пържиш като обикновенно кюфте
2. печеш във фурна
3. сушиш в дехидратор
С зелена салата върви страхотно.
Каквото ми остане от сместа замразявам за последващо използване.
Виж целия пост
# 308
какво печене и пържене бе хора, темата е за суровоядство
Виж целия пост
# 309
какво печене и пържене бе хора, темата е за суровоядство
Е не всички имат дехидратори, някой ползват печки за да сушат, което за мен си е чисто печене.
Дала съм вариантите за приготвяне, все пак хората в тази тема ( поне не всички) не са на 100% суровоядци. Ако те дразни обаче веднага изтривам поста си.
Виж целия пост
# 310
Людмил, тук не сме 100% суровоядци. Всеки колкото му стигнат силите. Разбира се, темата е за суровоядството. Титина, благодаря за информацията!
Днес пих за втори път сок от житена трева и съм искрено впечатлена. Много силно действа. И да нямате специална сокоизстисквачка, с малко вода се блендира тревата и после се прецежда през цедка. Гледах как става в Ютюб. Не само усещам облекчение в областта на шията (имам влошаващо се стягане в областта на шията и проблеми с гласа от години), но и зъбите. Тъй като предполагам, че може да е от щитовидната жлеза, исках да пия трева. Затова и се интересувах толкова от сокоизстисквачки. Освен това са ми много чувствителни зъбите и киселините в плодовете ми пречат да ги ям цели и се налага да правя сокове. Тази сутрин около час след изпиването на дневната доза си усетих зъбите от връхчетата на корените до връхчетата на самите зъби, едно облекчение, не мога да го опиша. Людмил, следя темите за зъбите, мисля че тревата ще се окаже ключова. 
Гледах едно филмче с Анет Ларкинс - там се виждаше много житена трева, голямо пространство си беше направила на поници - явно това е една от тайните ѝ.
В момента всички други поници ми минават на заден план - само искам да е достатъчно тревата. Днес накиснах и ръж. Лошото е, че житото расте много бавно.
Виж целия пост
# 311
Людмил, тук не сме 100% суровоядци. Всеки колкото му стигнат силите. Разбира се, темата е за суровоядството. Титина, благодаря за информацията!
Днес пих за втори път сок от житена трева и съм искрено впечатлена. Много силно действа. И да нямате специална сокоизстисквачка, с малко вода се блендира тревата и после се прецежда през цедка. Гледах как става в Ютюб. Не само усещам облекчение в областта на шията (имам влошаващо се стягане в областта на шията и проблеми с гласа от години), но и зъбите. Тъй като предполагам, че може да е от щитовидната жлеза, исках да пия трева. Затова и се интересувах толкова от сокоизстисквачки. Освен това са ми много чувствителни зъбите и киселините в плодовете ми пречат да ги ям цели и се налага да правя сокове. Тази сутрин около час след изпиването на дневната доза си усетих зъбите от връхчетата на корените до връхчетата на самите зъби, едно облекчение, не мога да го опиша. Людмил, следя темите за зъбите, мисля че тревата ще се окаже ключова.  
Гледах едно филмче с Анет Ларкинс - там се виждаше много житена трева, голямо пространство си беше направила на поници - явно това е една от тайните ѝ.
В момента всички други поници ми минават на заден план - само искам да е достатъчно тревата. Днес накиснах и ръж. Лошото е, че житото расте много бавно.
В моята машина не расте бавно, особено с нагревател  Wink
Оставете, ама имам тайна надежда да си поникна нови зъби с трева. Вярвам че е възможно, щом на Самуил се регенерираха отчупените зъби - нещо, което се смята за невъзможно от официалната медицина.
А който няма скъпоструваща машина за изтискване на сок, ето какво може да прави.
Виж целия пост
# 312
Машината ти има ли нагревател сега?
Аз също се надявам на тревата, защото усетих ефект. Четох обаче, че на някои хора тревата им предизвиквала алергии. На мен много ми хареса, но имало хора, на които им ставало лошо от тревен сок. Мисля, че е най-добре всеки да следва собствения организъм и собствените инстинкти.
Виж целия пост
# 313
Някой може ли да ме светне дали и кои кълнове и поници не са подходящи за сина ми, който е на 1год и 4 месеца. Вери, Деси, вие сте минали по този път с малчовците, как сте постъпвали? Вери, изчетох темата за бебчетата суровоядчета от друг форум, как ти си захранвала навремето. Знам, че Ясен си пада по много неща, впечатлена съм!
Ще пейстна няколко цитата, които приятелка ми прати, ако е възможно да ми кажете колко са достоверни  Praynig

Не давайте на детето кълнове от пшеница.Съдържат голямо количество про-възпалителни вещества лектини като аглутинин,намерен в пшеничните кълнове. Това е гликопротеин също като глиадина от белия хляб и също така възпалява червата.

Лектините са белтъчните съединения в обвивката на зърното, служещи за отбрана на растението против ядящи го врагове . Тези във варивата са термоНЕустойчиви, затова бобът и Сие не се ядат сурови, но в пшеницата са устойчиви. В процеса на покълването, когато се активира живота в семенцето, те се "изяждат" от него в по-големия си процент. Ако остане някакъв зачатък, той се изхвърля от имунната система. Лектините са широкозастъпени, има ги буквално навсякъде. Не се плашете толкова. Пшеницата е враг на здравето и ви препоръчвам да я изключите. Заменете я с древните сортове- лимец или спелта. В процеса на покълване, тези в-ва се разходват. Изчаквайте ги семенцата да развият кълн поне 1 см.

Не казвам, че кълновете са опасни, просто да не се прекалява с употребата им. А книгата е за зелените смутита на Виктория Бутенко. Аз също ги ядях всеки ден, за възстановавяне на здравето ми, но вече внимавам с употребата им. Всичко опира до това какви вещества се натрупват в организма от употребяваната от нас храна. Всичко трябва да е умерено, колкото и полезно да е. Аз навсякъде, където съм чела и книги и статии ги дават колко са полезни и здравословни. В книгата се казва за вещества, които се натрупват в големите кълнове и казват, че това са вещества, които предпазват растението да не ги ядат животните. Затова пишеш да се употребяват внимателно.
Виж целия пост
# 314
Машината ти има ли нагревател сега?
Аз също се надявам на тревата, защото усетих ефект. Четох обаче, че на някои хора тревата им предизвиквала алергии. На мен много ми хареса, но имало хора, на които им ставало лошо от тревен сок. Мисля, че е най-добре всеки да следва собствения организъм и собствените инстинкти.
Сега се тества нагревателя, до края на зимата се надявам да има производство на нагреватели. Сок от трева, ако е от пшеница с глутен може и да има негативен ефект. Най ми харесва сок от ръжена трева.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия