Майчинството счетоводно-67

• 39 437
  • 736
# 570
Наблюдаващият ще те прати на ЛКК , споко, в повечето пъти е просто формалност. Отиваш само да си вземеш болничен и толкова.....
Виж целия пост
# 571
Здравейте!

Четох, четох и все повече се обърквам за майчинството, което евентуално ще взимам.  Cry
Имам няколко въпроса и ще се радвам на вашата помощ.

В прикачен файл по-долу съм сложила пълната справка от НОИ и имам няколко въпроса.

В прикачения файл ще видите трудовия ми стаж и осигуровките са последните 24 месеца. С прекъсвания е. Към момента и до раждането на бебето (термин Юни 2016) не работя и най-вероятно няма да си намеря работа.
Всички ми казват, че ако нямам работодател към законовата дата за първо обезщетение, няма да получавам пресметнатата в линка сума (около 490 лв), а ще взимам някакво социално майчинство 360 лв?
Вярно ли е това?  newsm78
Ако е вярно, ок, има кой да ме наеме (фирмата на брат ми), но колко време трябва да ме осигурява?
Искам да уточня, че не целя увеличение на сумата по майчинството, а просто да взимам горепресметнатата, а не със 100+ лева по-малко, само защото в момента не работя.

Другото, което искам да попитам, ако брат ми ме назначи и пусне в майчинство, това би ли имало някакви негативни последици за неговата фирма. Евентуални бъдещи удръжки, данъци и т.н. Бизнесът му е малък, ЕТ и не искам по някакъв начин да го спъвам.  Blush

Ето я подробната справка от НОИ:
http://dox.bg/files/dw?a=bb64ae28ae

Благодаря предварително!  bouquet
Виж целия пост
# 572
Здравейте!

Четох, четох и все повече се обърквам за майчинството, което евентуално ще взимам.  Cry
Имам няколко въпроса и ще се радвам на вашата помощ.

В прикачен файл по-долу съм сложила пълната справка от НОИ и имам няколко въпроса.

В прикачения файл ще видите трудовия ми стаж и осигуровките са последните 24 месеца. С прекъсвания е. Към момента и до раждането на бебето (термин Юни 2016) не работя и най-вероятно няма да си намеря работа.
Всички ми казват, че ако нямам работодател към законовата дата за първо обезщетение, няма да получавам пресметнатата в линка сума (около 490 лв), а ще взимам някакво социално майчинство 360 лв?
Вярно ли е това?  newsm78
Ако е вярно, ок, има кой да ме наеме (фирмата на брат ми), но колко време трябва да ме осигурява?
Искам да уточня, че не целя увеличение на сумата по майчинството, а просто да взимам горепресметнатата, а не със 100+ лева по-малко, само защото в момента не работя.

Другото, което искам да попитам, ако брат ми ме назначи и пусне в майчинство, това би ли имало някакви негативни последици за неговата фирма. Евентуални бъдещи удръжки, данъци и т.н. Бизнесът му е малък, ЕТ и не искам по някакъв начин да го спъвам.  Blush

Ето я подробната справка от НОИ:
http://dox.bg/files/dw?a=bb64ae28ae

Благодаря предварително!  bouquet

Ако не си на трудов договор няма да получаваш 360лв, а една година по 100лв социално майчинство и то, ако отговаряш на критерия за доход.
Нещо така сложени данните не ми се връзват с месеците, когато не си на работа, но ти си знаеш.
Най-добре е брат ти да те назанчи и да излизаш в болничен.Така хем няма да дължиш осигуровки освен здравните и ще получаваш пари от НОИ.Така като гледам си имала месеци с добър доход назад.
За да получаваш майичнство две години, трябва да си назначена през целия период.
Няма да има проблеми за фирмата на брат ти.Назначава те на някаква подходяща длъжност за дейността му, "отработва" 1-2 дни и излизаш в болничен.
Виж целия пост
# 573

Ако не си на трудов договор няма да получаваш 360лв, а една година по 100лв социално майчинство и то, ако отговаряш на критерия за доход.

Нещо така сложени данните не ми се връзват с месеците, когато не си на работа, но ти си знаеш.

100 лв  ooooh!  Oххххх... Ужас.

Кое не се връзва? Данните са такива, защото съм работила само в летния туризъм и съм осигурявана само летните месеци. Наистина съм работила само лятото. Не е нещо с цел измама.  Peace

Благодаря за информацията. Значи ще ме назначава.
Виж целия пост
# 574
Здравейте!
За ползване на отпуск за гледане на дете до две години попълних молба до работодателя на основание чл.164, ал. 1 от КТ, към нея приложих декларация по чл. 164, ал. 1, копие от удостоверението за раждане, както и декларация Приложение 7 /по образец за 2016 година/. За всеки случай попълних и Приложение 3/ по образец за 2015 година/. Работодателят ми прие документите, но след това ми се обади, за да каже, че са грешни и трябва да попълня нови. Какво съм пропуснала или какво друго трябва да приложа?  Rolling Eyes
Извинявам се, че отново публикувам, но ми е спешно.
Благодаря!

http://narabota.bg/%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1 … %B8-index361.html

Виж целия пост
# 575
Здравейте! До юли тази година ще е 2- а год.майчинство.Бях съкратена през първия месец след като се роди синът ми.НОИ ми изплащаха майчинство.Фиктивно бях наета на работа,след като изтече първата година,за да си използвам и 2 - а год.майчинство. Въпросът- ако забременея към края на годината и си намеря работа колко продължително майчинство ще ми се полага? Тази втора година от новия ми работодател смята ли се за стаж? 24 месеца непрекъснати ли трябват ,за да имаш право на 2 год. майчинство?
П.П. Звучи много комерсиално,но в такава държава живеем. Да имаш децата вече е лукс.
Виж целия пост
# 576
Здравейте! До юли тази година ще е 2- а год.майчинство.Бях съкратена през първия месец след като се роди синът ми.НОИ ми изплащаха майчинство.Фиктивно бях наета на работа,след като изтече първата година,за да си използвам и 2 - а год.майчинство. Въпросът- ако забременея към края на годината и си намеря работа колко продължително майчинство ще ми се полага? Тази втора година от новия ми работодател смята ли се за стаж? 24 месеца непрекъснати ли трябват ,за да имаш право на 2 год. майчинство?
П.П. Звучи много комерсиално,но в такава държава живеем. Да имаш децата вече е лукс.

Няма нищо комерсиално в питането ти  Hug
За второто дете също ще имаш право на 2 години майчинство.Първата година ще ти я смята на база 24 те месеца назад.Не ти искат 24 м назад да си работила.Споко
Виж целия пост
# 577
Малко се обърках,
 приложение 1- 2016г няма нищо общо с приложение 12- 2015г, според мен?

Започвам от 15.01, от новата работа ми казаха да ми пуснат прекратяването от 15, а на същата дата и и ще подписваме новия договор.
Праща ме в НОи, защото не знаела как се прекратява майчинство.

Чакай да видя по-подробно новата наредба, че и аз май се обърках  newsm78

Допълвам - не е приложение 1  Peace

В новото Приложение по чл.53 - Приложение 7 - има и част за промяна на обстоятелствата.

Уф, да ама не звънях в НОИ Бургас и според тях трябва да подам старото Приложение 12?!?
Тези хора се чудят как да усложнят живота на хората.
Сега ще пробвам по инструкциите по телефона, с номер 12, пък каквото сабя покаже. Confused
Благодаря много за помощта Ви!  Heart Eyes
Виж целия пост
# 578
здравейте дами! Имам 5 месеца на 8 часа, но след това минах на друга работа с договор на 4 часа. До края на бременността ще имам 9 месеца трудов стаж на тази работа. Имам ли шанс за майчинство или тези месеци ще бъдат зачетени като 4,5? Благодаря предварително
Виж целия пост
# 579
здравейте дами! Имам 5 месеца на 8 часа, но след това минах на друга работа с договор на 4 часа. До края на бременността ще имам 9 месеца трудов стаж на тази работа. Имам ли шанс за майчинство или тези месеци ще бъдат зачетени като 4,5? Благодаря предварително

Да,месеците с договор на 4 ри часа се зачитат на половина.9 м на 4 ри часа са ти 4.5 м стаж.Друг стаж освен 5 те месеца на 8 часа имаш ли?Ако не,към момента на издаване на 45 дневния болничен няма да имаш 12 м осигурителен стаж и ще започнеш да получаваш обезщетение за бр  и раждане след като натрупаш стажа.По време на болничните също ти върви стаж.Представяш си болничните и всичко както си му е реда,нищо че няма да изплащат обезщетение от НОИ.Ако доходът на човек ви е под или равен на 350 лв бруто,за месеците без обезщетение за бр и раждане имаш право на социално майчинство и еднократно помощ за бременност 150 лв 45 дни преди термин.Подаваш документи за тези помощи и питаш подробности в социалните по адрес на личната карта
Виж целия пост
# 580
1 ден на 4 часа се зачита за 1 ден трудов стаж и 4 часа осигурителен стаж.
Отпускът за бременост и раждане се признава за осигурителен стаж, нищо че не се внасят осиг. вноски. Когато събереш необходимите 12 месеца осиг.стаж ще започне получаване на обезщетение.
За този период имаш право на социална помощ за бременост и отгл. на дете до 1г., ако отговаряте на условието за доход.
Виж целия пост
# 581
Отпускът за бременост и раждане се признава за осигурителен стаж, нищо че не се внасят осиг. вноски. Когато събереш необходимите 12 месеца осиг.стаж ще започне получаване на обезщетение.
За този период имаш право на социална помощ за бременост и отгл. на дете до 1г., ако отговаряте на условието за доход.
До края на бременноста ще трябва да съм болнични. Това променя ли нещо?
Виж целия пост
# 582
До края на бременноста ще трябва да съм болнични. Това променя ли нещо?
Не, отпуска за временна неработоспособност също се признава за осигурителен стаж.
Виж целия пост
# 583
Помоли да те преназначат на пълно работно време.
Виж целия пост
# 584
Помоли да те преназначат на пълно работно време.
Няма как. Работя в Лидл
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия