Коледа 2017

  • 135 282
  • 956
# 315
Mирa благодаря, ще пробвам рецептата Simple Smile

marchеva14 благодаря, а това количество фурми, какво количество захар или мед замества?
Заради теб обърнах 3 тома с рецепти,   Simple Smile`щото не помня добре какво съм записала, но аз другарче няма така да оставя и ще ровя, та намерих "Сладка торта с фурми или Тоффи с фурми" Proper Tasty.
 Ще изпиша само продуктите, без начина на смесване, но ако искаш и това ще направя, ти си прави преценка и си ги измервай на различно количество.
Скрит текст:
300 мл гореща вода
4 пакетчета черен чай
500 г фурми без костилка
1 ч . л . канела
1/2 ч . л . инд. орехче
170 масло
170 г - по-тъмно кафявата захар, но не  Muscovado, а средно тъмната
170 г светло кафява захар
3 яйца
350 брашно
+ карамелен сос, но той не те интересува в момента и затова няма да го изпиша
като най-важното е , че фурмите се поставят в блендер заедно с водата,  заедно с подправките и се смила до каша.  Задължително в блендер с вода!!
Това е примерна рецепта, дано да се ориентираш.
За съжаление нямам време да я приготвя, и затова нямам качена рецепта,  но е много добра.
Виж целия пост
# 316
Момичета,имам мн.глупав въпрос, но ще си го задам-белия фондан може ли да се оцветява?Утре ако има в Лидъл мисля да взема само бял,имам едни (пак лидълски) бои,с които ми се иска да пробвам разни украси по сладките.Не съм действала досега с фондан и се чудя...Благодаря!
Виж целия пост
# 317
Не съм работила досега с фондан, но ми се видя доста твърд и ми се струва, че трудно ще стане това с оцветяването, особено ако искаш равномерен цвят. Просто не си представям как ще го разбъркаш.
А с тези лидълски бои оцветявам домашен айсинг или белтъчна глазура, бледи са, но вършат работа.
Виж целия пост
# 318
Момичета, вие пожелахте и ето нашата семейна рецепта за Меломакарона.

Скрит текст:
Меломакарона по рецепта на семейство Стергиу
Смес № 1
400 мл пресно изцеден (и прецеден) сок от портокали. Ако портокалите не са достатъчно сладки евентуално може да се използва и натурален сок (но вкуса не е същия).
400 мл слънчогледово олио
180 мл маслиново олио (зехтин)
50 гр пудра захар
½ чл равна смлян карамфил
2-3 чл равни канела
1 чл с леееко връхче бакпулвер
¼ чл индийско орехче
50 мл коняк
кората от два големи портокала – настъргана на ситно

Смес № 2
1 кг обикновено бяло брашно
200 гр ситен грис

Сироп
700 мл вода
700 гр захар обикновена
700 гр мед
3 пръчки канела; 5 карамфилчета; 1 портокал (с кората) разрязан на две

** около 500 гр орехови ядки – може да отидат и повече, ако някой обича както нас. В някои случаи замествам с лешник, но оригинала е орех.

Тесто
*В портокаловия сок слагаме содата и я разтваряме. Сипваме в голяма купа и слагаме всичките продукти от смес №1 Разбъркваме с тел до хомогенна смес.
Прибавяме постепенно смесеното брашно с гриста.

*ВНИМАНИЕ!!!! ТЕСТОТО НЕ СЕ МЕСИ, А СЕ РАЗБЪРКВА. В противен случай олиото се отделя/изплува.
Месене – с една вилица започваме да разбъркваме течната смес - като бъркаме само в средата и постепенно прибавяме брашното. Бъркаме докато двете съставки – мокра и суха се смесят. На края с двете ръце просто го обръщаме 1-2 пъти, колкото да съберем в топка. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СТИСКАМЕ, МАЧКАМЕ И т.н.
На тавите от фурната слагаме хартия. (аз имам освен тава и две много плитки, като ламарина?!). Вземаме си кухненския кантар и започваме да си отмерваме късчета по 20-23 гр. Внимание! - просто късаме от тестото БЕЗ да оформяме и редим в тавата на разтояние 2 пръста едно от друго. (АКО нямате кантарче, топчетата правете колкото не-голям орех). След като сме размерили тестото – ВКЛЮЧВАМЕ ФУРНАТА НА 180*( 160* с вентилатор). Започваме да оформяме късчетата на топчета, като много внимаваме – просто ги търкаляме в дланите си – никакво притискане! ** Докато едната тава се пече, другата отива на студено.
След като сме оформили топчетата с една вилица „ набраздяваме“ сладката и ПАК без притискане. Топчето не трябва да е пукнато!
*Печем за около 20-25 мин. - да добият хубав кафеникав цвят.
*ОСТАВЯМЕ ДА ИЗСТИНАТ НАПЪЛНО!!!

*Междинна подготовка – широк плосък съд в който се слага по-гъста решетка, на която първоначално се редят сладките. Широка пиатела/-и за окончателното редене.

Сиропирането
В плитка и широка тенджера слагаме продуктите за сиропа. От момента на кипенето изчакваме само 3 мин и дърпаме на страна. Отпенваме и махаме подправките и портокала. Намаляваме котлона на 1-1,5 и когато поизстине връщаме тенджерата на него. Сиропа НЕ трябва да ври, просто се поддържа горещ!

**** Започва най-веселата част. С голяма решетъчна лъжица (или има едни като мрежа) слагаме в сиропа НЕ повече от 4-5 броя. Броим 1-2-3 и обръщаме от другата страна; броим 1-2-3 и вадиме върху решетката и ВЕДНАГА ръсим отгоре ядките. Тук е хубаво да има помощник!!!
След като сме напълнили решетката, внимателно с шпатула пренасяме на подноса.

*** Добре би било тази решетка да е по-голяма, за да имат време меломакарона-та да поизстинат леко. Ако имате възможност редете ги на табли.
!!!! От тези продукти излизат около 120 сладки
 

Правенето на меломакарона е малко трудоемко, но в никакъв случай трудно -  но пък си заслужава всяко усилие. Направо се топят в устата. А как ухаят......МММММ
Виж целия пост
# 319
Записвам се с това, че щоленът на Джема е много, много вкусен. Тази година няма да правя и брат ми не е във възторг!
Сем, имам гръцка рецепта за финикия. Какви са тези сладки? Моя приятелка от Америка ми я донесе, а на нея й е от приятелка гъркиня.
Виж целия пост
# 320
Момичета,имам мн.глупав въпрос, но ще си го задам-белия фондан може ли да се оцветява?Утре ако има в Лидъл мисля да взема само бял,имам едни (пак лидълски) бои,с които ми се иска да пробвам разни украси по сладките.Не съм действала досега с фондан и се чудя...Благодаря!
Може да се оцветява.Меси се като тесто, добавяш боя и месиш, докато ти хареса на цвят.
Виж целия пост
# 321
Много благодаря! Точно такава ми беше идеята-да си направя малки количества с различни цветове. bouquet
Виж целия пост
# 322
Записвам се с това, че щоленът на Джема е много, много вкусен. Тази година няма да правя и брат ми не е във възторг!
Сем, имам гръцка рецепта за финикия. Какви са тези сладки? Моя приятелка от Америка ми я донесе, а на нея й е от приятелка гъркиня.


Миналата година правих финикя по тази рецепта, но не сме особено очаровани, не са лоши, но не са нещо запомнящо се.

http://www.mycookingbookblog.com/finikia-kurabii-s-furmi-i-bademi/
Виж целия пост
# 323
Скрит текст:
Аз бях днес и останах приятно изненадана - освен микса от захаросани корички и плодове, имаше портокалови и лимонови корички по отделно. Взех си марципан и фондан, от последния хората масово разграбват бял, червен и зелен. В кашончетата остават син розов и черен.


Много благодаря, а за кой Лидл става въпрос? 😊
На Луи Айер и Каблешков.

Момичета,имам мн.глупав въпрос, но ще си го задам-белия фондан може ли да се оцветява?Утре ако има в Лидъл мисля да взема само бял,имам едни (пак лидълски) бои,с които ми се иска да пробвам разни украси по сладките.Не съм действала досега с фондан и се чудя...Благодаря!
Фонданът омеква при по-усилено размесване. Аз експлоатирам детски труд и хем децата се забавляват с мачкане, хем аз имам по-податлив продукт после. Проблемът, който бихте могли да срещнете е, че белият фондан е един от първите, които свършват.
Виж целия пост
# 324
а колко време е безопасно да се съхраняват меденки, украсени с домашен айсинг, т.е. с белтъци?
Виж целия пост
# 325
sem, благодаря! Записах си я, нека да  я имам. Трудоемка е рецептата. Интересна е, голямо количество на мазнината, но е така във всичките рецепти които съм разглеждала, интересното е, че яйца няма за да поемат тази мазнина, основно е брашно, мазнина ,порт. сок и подправките.
 bouquet
Виж целия пост
# 326
Благодаря за подкрепата относно боядисването на фондана!При нас все още имаше количества от всички цветове днес,а и от повечето коледни аромати и украси.
Виж целия пост
# 327
До сега щолен не съм правила.
Коя рецепта ще ми предложите, така че да издържа от сега за Коледа?
Ако някой помни от миналата година, може да ми каже.
Виж целия пост
# 328
Благодаря за подкрепата относно боядисването на фондана!При нас все още имаше количества от всички цветове днес,а и от повечето коледни аромати и украси.

Дениил, може би малко закъснях с отговора, но чак сега влязох във форума. Не те съветвам да оцветяваш с боите на Лидл.
Първо са бледи, това и Офелия ти е написала. Няма да стане наситеният цвят, който си представяш. Купих си някакви евтини бои от Кауфланд, не стават. Специално за оцветяване на фондан си трябват истински, професионални бои, освен ако не рисуваш с четка по фондана, но това си е вече съвсем друга техника.

Второ, обикновено тези бои, които са докъм 3-5 лв шишенцето са гел бои. Повече от 1 капка във фондана ще ти го развали, защото ще го втечни, а на опаковка от 250 г, с 2 капки после ще ти лепне. Разбира се, може да добавиш пудра захар, но тогава остават бели прашинки, защото, както вече споменах, боите не оцветяват добре.

Трето, ще ти омалеят ръцете от месене с гадните бои, не е като на Уилтън клипчетата, с които омесваш 2 пъти и то става. С евтините бои си иска мнооого време.

Четвърто, немалко от евтините бои боядисват и ръцете и после не се отмиват. Ако сложиш ръкавици, може би е ок, но така пък нито имаш усет за фондана, нито усещаш така добре ако се намокри много и трябва да се добавя пудра захар.

Това е моят скромен опит с гадни бои. И течни, и за яйца (безвредни), и гел бои съм опитвала, също както и шрифтовете на Йоткер. С никое от тях няма да получиш професионален резултат или само с цената на много мъки, повече и неприятна по вид работа, спрямо тази с хубави бои.
Виж целия пост
# 329
Криси,много ти благодаря за мнението! Боите са тези
Май довечера ще скокна за другите цветове фондан(докато има),а с боичките ще екпериментирам друг път.Благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия