Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 965
  • 148
# 60
Питка ЗА Коледа
350 мл прясно мляко
80гр. масло плюс още около 80гр.  за намасляване
1 с.л.мед
1 с. л. Сол
1 суха мая
2 яйца плюс един белтък, жълтъка за намазване, около 600гр. брашно Софи мел екстра за меко тесто.
Млякото и 80 гр. масло с меда се слага на котлона да заврят и да се стопи маслото, дърпат се от котлона и се оставя сместа да поизстине. Добавят се разбитите две яйца и белтък, солта, маята, пресява се брашното отгоре, до меко тесто. Може да поеме 600_700 гр., в зависимост от големината на яйцата. Меси се и се оставя на топло да втаса. Разделя се на топчета, като всяко се разстила, маже се с меко масло, усуква се на фитил и се завързва на възелче. Слага се в намаслена тава. Втасва повторно, маже се с разбит жълтък с малко прясно мляко, поръсва се със сусам. Пече се на 180 градуса около 1 час. 
Виж целия пост
# 61


Баклавата ми за коледа, с кори за баница, орехи и масло Simple Smile
Виж целия пост
# 62
Щолен

500 г брашно + допълнително за омесване
100 г захар
7 г суха мая за хляб
250 мл прясно мляко
2 пакетчета суха ванилия (или 1 чаена лъжица есенция)
щипка прясно настъргано индийско орехче
щипка смлян карамфил
1/4 чаена лъжица счукани зърна кардамон
щипка сол
200 г краве масло, разтопено и охладено
60 г счукани бадеми
200 г стафиди, накиснати в ром, бренди или коняк
100 г захаросани червени череши
60 г захаросани портокалови кори
60 г захаросани лимонови кори
120 г марципан
допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване

Млякото се затопля. В купа се слагат маята и 1 чаена лъжица захар. Излива се прясното мляко, разбърква се и се оставя за няколко минути докато шупне.
В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре. В средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тесто. Пренася се върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори и бадемите.
Замесва се отново, докато всички съставки се разпределят равномерно. Тестото се слага в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа или повече.
Взима се единият край на тестото и се загъва към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата събрали се края се слепват. Оформеният щолен се пренася в намазана с мазнина тава или покрита с хартия за печене. Покрива се с кърпа и се оставя за повторно втасване за около 1 час.
Фурната се нагрява на 180°C. Щоленът се слага в загрятата фурна и се пече около 1 час. Ако започне да потъмнява бързо на повърхността, се покрива с алуминиево фолио.
След като се извади от фурната, още докато е топъл, се намазва с разтопено масло. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
Когато е изстинал напълно, се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място.
Преди да се поднесе отново, се поръсва с пудра захар.

Източник: http://www.kulinarno-joana.com/2009/12/stollen/
Виж целия пост
# 63
Напоследък правя една питка, която е доста сполучлива.

В 120 мл. топло прясно мляко се добавят 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. брашно и една суха мая. Престоява 10-15 минути да се активира маята. После се добавят останалите продукти и се меси тесто.

400 гр. брашно
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
3 ч.л. олио
120 мл. топла вода
1 топло яйце

Преди да се изпече, питката се маже с масло и жълтък.
Виж целия пост
# 64

Палачинкова торта.
Виж целия пост
# 65
Тази година меденките бяха по рецептата на Танита Heart Уникално вкусни Heart Eyes
Виж целия пост
# 66
Питка за Коледа


4 яйца
1 коф кисело мляко
1 кубче мая
100 гр прясно мляко
3 с л захар
1 с л сол
1 кг брашно София Мел Екстра
125 гр масло
150 гр сирене
Виж целия пост
# 67
В общи линии 500 гр. брашно, 1/2 пакетче суха мая, 9 гр. сол и хладка вода около 380 мл. Слагам брашното, маята, солта в голяма купа. Почвам да доливам водата и да мачкам с едната ръка. Трябва да се получи нещо лепкаво, с бучки и доста воднисто. Покривам купата с фолио и го забравям за няколко часа. После обръщам тестото върху набрашнен плот и леко прегъвам, за да му придам форма. Слагам го на хартия за печене и леко го подпирам, за да почне да втаса на горе, а не на страни. През това време загрявам йенски съд заедно с капака му във фурната. Фурната на макс.
Когато загрее съда го изваждам и слагам хляба с хартията. Покривам с капака и намалям фурната на около 180- 200 градуса.






Виж целия пост
# 68
уникално вкусен кекс Simple Smile
Виж целия пост
# 69
Виж целия пост
# 70
Коледни ореховки
Виж целия пост
# 71
Виж целия пост
# 72
Дърпана баница
За тестото:500 мл вода,1кг брашно София мел за баница,5л.олио,1л.оцет,щипка сол
За плънката:300гр.сирене,200гр.масло
Виж целия пост
# 73
Виж целия пост
# 74
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия