Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 963
  • 148
# 75
Питка
Продукти:
1 яйце
Брашно
1 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
1чаена лъжица сол
4 супени лъжици олио
1 жълтък за намазване
1 чаена чаша кисело мляко със щипка сода бикарбонат.Да шупне.
Смесваме сухите съставки после прибавяме към тях и течните.Замесваме тесто.Оформяме четен брой точки и ги подреждаме в тава.Мажем питката с жълтък.Печем в загрята фурна на 200 гр.До готовност.
Виж целия пост
# 76
На Коледната ни трапеза царицата беше питката Simple Smile
Ето и рецептата

Продукти:

1 чаена ч. топло (но не трябва да е горещо) ,прясно мляко, 1 чаена ч. топла водичка, 1 чаена ч. олио, 2-3 чаени лъжички захар, 1 суп.л. сол, 20 грама прясна мая, около 1 кг брашно.Винаги ползвам брашно Екстра на СОФИЯМЕЛ, резултатът винаги е страхотна и бяла питка. 1 яйце за намазване на питката

Начин на приготвяне на питката:

Разтворете маята заедно с 1 ч.л. захар във водата. Оставете настрани за четвърт час.
В дълбока купа пресейте 3 чаши от брашното. Направете кладенче и сложете в него всички изброени продукти. Разбъркайте. Добавете и останалото брашно, след което омесете еластично тесто.
Разделете на две големи топки и ги разточете поотделно на големи кръгове. От всеки кръг нарежете триъгълници и навийте на кифлички. Нашето семейство обича питката със сирене и натрошавам в основата на всяка кифличка по малко сирене.
Наредете ги в тава, предварително подмазана с мазнина(аз ползвам олио).Оставете я да втаса на топличко около час.Аз я слагам във фурната на режим втасване, но на горед и долен реотан на 50-60 градуса ефектът е същия. Намажете с разбитото яйце и поръсете със сусам по желание.Печете на 180 градуса до готовност Simple Smile
Да Ви е сладко!
Виж целия пост
# 77
Коледна питка
Необходими продукти:
600 гр брашно
2 яйца (+ жълтък за намазване)
мая (хладка вода, за да се разтвори)
1 ч л сол
1 чл захар
олио
сирене около 200 гр
кисело мляко
сусам за поръсване (или макова семе)

От продуктите се замесва тесто. Оставя се да втаса. Когато втаса се разделя на две топчета, които се разточват. Намазват се с масло. Върху долната се поръсва натрошено сирене. След това върху нея се слага втората част от тестото. Нарязва се на триъгълници, които се навиват (от дебелата към тънката част). Поставят се в тава, намазват се със жълтък, поръсват се със сусам (или макова семе) и се пече.

Ето и снимката, забравих да я кача Simple Smile
Виж целия пост
# 78
Тиквеник

•   точени кори
400 грама
•   тиква
1,2 кг
•   захар
1 чаена чаша
•   орехи
1 1/2 чаена чаша
•   олио
1 кафена чаша
•   канела
1/2 чаена лъжица
•   пудра захар
1/2 чаена чаша

Всички продукти смесвам в голяма купа,без п.захар.Разбърквам.Навивам на рула и пека на 175гр. за 30-35 мин.Още горещ го поръсвам с пудра захар
Виж целия пост
# 79
Домашни курабии

4бр. яйца
1ч.ч.кисело мляко
1ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
2бр. ванилии
1/2 кг.брашно

Пресява се брашното, и се прибавят постепенно разбити и другите продукти като се бърка с вилица. След като се смесят добре се започва месене с ръце до получаване на меко тесто. Оформят се топчета с големината на орех и се поставят в тава върху хартия за печене. Отгоре се мажат с разбит жълтък и се поръсват с захар. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато придобият лек златист загар са готови!

Виж целия пост
# 80
ТИКВЕНИК С ТОЧЕНИ КОРИ
Необходими продукти за тестото:

    1 чаена чаша  топла вода (не гореща)
    2 супени лъжици олио
    1 супена лъжица винен оцет
    щипка сол
    375 гр. брашно София Мел за замесване на тестото
    + още около 190 гр. брашно за наръсване на тавата и работната повърхност при разточване
    2 супени лъжици  маргарин
Необходими продукти за плънката:

    800 гр. настъргана на едрото на рендето тиква
    ¾ чаена чаша  олио
    5 супени лъжици  захар
    2 супени лъжици  галета
    1 супена лъжица  канела на прах
Начин на приготвяне:

В купа се смесват топлата вода, щипката сол, олиото и оцета. Разбъркват се за кратко и към тях се добавя от брашното. Когато сместа се сгъсти достатъчно, за да се меси, се прехвърля върху наръсен с брашно домакински плот. Замесва се меко тесто, което не лепи.Тестото се разделя на 16 равни части. Маргарина на 8 части – може да го разделите с нож или мислено. Всеки 2 парчета от тестото се се слепват с 1 парче (или 1/8) от маргарина по следният начин: Всяко парче тесто се оформя на плоска питка, като се притиска между длани. В средата на едната от двете питки се намазва маргарина, без да се разнася до краищата. Покрива се с втората питка. Притискат се една към друга така, че да се залепят. Важно е краищата на двете питки да се залепят добре и да запечатат мазнината в средата, за да не излиза навън при разточването. Така оформени, питки се нареждат върху наръсена с брашно повърхност (малък поднос или каквото друго ще ви е удобно). Повърхността им се пръсва с брашно и се покриват с чиста памучна кърпа. Оставят се да почиват 30 минути. Подгответе си тавата в която ще редите тиквеника. Намажете я с олиото и я наръсете с брашно, след това може да започнете да разточвате корите. Всеки път се взима по едно от парчетата тесто, останалите остават завити, за да не засъхват. Точат се тънки кори с диаметър. В случай, че не може да видите видеото ще опиша процеса и тук: Работния плот се наръсва с брашно и тестото се разточва леко с точилката до където е възможно. Когато започне да ви се струва, че не може повече да се разточи, наръсете го обилно с брашно и го завийте около точилката. Гледайте и работният плот да е наръсен с брашно. Движението което се прави с точилката и пръстите на ръцете е следното: Без да натискате силно поставете върховете на пръстите си по средата на тестото. Точилката се плъзга леко напред-назад, като същевременно с галещо движение пръстите на ръцете се придвижват към двата края на точилката. Ще видите, че тестото без проблем се разтяга. Няма нищо сложно и не е никак трудно. Единственото условие е да ръсите тестото и плота  с брашно, за да не се залепи и разкъса. Движението което описах по-горе се повтаря 2-3 пъти, след което тестото се развива върху работният плот. Наръсва се отново с брашно, което се разнася равномерно по повърхността му с дланта на едната ръка. Завива се на ново около точилката, но от срещуположната страна. Това се повтаря от четирите страни на тестото или докато се разточи на лист с нужният размер.Разточената кора се наръсва с олио (не се маже, ръси се), след това се наръсва с 1 равна супена лъжица от смесените захар, галета и канела. Най-отгоре се разпределя тиквата – 100 гр. за всяка кора. Нави се на руло. По същия начин (едно по едно) се оформят и останалите парчета тесто.Първото руло се завива на охлюв и се слага в центъра на тавата, останалите рула се увиват около него.. Пече се на  предварително затоплена на 180˚С фурна. Печенето продължава около 60 мин. или докато тиквеника придобие приятен златист загар. След като изстине се наръсва с пудра захар.






Виж целия пост
# 81

Пухкава питка с кисело мляо

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг брашно
3 яйца
300 гр кисело мляко
1 пакетче мая
1 ч.ч. олио
1 равна с.л. сол
1 с.л. захар
1 к.ч. хладка вода
семена за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете маята в хладката вода заедно със захарта и солта и 1 лъжица брашно. Оставете маята да втаса. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Изсипете втасалата мая, млякото (със стайна температура), чукнете яйцата (отделете единия жълтък за намазване) и олиото. Омесете меко тесто (ако е необходимо, прибавете още малко вода). Покрийте с кърпа и оставете леко да втаса.

Оформете питката по ваше желание и я наредете в намазнена суха тава. Намажете я с жълтъка и поръсете със семената. Оставете питката да втаса докато удвои обема си. Печете питката във фурна, като постепенно увеличавате градусите до 200. Проверете с клечка готовността на питката.
Виж целия пост
# 82
Виж целия пост
# 83
Мъфини

Продукти:
•   250 г брашно
•   200 г захар
•   1 яйце
•   100 мл. олио
•   250 г кисело млкяо
•   5 с.л. какао
•   1 опак. ванилия
•   1/2 ч.л. бакпулвер
•   30 г захарно тесто
•   24 захарни перли
Рецепта:
Тестото за мъфините се приготвя като най-напред се разбива яйцето (1 бр) със захарта (200 г), а след това се добавя киселото мляко (250 г). Продуктите се разбиват, а след това при непрекъснато бъркане се добавя олиото (100 мл.). Смесените и пресяти брашно (250 г), бакпулвер (1/2 ч.л.), ванилия (1 опак.) и какао (5 с.л.) също се добавят към сместа и всичко се разбива до получаването на хомогенна гладка смес. Разпределя се във форми за мини мъфини с помощта на чаена лъжичка, като в самата тава са поставени хартиени кошнички с подходящия размер. Мъфините се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10-15 минути. След това се изваждат, оставят се да се охладят и се декорират с бяло захарно тесто (30 г). Това се прави като то се разточи с точилка и с помощта на форма за сладки се изрежат фини звездички в подходящ размер. Те се залепват за повърхността на мини мъфините и в центъра на всяка звездичка се поставя сребърна перличка от захар (готов продукт). Коледните мъфини са готови за поднасяне и са чудесен подарък и изненада за близките ви!
Виж целия пост
# 84
Коледната питка и елха от карамелени бисквитки по  рецепта на Йоли




Виж целия пост
# 85
Меденки
Продукти за 2 големи тави около 40 бр.
    2 яйца
    1 ч.чаша захар –
    1 кафена чаша мед  -
    1 непълна ч.чаша олио
    1 с.л..канела, карамфил, джинджифил*
    1ч.л. сода и 1 ч,л.оцет или бакпулвер
    Брашно София мел  Класик около 500-600 г

    Рзбиват се с тел яйцата и захарта, добавя се меда, олиото, и всичко останало
    Накрая се прибавя постепенно брашното до получаване на лепкаво тесто, но да може да се оформя с ръце.    Оформят се топчета, които леко се притискат    Пече се в намазана с мазнина тава. 180 С – 350 Ф за 10 тина минути като се наблюдават да не изгорят.    по желание се слепват  две по две с конфитюр,    може да се потопят в шоколад

Виж целия пост
# 86
Моята питка:
1 кг брашно Екстра
500мл вода
150гр. олио
1 мая + 1 сл. захар, втасала в 100мл. топла вода
1 с.л. сол
1 яйце
Поставяме всичко в хлебопекарната, нагласяме  на програма за месене на тесто. Когато е готово тестото, оформяме малки питки, втасваме около 30мин в топла стая. Печем на 180 градуса, около 30мин.
Да ви е вкусно!
Виж целия пост
# 87


Коледната питка , която приготвям всяка година.
Виж целия пост
# 88
любимата пица
Виж целия пост
# 89
тутманик
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия