Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 955
  • 148
# 90
Меденките за тази КоледаМеденки
1 яйце
1 к.ч.захар
1 к.ч.олио
1 с.л.кисело мляко
1/2 ч.л.хл.сода
1/2 с.л.канела
3 с.л.течен мед
брашно до тесто за точене
Пекат се върху хартия за печене в голямата тава на фурната на разстояние( -2-3тави) при 180градуса около 15 мин.
Виж целия пост
# 91
Всяка година на Коледната трапеза присъства вкусна пухкава питка. Любимата ми рецепта е следната:
1ч.ч. топла вода
1ч.ч топло прясно мляко
1 ч.ч. олио
5 с.л. захар
1 с.л. сол
1/2 пакетче жива мая
6 ч.ч брашно(понякога и малко повече)
1 жълтък за намазване
Ужасно вкусна! Бон Апети!
Виж целия пост
# 92
На моята коледна и новогодишна трапеза ще сложа Сладки от медено тесто.

2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. мед
1 ч.ч. олио
ванилия
1 канела
1 ч.л. хлебна сода
брашно колкото поеме

Смесвам меда и захарта. Добавям канелата и ванилията.
Премествам в съда в който, ще замесвам. Добавям яйцата едно по едно, после олиото. През цялото време бъркам докато стане гладко и пенесто, прибавям и содата.
Постепенно добавям брашното и бъркам докато не стане трудно за бъркане.
Доомесвам добавяйки по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи.
Тестото се разточва и с формички звезди в различна големина се изрязват сладките.
За всяка елхичка са необходими по 2 бр. звездички от всяка големина.
Пекат се до порозовяване при умерена температура - 160С на средна решетка с вентилатор.
Виж целия пост
# 93
Любимата пита "Слънце":

Продукти:

300 мл прясно мляко + 200 мл вода
1 мая (50 г),
2 супени лъжици захар
1 супена сол
1 кг брашно
4 бр. Яйца
3 супени лъжици кисело млеко
3 супени лъжици олио
75 г масло
1 супена лъжица оцет

Начин на приготвяне:
Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по - топла се разтваря маята + захарта + 1 с.л. брашно, а в другата солта. После смесваме двете части в общ съд и се оставя на топло да втаса маята.

Отделно изсипваме цялото количество брашно и оформяме кладенче по средата, в което счупваме яйцата ( като отделяме единия жълтък за намазване) + киселото млеко + олиото и се започва бъркане като се замесва меко тесто. Отива точно 1 кг. брашно.

Готовото тесто се оставя да втаса, след което се дели на 3 части.
Точат се и всяка част се маже с масло и се нареждат една върху друга. Реже се на триъгълници като пица.
Оформя се една топка от тестото и се слага по средата и триъгълниците се обръщат от острата страна към по широката и се нареждат около кръга по средата и така се оформят лъчите на слънцето. Така готовата пита се оставя да втаса.
Маже се с жълтък + прясно мляко или олио, поръсва се със сусам.
Пече се на 200 градуса около 30- 40 минути.
Като се извади от фурната се покрива с   мокра кърпа.
По желание може да се поръси със сусам или мак.
Виж целия пост
# 94
Тази година изневерих малко на коледната питка и вместо нея поднесох любимите ни ароматни питки възелчета:

За тестото:
250 г топла вода
2 с.л.мед
20 г свежа или 7 г суха мая
500 г брашно
3 с.л. олио или мас
2 ч.л. сол

За ароматното олио:
100 мл.олио, чесън на прах, чубрица, наситнен магданоз, червен пипер или чили(според вкуса).

Топлата вода, меда и маята се смесват. Оставят се за 10 мин. Добавят се останалите продукти и се замесва еластично тесто, което поставяме в намаслен съд да втаса.
Разделяме тестото на 16 топки и от всяка правим "фитил", който завързваме на възел.
Питките поставяме в намаслена тава да втасат отново, докато увеличат обема си двойно. Пекат се в предварително сгорещена фурна на 200 градуса за десетина минути /докато се зачервят/. Още горещи се намазват с ароматното олио.



Виж целия пост
# 95
Тутманик

 200 грама топло прясно мляко в една купичка + половин кубче мая във млякото и малко брашно отгоре поръсваш да втаса малко маята
1 буркан кисело мляко
 1 лъжица и половина сол
1 лъжица олио
 4-5 яйца
като от двете оставяш жълтъците за мазане преди печене
 сипсва се брашно в една тава
после се изсипва маята с млякото ,
 яйцата,сол,олио,кисело мляко и се бърка

после се къса по малко от тестото и се разстила и се маже с олио повечко и върху блата се слага сирене после се навива и се дърпа и се нарязва на розички и така цялото тесто
после пак оставяш да втасат розичките
после се намазва с яйце преди да се сложи в печката
Виж целия пост
# 96
Болярска питка

Виж целия пост
# 97

Задължително ще има от любимите мини кроасани за децата.
Виж целия пост
# 98
Любими мъфини Heart https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%B1%D0%BA%D0%B0
Виж целия пост
# 99

новогодишни меденки
Виж целия пост
# 100
Кекс с какао и стафиди

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело или пресно млеко
2 1/2 ч.ч. брашно
1 к.л. какао
1/2 ч.ч.стафиди
1 ванилена захар
1 бакпулвер

Яйцата се разбиват със захарта, добавя се на струя олиото, следва киселото мляко, в което е разтворен бакпулвера. Добавя се брашното. Половината от сместа се изсипва във формичка, поръсват се стафидите, към останала смес се слага какаото, като и тя се изсипва отгоре. Пече се в загрята фурна 30 мин. с включен вентилатор.


Виж целия пост
# 101
Любимите на децата меденки по рецепта от форума, винаги са страхотни

Меденките на Джули

Продукти:
800г брашно
280г пудра захар
120г твърд маргарин или масло(но имайте предвид, че с масло стават по-твърди)
5 с.л разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка (белтъците запазваме за глазурата)
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки, ако не намерите - смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.

Приготвяне:
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и чукаме яйцата, меда(не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло(маргарин). Месим до образуването на меко и гладко тесто ( В началото може да ви се струва, че има нужда от още течност, но н еправете грешка да слагате - след известно време, брашното усвоява мазнината и става чудесно тесто, което не лепи. Хубавото на това тесто е, че веднага може да се работи с него!. Разточвате кора тънка около 5-7 мм и изрязвате фигурки. Пекат се около 10-15 мин. на 150-160 ˚С Изваждайте веднака след като забележите, че краищата започват да почервеняват. За да се получи хубава кафява глазура отгоре, е нужно да се намажат още топлите меденки с разбито яйце + 1ч.л вода и 1-2 ч.л какао (непременно прецедете сместа). После леко с четка се намазват топлите меденки, като внимаваме да не оставяме следи. Осавят се да изсъхат и се украсяват по желание - най-добре с гллазура от останалите 2 белтъка!

Виж целия пост
# 102
Баница с тиква 
ПРОДУКТИ
1 ч.ч.захар
1 кгтиква
1 кгбрашно тип 500
1 с.л.сол
300 гр.вода
1 с.л.олио


Начин на приготвяне
1
За плънката: Обелваме тиквата, почистваме я от влакнестата част и семките, настъргваме я на ренде и я задушаваме в олиото да се изпари водата.
2
В дълбок съд се пресява брашното. В средата се прави кладенче. В него се изсипват водата, маята, оцета и солта. Меси се, ако се лепи по пръстите, се добавя още брашно до меко тесто.
3
Правят се топчета, които се намазват с олио и се оставят малко да втасат.
4
Върху масата се слага брашно, взима се питка и се разточва с точилка малко. Прехвърля се върху покривка или плат и се тегли леко, за да не се скьса.
5
Хубаво е да се получи тънка кора. Върху кората разстиламе малко от плънката и ръсим със захар. Повдигаме единия край на покривката и повдигаме нагоре, така кората започва да се навива на руло самичка.
6
Поставяте в тава, намазана с олио. Пече се на умерена фурна до зачервяване.
Виж целия пост
# 103
Вторият опит в живота ми за питка с мая. Не бих казала, че е нещо невероятно, но пък беше много вкусна и се изяде без време Simple Smile Определено ще продължа да се усъвършенствам!


Виж целия пост
# 104
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия