ИТАЛИАНСКА кухня

  • 106 916
  • 996
# 315
Брашно от твърда пшеница има в Метро, Била, дори в Т маркет съм срещала преди време. Онлайн също се намира.
https://veraitalia.eu/brashno-ot-tvarda-pshenitsa-semola-1000gr- … i-chiavazza-s-p-a
Виж целия пост
# 316
ако оцвети; с цвекло после при варенето се оцветява и водата, оцветяват се и другите съставки покрай пастата... става лилава манджа.
гледам на цветните пакети оцветени с > доматено пюре, спанак, сок от сепия ...
Виж целия пост
# 317
В някои рецепти е 50 г обикновено брашно и 50г от твърда пшеница. Объркването идва от неточен превод - semola di grano duro е буквално брашно от твърда пшеница, но пък semola di mais е царевично нишесте. За съжаление има некомпетентни преводачи. Като в книгата по-горе, съвсем не лоша, макар и писана от испанци, но на страницата с подправките финокиото е преведено като копър, а вече обяснихме, че са различни, само от една фамилията. Дават съвсем различен аромат. Сега, не съм зачитала рецептите, но ако има някоя с финокието, а са написали копър, крайният резултат ще е нещо друго, но не и италианска кухня.
Още по-страшно ще е положението с царевично тесто за паста 😯
Виж целия пост
# 318
Нелче, благодаря за отговора!  Hug

Паста от царевично брашно и обикновен грис мисля, че е някакво наследство от „първите години на демокрацията“.
Имах позната, която правеше лазаня  с такива платки.
По оригинална рецепта, дадена ѝ от италианка  Mr. Green
И която позната ми се разсърди когато казах, че лазаня се прави И с бял сос, не само с доматения.

Паста с яйце се замесва много лесно в купата на процесора, с приставката с ножа.
Няколко завъртания и е готова. И може да се точи веднага.
Виж целия пост
# 319
Адашке, кажи по-подробно за робота - казваш вместо да сложа приставката за месене да сложа тази за рязане ли? Иначе при мен става на трохи и затова все на ръка правя. Не че е голям труд, но ако може да е по-лесно защо не...

На юг не слагат бешамел, та може рецептата която са й дали да е такава, но пък би трябвало да слага рикотта и моцарела тогава. Но това с царевичното брашно мен лично ме изуми, само такъв вариант не бях чувала. Flushed Най-вероятно е както казва Десита грешка в превода, но не ми и хрумна даже че може така да се преведе, честно.
Виж целия пост
# 320
Ако италианката й е дала рецептата на италиански, и тя си я е превеждала с речник.... Току що пробвах в google translate  и semola е преведено като грис, та лесно е да се обърка човек, като не знае езика.
Виж целия пост
# 321
Ох, няма да е в речника проблемът...жената е била в България (италианката) и е живеела там. Няма рикотта, няма дявол...абе... Confused Явно става дума за недоразумение, но не знам на кое точно ниво.

Нелче, точно така. Слагаш приставката за рязане, изсипваш вътре съставките и завърташ. Просто приказка! Ако има нужда, регулираш влажността с няколко капки течност, но това си е същото както и при ръчно месене.
Наистина става извънредно лесно, а полученото тесто не се нуждае от почивка, а стои меко, в смисъл готово за разточване веднага.
Виж целия пост
# 322
Много ти благодаря, Нелка, ще пробвам задължително! Hug Откакто имам робот (без готвене, само пасира, меси, реже и т.н.), направо се родих, само това тесто беше останало на ръка... Макар че се оказва че го ползвам основно за месене и пасиране, та явно като дойде след някоя година време да го сменям ще взема хубава месачка плюс голям пасатор.

Това с рецептата за лазанята става все по-странно. Или италианката не е говорела добре български, или толкова е знаела и тя да готви. Flushed То и един познат се тръшкаше защо съм казала, че като се свари пастата не трябва да я поливаш със студена вода - така му била казала че се прави позната италианка. Ами хубаво, ама така отмиваш нишестето и после сосът няма да е същия. В коя да е статия с 10 грешки, които да не правим при готвене на паста го има, не е атомна физика. Не, той си знае и това е.
Виж целия пост
# 323
Брашната от твърда и мека пшеница се смесват,когато пицата се прави в пещ за пица. Защото залепва. Но за домашна фурна може само с брашно от твърда пшеница. Не помня за яйце. Май няма такова в тестото.
На италиански семола има две значения. Едното е грис,но другото е за брашно. Не мога да ви кажа точно разликата,но на пакетите с брашно пише"semola rimacinata".???!!!!
Виж целия пост
# 324
Семола е брашното от твърда пшеница на практика. Фарина по принцип е само от нормална пшеница, а фарина ди семола - само от твърда. Има понякога объркване, но като цяло това е разликата. Семола римачината просто е по-фино смляна. Ето тук е много добре обяснено:
https://www.silviocicchi.com/pizzachef/farina-di-semola-e-semola … ta-le-differenze/
Доколкото знам на български разликата между грис и брашно е само в това доколко фино е смляно брашното/царевицата, нека Нелка ме поправи ако бъркам.

Ваня питаше тесто за паста, не за пица. Simple Smile
Виж целия пост
# 325
Преди 2 седмици си купувах от хладилната витрина на супермаркет прясна паста и тя беше  с нещо царевично и яйца. Не обърнах внимание дали е грис или брашно и явно от там идва объркването ми. А и затова питам, да не се изложа на края.
Ето тази рецепта четох: http://www.menumag.bg/content/pryasna-pasta


Ама май ще търся брашно от твърда пшеница и ще си спестя цвеклото за сега.
Виж целия пост
# 326
Ваня, нормално е да се чудиш, честно казано на мен самата ми отне доста време докато разбера кое брашно какво е, за какво служи и защо. Просто у нас има много по-малко разновидности брашно и от там идва проблема. Аз на преводачите се чудех, не на твоя въпрос.

Аз лично не съм виждала никога паста с царевица, под каквато и да е форма. Не изключвам да има, защото откакто глутена стана новия моден враг се появиха от камут и какво ли още не, защо да не направят и от царевица. Но по принцип се прави от твърда пшеница само пастата - или с вода, или с яйца. Може да е грис от твърда пшеница, може и с брашно от същата, по-важно е качеството на пшеницата, отколкото смилането й. Аз лично не бих те съветвала да слагаш брашно тип 500, защото това което масово продават в България не е с добро качество и няма да стане добре. То като цяло е подходящо за сладкиши, най-рафинирания вариант е 500 доколкото знам. Затова най-добре намери добро брашно от твърда пшеница, бяха ти дали нагоре съвет откъде, и прави от него паста когато искаш. Аз лично правя почти само блатове за лазаня и талиателле, защото ме хващат лудите да оформям по-малките формати паста. Поради същата причина не обичам и бисквити да правя всъщност. Blush

За оцветяването мисля, че Бандиера е права, не съм виждала никога с цвекло и вероятно е защото би оцветило и соса в лилаво...
Виж целия пост
# 327
Грешката е моя. Два дни чета "пшеничен грис" и два дни си представям царевичен грис. Pensive
Виж целия пост
# 328
Благодаря,Нелиг. Не съм разбрала,че вече се говори за паста.
Има много прост метод да се режат талятеле. Ако е на ръка, оставяш навито на руло и режеш с остър нож. С машина за точене на паста има една приставка,която ги прави шен.
Аз за двама точа,когато ме хване музата и режа по първият начин. На сто грама брашно слагам едно яйце. Ако се наложи добавям малко вода,или песто. Без сол. Нямам провал. С безглутеновите брашна не става. Иска се пшеничено. Поне аз не съм открила начин. Пробвала съм с оризово брашно, с просено,ама не.
Виж целия пост
# 329
С безглутеновите брашна не става. Иска се пшеничено. Поне аз не съм открила начин. Пробвала съм с оризово брашно, с просено,ама не.

аз съм правила оризови спагети, но не са италиански, а японски. Mr. Green
рязах ти точно както си описала: тестото завито на рулце и режа с остър нож. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия