ИТАЛИАНСКА кухня

  • 103 518
  • 992
# 945
Нямам опит с електрически. Пелетните са напълно самостоятелни, имат горивна камера, не се прикачват към нищо. Дано някой друг се включи.
Виж целия пост
# 946
Аз имам такава и съм доволна, лесни са за работа и пиците стават експресно.
Electric Pizza Oven  
Виж целия пост
# 947
За пица с диаметър 30 см. колко  грама готово тесто е нужно?
Искам пицата да е тънка, а не дебела.
Виж целия пост
# 948
За пица с диаметър 30 см. колко  грама готово тесто е нужно?
Искам пицата да е тънка, а не дебела.
Максимум 220г.

А за тънка с висок борд, тип неаполитанска 250г.
Виж целия пост
# 949
Записвам се да се уча от вас. Издирвам рецепта за вкусни талиатели болонезе.
Виж целия пост
# 950
Записвам се да се уча от вас. Издирвам рецепта за вкусни талиатели болонезе.
Това е оригиналната рецепта за соса.
https://gotvach.bg/n-7333-%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D … D0%B5%D0%B7%D0%B5
По тази рецепта съм правил само веднъж и непомня да е било нещо по-различно от долното:
Запържвам кайма, лук, моркови на дребно, черен пипер.  Малко преди да е готова каймата слагам вино ( с плодово се получава много готино). Слагам дафинов лист и листа от целина да поврят с виното.
Домати най-често ползвам белени без люспа които ги смилам в блендера.
Изсипвам при останалото и добавям корен от целина ( едно парче с размера на показалец) и малко захар.
След това слагам вече сварените талиатели, които трябва да са доста алденте. Като станат готови махам от котлона и добавям пармезана. От наренданият пармезан съм забелязал че често става на бучки, затова предпочитам аз да си го рендам от парче. С пекорино също много ги харесвам, ама на жена ми и миришат на овче и избягвам.
Да не те притеснява че до края ще изглежда като супа. Като сложиш пармезана ще го сгъсти.
Виж целия пост
# 951
За талиятели ползвам домашна юфка от Кам маркет икоято е много вкусна.Препоръчвам с две ръце.
Виж целия пост
# 952
Записвам се да се уча от вас. Издирвам рецепта за вкусни талиатели болонезе.
Аз лично соса го правя така - запържвам в зехтин телешка кайма около 500гр. 2 глави лук и 1 морков. Когато са почти готови прибявам смлени домати около 500гр. (важно е да са без ципа, обелени) и 2 скилидки чесън стрити. Сол и пипер на вкус, както и босилек и мащерка, също и 1 ч.л. захар за да убие киселия привкус на доматите. Към края на готвенето добавям и риган (идеята е, че ако се готви по-дълго губи вкуса си).
Попринцип малко вино като им се добави става хубаво, но аз съм с 2 малки деца и не смея. Накрая настъргвам отгоре пармезан. Имай предвид и че този сос го ползвам за спагети от магазина и не знам до колко се връзва с домашни талиатели.
Виж целия пост
# 953
И аз обичам пекорино повече от пармезан. Просто ми е по-вкусно.
Виж целия пост
# 954
Ще правя хляб без месене с Manitoba и semola , но нямам суха бирена мая. Може ли да я заместя с обикновена суха в същото количество?
Виж целия пост
# 955
Ще правя хляб без месене с Manitoba и semola , но нямам суха бирена мая. Може ли да я заместя с обикновена суха в същото количество?
Бирената и обикновената суха са едно и също нещо. Просто италианците ѝ казват лиевито ди бирра, но реално си е суха мая.  Покажи снимка, ако искаш.
Виж целия пост
# 956
Правя прясна паста вкъщи по рецептата 1 яйце на 100 г брашно. Добавям малко зехтин и сол. И винаги се получава едно и също тесто.
При последното ни ходене в Италия в една тратория поръчахме 3 вида прясна паста и консистенцията на самото тесто беше различна. Сервитьорката изброи десетина неща, от които поръчахме 3, но нито тогава разбрах кое какво е, нито ги запомних. Simple Smile Едната паста беше типична за района на Рим, другата - за района на Болоня, третата - местна, типична за Sant'Agata Bolognese, където бяхме.
Още тогава се сетих за тази тема и си помислих, че тук мога да попитам за други рецепти за приготвяне на тесто. Не просто различно оформление, а различни съставки.
Можете ли да ми дадете идеи?

Виж целия пост
# 957
Може да е различен тип брашно, грис, различна пшеница... Иначе можете в тестото да добавяте спанак, сушени домати, може да е само с жълтъци...
Виж целия пост
# 958
Vivi, Весела ти е дала идеи.

Ако искам да стане малко по-грубо тестото за паста/лазаня го правя в равни количества брашно тип 00 и двойносмляна семола. Може и със семола, която е по-едра и груба, може и само с нея да направиш пастата. Някои видове паста се правят само от семола и вода, без яйце.
Тези типичните пасти, за които казваш не се ли различават основно по формата?
В Болоня и Емилия Романя се прави и ползва основно паста с яйца, докато на юг е без яйца, но пак зависи и от самия готвач в заведението, където сте я яли.
Имам две книги с традиционни ястия за Емилия Романя, ще погледна дали там има нещо по-специфично, като рецепти за паста.
Виж целия пост
# 959
Не бяха различни само по форма, а и вкусът, цветът и текстурата на самата паста беше различен. Ние със сина ми си разменихме чиниите по едно време, а от тази на мъжа ми си взех да опитам.
Едното беше талиатели - най-много приличаше на това, което правя аз. Но другите бяха доста различни.

Нямаше добавени спанак, домати и подобни неща - не заради това беше различен цветът.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия