Рецепта за ориз по китайски?

  • 3 497
  • 6
Здравейте. Аз и приятелката ми обожаваме да си поръчваме ориз по китайски или по-точно ориз с пилешко и зеленчуци. От Велико Търново сме, ако има някакъв шанс някой от вас да е вкусвал споменатия ориз.

Единият от тях съдържа ориз, пилешко, яйце, сурово зеле,  /+царевица, китайски гъби, грах във втория ресторант/
Другият е малко по-различен, но също толкова сполучлив. Ориз, пилешко, морков, зелена чушка, гъби, картофи и сос, който наричат къри, но не е лют. По описание звучат семпли, но е една от предпочитаните ни храни.

Наблюденията ни са, че пилешкото им може да е варено, тъй като никога по него не е имало златисто и винаги е било напълно сготвено. Опитвали сме многократно да ги сготвим сами по следния начин :

Изпържваме и накъсваме на дребно яйце, запържваме царевица, морков, добавяме изпържени пилешки късчета, добавяме малко уни сос, добавяме бланширан варен ориз, бъркаме на слаб огън докато се смесят вкусовете, добавяме още малко уни сос, сол, черен пипер. Вкусът му е една десета от този в ресторантите по незнайна за нас причина.

Благодарим предварително!
Виж целия пост
# 1
Давам по памет рецептата, по която съм правила.

Слагам ориза да се вари във вода, пропорции по-малко от 1:3, може би 1:2.5. Като заври водата, изключвам и оставям ориза на котлона, докато  попие всичката вода. Изстудявам го добре, може и в хладилник. Запържвам  зеленчуците на силен огън за кратко, най-добре в тиган уок, но става и в по-малък тиган. Най-добре сусамово олио, но може и обикновено. След като загрее олиото, мисля, че се слагаше лъжичка кафява захар (или бяла, ако нямаш кафява), зеленчуците се слагат да се запържат, след като се карапмелизира захарта. За зеленчуци използваш китайско или обикновено зеле, моркови, гъби, готов замразен микс... Не се пържат едновременно пресни и замразени зрленчуци. След като изпържиш зеленчуците, ги изваждаш и хубаво ги отцеждаш от мазнината. Връщаш си мазнината в тигана. Като се сгорещи, пак запържваш на силен огън пилешкото (гърди), което е на парченца. Изваждаш, отцеждаш от мазнината. В сгорещената мазнина запържваш на силен огън изстудения ориз. Слагаш и зеленчуците, и  пилешкото  при ориза, объркваш ги. Добавяш смес от 1-2 яйца, разбити със сусамово олио, соев сос и сол, разбъркваш за съвсем кратко на огъня, и изваждаш.
Виж целия пост
# 2
Домашният ориз, който си правите никога няма да ти е толкова вкусен, защото китайците слагат моно-натриев глутамат в ястията си (за да ти е по-вкусно и да ядеш повече). Много популярен трик на всички китайски ресторанти.

Аз лично не ям купено китайско, приготвям си сама.
Виж целия пост
# 3
Всеки един зеленчук запържвам отделно в малко мазнина и соев сос. Вадя и слагам другия вид зеленчук. Накрая, в чист тиган слагам малко чесън да се запържи, добавям и желе от дюли или кафява захар, мед за сладка жилка, слагам леко запърженото месо (пилешкото преди това е мариновано с подправки по желание и 1-2 белтъка), зеленчуците(ползвам И краставица), изстудения и изцеден ориз, малко соев сос и разбърквам няколко яйца. Ako имам под ръка сусам го слагам още в началото да се позапече на тигана.
Виж целия пост
# 4
Китайските ориз и спагети не се ли правят в уок?
Виж целия пост
# 5
Освен мононатриевия глутмат,друга "тайна" на ориза им е,че се вари от днес за утре.Т.е.днес вариш,а утре пържиш.

Когато преди правех бял варен ориз/отдавна вече не го ям/ ,но преди го правех по следния начин/рецептата от бившето свеки  Laughing/

1 чаша измит и изсушен ориз в 1- 2 с.л. мазнина да се задуши докато се "оцъкли"/стане прозрачен и докато се запържва му ръсвам щедра щипка захар/или около половин равна ч. л.   и разбърквам много добре.След това наливам 3 чаши вода и първоначално на силен огън да заври,щом заври захлупвам и намалям на умерен огън.
Не зная захарта как точно влияе,но стяга ориза и зърната не се слепват..Случвало се е да правя сърми и ориза го обработвам по същия начин,обаче се оказва малко и накрая когато е смесен с каймата,добавям още 2-3 лъжици суров/необработен/ и после в сърмите как си личаха тези зърна,нищо общо с този който е обработен със захар.
И не,не сладни,не се усеща изобщо,да не кажа и,че в голяма част от ястията слагам по малко захар,а на сладкишите винаги по щипка сол..  


Инак моята рецепта за китайски е ориз сварен от предния ден,продуктите/напр.месо/риба/зеленчуци/запържвам по реда им в уок и когато са готови слагам и ориза,разбърквам около минута- две да се загрее всичко и чуквам 1-2 яйца,отново всичко се бърка за около минута-две /с клечки най-добре,защото не мачкат ориза/,овкусявам и готово.


А на ориза за суши се слага оцет.
Виж целия пост
# 6
И аз много обичам ориз по китайски.Ще ви следя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия