КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

  • 64 199
  • 745
# 675
Аз  снощи ги замесих. Към 20ч.тестото беше втасало. Тогава ги сплетох, сложих във формата, покрих с намазнено фолио и ги пъхнах в  хладилника. Сутринта към 7ч. бяха направо идеално втасали вторият път.  Оставих ги около час да се отпуснат, намазах с жълтък и изпекох. Станаха разкошни.
Виж целия пост
# 676
Аз  снощи ги замесих. Към 20ч.тестото беше втасало. Тогава ги сплетох, сложих във формата, покрих с намазнено фолио и ги пъхнах в  хладилника. Сутринта към 7ч. бяха направо идеално втасали вторият път.  ...
Те това не съм го правила. Само първото втасване в хладилника.
Виж целия пост
# 677
И аз не съм, но веднага го запомних и ще го приложа Simple Smile
Виж целия пост
# 678
То, и аз го правих за първи път, но се получи екстра. Доволна бях от резултата.😀
Виж целия пост
# 679
Традициите не са това, което бяха... та  всеки си решава.
................
М..да, традициите не са това което бяха, но има традиции които са във времето и остават във времето. В петък не се меси козунак, защото е ден за подготовка за погребение. В петък може да се подмени кваса с който ще се работят обредните хлябове, и така се оставя,  но не се измесва тестото. Това е тъжен ден. Има някои традиции които трябва да се спазват. Мога да започна подготовката си в петък, но задължително след 22 -23  часа. Това е, пък сега който не знае да си прави каквото си иска.
Моренка  Hug
Виж целия пост
# 680
Само да споделя своя частичен неуспех, въпреки че не правя за пръв път козунак.
Опитах този на Еликсир със заквасената сметана. Имах около 150 г и добавих кисело мляко до 200, както е рецептата.
Ами тестото стана доста плътно с около 600 г брашно, а по рецепта е дори 700  newsm78. И съответно не втаса добре, писна ми да го чакам и след 3 часа навих и опекох. На вид стана, че и конци имаше, но на вкус - малко глетав, което изобщо не попречи на ММ да го изяде.
Според мен сметаната беше гъста, но тя заквасената си е такава. И се чудя как го хвалите, а аз нещо не се справих. В друга рецепта, която ми е била сполучлива, беше на 600 г брашно 200 г прясно мляко.
Виж целия пост
# 681
Вчера разглеждах брашната в Била. Не бях обръщала внимание какво пише по етикетите, но вчера го направих. Харесах си едно пълнозърнесто от лимец на Балчо и видях, че има 15г белтъчини. На брашната от пшеница на София Мел бяха около 11г. Тук се пишеше, че колкото повече са белтъчините, толкова по-подходящо е брашното. По тази логика моето брашно ще е подходящо. Освен, ако не се води меко, т.е. както е при брашното от пшеница (от мека и твърда). Другият вариант е, теорията за белтъчините да не е вярна, т.е. в тези белтъчини да е важно какъв е белтъкът. Предполагам, че в пълнозерностото от лимец глутенът е по-малко от пшениченото. Всъщност от глутена ли стават нишките?
Виж целия пост
# 682
От глутена са нишките, глутенът е белтък. При бялото брашно това си е индикатор колко глутен има, за пълнозърнестото не съм сигурна дали е само глутенът в това число. Но то пък е по-"тежко" по принцип, печивата с него няма как да станат така пухкави, по-сбити стоят.
Скрит текст:
Мярках някъде май постове за проби с пълнозърнесто, там ще трябва със сигурност да се нагоди рецептата, пълнозърнестото поема течностите различно. Ако човек държи да пробва с него де, аз не бих. Повечето хора ползват пълнозърнесто брашно за да е по-диетично, а пък козунак и диетично хич не ги слагам в едно изречение. По-добре малко да хапна, но да си е хубав козунак.
Виж целия пост
# 683
Глутенът се образува от взаимодействието на брашното с течност.
А белтъчините в Лимеца са други, не като на пшеницата.
За козунак е подходящо високобелтъчното бяло пшеничено брашно, като най-високото при най-общодостъпните брашна е София Мел "за баница"




Виж целия пост
# 684
Аз бях тази с пробването на пълнозърнесто и типово.Не е същото като с бяло(баница,екстра,козунак),но поради здр.причини ги ползвам за всякакви тестени
Скрит текст:
(ММ е с Инс.зав.диабет и при него макар и малко бяло си проличава,а му се хапва).
Замесваше ми се нещо козуначено и сега,но...яйцата свършили,а вали.И утре е ден!
Виж целия пост
# 685
Записвам се да ви следя.
Втория ми козунак е във фурната да втаса (първия миналата година отиде в кофата). Ама този път съм решила до великден да го усъвършенствам.
Виж целия пост
# 686
Записвам се да ви следя.
Втория ми козунак е във фурната да втаса (първия миналата година отиде в кофата). Ама този път съм решила до великден да го усъвършенствам.
Ама как в кофата, ако е чак толкова зле (което не вярвам)-  на сладкиш
Виж целия пост
# 687
Момичета, някъде напред с темата Морена е дала рецепта за козунак - с прясно мляко и две лъжици кисело. Няма как да не се получи перфектно тесто, ако спазвате нейните пропорции. А козунакът е с гарантиран вкус и вид. Брашното е на Софимел за баница,  аз сложих от сухата мая - френска, на двойна доза  сложих едно пакетче от 11 гр. Марчева тук в темата беше писала за тази мая - отлична е, няма никаква миризма на недовтасало тесто, Следвайте рецептата, като първо да ви втаса стартера, както го е описала Морена, после втасва всичко в купа ( става бързо, за 2-3 часа е излязло от купата , ако е в топла стая). С тестото се работи леко, аз направих от двойната доза четири козунака - един чист,  един с плодове, един с дулсе и черен шоколад, и един с парченца бял шоколад. Повторното втасване да е дълго , до изпълване на съда. Нека вдигне обема си три пъти, После при печенето продължава да се вдига, козунака става пухкав, с мека коричка, с мнооого конци и невъобразимо вкусен - при нас всичко се омете скоростно, е, повечето раздадох, два изпратих на студента, аз не ям защото постя,а в събота съм обещала нов, защото у дома не се наситиха.  Но получих толкова много комплименти... Морена, благодаря за рецептата и подробните обяснения. Тази година това ще е моя козунак.
Да допълня, ползвах домашно, високомаслено мляко, домашни яйца, сложих направо 4 броя яйца, а за измазването му ползвах жълтъка на ново яйце. Поръсих с перлена захар.
Виж целия пост
# 688
Записвам се да ви следя.
Втория ми козунак е във фурната да втаса (първия миналата година отиде в кофата). Ама този път съм решила до великден да го усъвършенствам.
Ама как в кофата, ако е чак толкова зле (което не вярвам)-  на сладкиш
Случва се и да не се получи, но само ако не е втасал двойно, това отнема време, може час, може два, различно е, трябва търпение, но за друго  влязох, когато не се получи, или остане неизяден, случайно, правя един разкошен сладкиш, който ще си позволя да ви го покажа, може да се пробва.

Няма такова удоволствие
https://recepti.gotvach.bg/r-70937-Пудинг_от_козунак
Виж целия пост
# 689
G..D.., май имаш предвид последната рецепта, от преди няколко дни - тя ми е абсолютния фаворит и постижение - Козунакът за мен.
Радвам се, че и на вас ви харесва!  Hug

Дени, хукна ли до магазина, че то днешния ден един дъждовен... у наше село едва сега занаднича слънцето.  У нас пък без яйца не оставаме, а и останалите продукти за козунак са ми винаги налични (и прясна мая, че нали хляб пека), само захарта може да ми е свършила.
За правене и мен ме сърбят ръцете, ама гледам да се въздържам малко (нали предната седмица правих оня "козунако-кроасан"), че да му се позарадваме на Великден.  Wink  Но пък утре ще ходя при голямата щерка да правим козунак. Simple Smile

У нас козунак не остава, но с панетоне съм правила и аз сладкиш трепач. Не съм го снимала обаче и като се поправя, ще публикувам рецептата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия