КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

  • 63 835
  • 745
# 450
Няма проблем да се изпекат два козунака в тавата на фурната. Казвам го от опит.

Сега да питам козунак с подсладител правили ли сте? Какъв подсладител мога да използвам за тесто, подходящ и за хора с диабет. Въобще има ли такова животно хем да става за диабетици, хем за тесто, за висока Т при печене и накрая да не е вредно за човека.😐

Според мен въобще не се занимавай да търсиш подсладители. Ти и никак да не сложиш захар, тестото само по себе си вдига кръвната захар и не е подходящо за диабетици и то никак. Не му е проблема захарта само. Така че, направи един свестен козунак, яжте по едно парче и другото в кофата ако ви дава сърце.
Виж целия пост
# 451


Нещо такова е Моренка, мисля, че съм го виждала в Холандски печива. Но самата поръска е на малко по-дълги фитилчета. Сигурна съм, че някъде из кулинарните теми се обсъждаше този продукт, но съм забравила какво точно  коментираха запознатите дами. Ако тук чете живееща извън България дама, и по-точни Германия, Холандия, моля да се включи с разяснение. Ако знам как се казва продукта, ще си поръчам.

Аз ползвам това Hagelzucker .  Има на няколко марки, цената е около 1-1,20евро поне при нас в Германия.
Виж целия пост
# 452
Благодаря много, точно това е. Ще се опитам да се снабдя за тазгодишното козунакоправене.

P.S  Намерих го и тук, перлена захар се казва, 5 лева е 500 грама. Поръчах един пакет, да видим как ще изглеждат с него козунаците.  Поръчката направих през decoshop.
Виж целия пост
# 453
Здравейте!

Хайде, и аз да се включа с един разкошен козунак със заквасена сметана. Месен, и втасал в хлебопекарната, и изпечен в фурната.  Почти няма стафиди и други добавки.(защото нямах нищо под ръка) Но, е замесен с италианско  брашно за пица. За брашното прочетох в една кулинарна група в ФБ, и реших да опитам. Стана пухкав и много вкусен. Също така, в същата група масово месят с брашно за баница.И, двете брашна са с високо съдържание на глутен, който е важен за конците в козунака.
Ето рецептата:
http://angellovescooking.blogspot.com/2012/04/sour-cream-easter-bread.html

мамаРаче  Hug относно подсладитела: моя приятелка меси с подсладител, защото са с двама диабетика в семейството. Каза, че ставали хубави, но много бавно втасват, и много не бухвали. Задължително прави, предварително само закваската с захар, после при другите продукти добавя подладител, меси, и оставя да втасват в хладилника цяла нощ. Опитвала съм, на мен ми горчат.
Също, съм чела, че към тестото на казунаците, освен захарта по рецептата, се дообавя и една супена лъжица подсладител за да е по сладко, че нали захарта не може да е повече от определеното количество заради втасването. Ако ти се занимава, направи предварително една доза, само за проба.
 Ето го моя.Правих го в понеделник. Много не ме бива в плетките,но по-важно е да е вкусен.



Виж целия пост
# 454
Благодаря много, точно това е. Ще се опитам да се снабдя за тазгодишното козунакоправене.

P.S  Намерих го и тук, перлена захар се казва, 5 лева е 500 грама. Поръчах един пакет, да видим как ще изглеждат с него козунаците.  Поръчката направих през decoshop.
Перлена захар ползвам от много години, в началото си я поръчвах или си донасях от Италия, но свърши вече, а миналата година забравих отново да си донеса, затова може и да си я направиш сама, лесно е , елементарно е и винаги става, ако някой има желание ще напиша как се прави
Ето я, тук съм я оцветила



тук е неоцветена, бяла

Виж целия пост
# 455
Има много алуминиеви тавички за еднократна употреба в магазините по левче. Аз правя и във формите за кекс- продълговати и кръгли с дупка. Но в тавата от фурната няма да направя никога.

Споделям, и аз слагам в алуминиеви форми за еднократна употреба. Друг е въпросът, че и хляба пека в такива форми, и  използвам  една форма многократно. Но при козунаците ги ползвам само веднъж.

Ако им слагаш хартия за печене може да ги ползваш доста пъти и при правенето на козунаци.
Виж целия пост
# 456
Цитат на: vici75 ..., яжте по едно парче и другото в кофата ако ви дава сърце.
[/quote
как може сърце да ти "разреши" да хвърлиш козунака? грехота е.
с изсъхналият и стар козунак може да си направиш и други вкусотийки. в краен случай може да се прави по-малка доза - колкото за адета.
Виж целия пост
# 457
Перлена захар ползвам от много години, в началото си я поръчвах или си донасях от Италия, но свърши вече, а миналата година забравих отново да си донеса, затова може и да си я направиш сама, лесно е , елементарно е и винаги става, ако някой има желание ще напиша как се прави
Кога, ако не сега? Давай, давай
Виж целия пост
# 458
7002_ognob, eee и моето сърце трудно разрешава де. Ама ако ще вардиш диабетик от козунак, по-добре да го изхвърлят. Иначе от моя пробен козунак имам още и съм го натряскала в камерата. Ще се яде цяла година сигурно. Макар че не сме диабетици, абсурд е да го ометем на веднъж. Гледаме да стоим на далеко от тестото.
Виж целия пост
# 459
.. абсурд е да го ометем на веднъж. Гледаме да стоим на далеко от тестото.
И ние избягваме тестото (хляба най вече, че друго тестено ни е изключение), ама козунак като няправя никога не ни е оставал. Щото и той е по-скоро изключение, та да се пазим. Simple Smile
Виж целия пост
# 460
Да се запиша и аз тук.  Ще правя козунак за първи път. Имам въпрос за тавата. Нямам подходяща форма. Мога ли да го сложа да се пече в тавата на печката която ми е  - Правоъгълната . Мисля че ще ми излязат два козунака плитка да по три фитила. Благодаря Ви!
Козунаците може спокойно да бъдат изпечени в тавата на фурната, няма никакъв проблем. Тестото може и да е меко, но тогава козунакът трябва да се сплете на 6 фитила, за да не се разлее. На 3 фитила се разлива малко, но това не променя вкуса му.

Щом ще правиш козунак за първи път, показвам ти моите първи козунаци. Тестото беше меко, козунаците се разляха малко, но това не се отрази  нито на вкуса им, нито на конците.





Ето тук козунак пeчен в тавата на фурната на 6 фитила.




И един кръгъл козунак, който също е печен в тавата на фурната.



Колкото до алуминиевите форми, аз тях ги избягвам, заради алпинеума, вреден е за здравето.
Виж целия пост
# 461
Скрит текст:
Перлена захар ползвам от много години, в началото си я поръчвах или си донасях от Италия, но свърши вече, а миналата година забравих отново да си донеса, затова може и да си я направиш сама, лесно е , елементарно е и винаги става, ако някой има желание ще напиша как се прави
Скрит текст:
Кога, ако не сега? Давай, давай
Перлена захар подавам с удоволствие, няма да си я крия, тя е за всички

50 г захар бял  фин  кристал
1 ч. л. вода
В купичка се смесват добре захарта и водата.
Получената смес се прекарва отгоре през решетъчна лъжица в/у хартия за печене. Ще се получи захар на гранули. Оставят се да изсъхнат добре и нашата гранулирана захар е готова.  Simple Smile

На Вени и Моренка плетките са жестоки, винаги са перфектни, не се научих да работя плетки.  Sad Пропуснах и Джемма, тя по-рядко влиза и само това е причината, също с перфектни плетки.
Виж целия пост
# 462
Перлената захар лесно ставала, ще пробвам и аз. Марчева, благодаря! Hug

Може ли да споделите как запазвате плетката по време на печенето? Аз втасвам готовите козунаци, мажа с жълтък, руса със захар и пека в загрята фурна. И при печенето те бухват и остава бяла, ненамазана част, не ми харесват на външен вид така. Дано разбрахте питането, ще се радвам да ми дадете съвети.  Hug
Виж целия пост
# 463
За да се запази плетката, не трябва да има много мая в тестото, трябва да се ползва силно брашно, на слабото глутенът се разкъсва, не трябва да се сплита много стегнато, за да има пространство да втасва, да не се пекат недовтасали изделия и втасването да става бавно и естествено, не да е пришпорено с висока температура. Може да опиташ и следния трик:слагаш ненамазан с купичка вода. Печеш 10-15 минути, вадиш купичката, мажеш бързичко вече довтасалите козунаци с яйце и допичаш. Така няма да имаш бели места.

Аз продължавам с левито мадрето, вече започва да укрепва, нали си захванах ново и още е младо и зелено. Simple Smile
Едни локумки с него от вчера. С махлеб, кардамон, ром и ванилия в тестото- ароматът е средновековно мъчение за хора на диета. Simple Smile





https://youtu.be/wXtfsevCpgw
Виж целия пост
# 464





Благодаря на всички за съветите. Да споделя с Вас произведението ми.  В къщи много го харесаха. Малко с печенето се изложих че се отнесох покрай децата.  Но пък средичката е страхотна. ММ и коричката хареса, каза ако не изгори как ще се опече така хубаво.
Но имам и два въпроса. Много го месих получиха ми др конци,но не като вашите, как Вие получавате тези разкошни конци? И про погачите когато правя и при козунака сега ми се получава една твърда кора отгоре, на какво се дължи това?
Много сте ми полезни Blush
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия