КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

  • 64 014
  • 745
# 495
Ама на Марчева брашното е от мека пшеница, а Джемма каза, че за козунаци трябва да е от твърда Rolling Eyes.
Виж целия пост
# 496
Днес, и аз правих нови опити с брашно за баница,но отидоха в кофатата. Joy
Омесих ги, сплетох ги, изчаках ги да втасат, радвах им се,и ги сложих да се пекат. И, излязох с кучето. Засичам време, прибирам се, а те от горе черни-почерняли, а от долу сурови.Не знам какво съм се отплеснала, и съм включила фурната само на горен реотан ма 250*. Sick  Положението беше неспасяемо. И, заминаха.
Виж целия пост
# 497
Ох... съчувствам ти, ама и така се смях...
Виж целия пост
# 498
Така...по никое време започвам козуначените бухтички(стартера ми е почти готов).Имам въпрос към Morena или някоя от другите добри души:като замеся тестото сигурно ще стане поне 23 ч.,та-съда на стайна Т.ли да го оставя(похлюпен)-в момента е 22.6-23°,или да го прибера в хладилника и утре към 6 да го извадя и да продължа?Благодаря!
Виж целия пост
# 499
Дени, аз не бих го оставила на стайна Т.  Или да е на под 20гр., или в хладилника.
Пък аз тъкмо забърках една дозичка хлебно тесто (ама му сложих много малко мая и го оставям на стайна Т) за обяда на детето утре... за гюзлеме.
Виж целия пост
# 500
Благодаря ти,миличка!Меся с едната ръка и с другата пиша...влезе ми мухата,че ще се пробвам и туй то.Благодаря!
Виж целия пост
# 501
Успех и да ви е сладко утре!  Hug
Виж целия пост
# 502
Ама на Марчева брашното е от мека пшеница, а Джемма каза, че за козунаци трябва да е от твърда Rolling Eyes.
Това беше примерна снимка, за да покажа , кой ме попита, как изглежда. Но даже и такова да ползвам добавям брашно Манитоба, за мен няма проблем, работя с всичко което ми попадне, до момента издънка не съм имала, а работя козунаци от много години. Ако няма такова си купувам на София Мел и готово.
Козуначените топки които показах изобщо не ми харесаха, като тесто и консистенция на тесто е добре, можеше и по-добре, но  това с добавен локум, уж за разкош си е направо гадно, за първи път сложих локум и втори път - не!

Душата, нямаш спирка и нямаш милост, `начи, чудесни са се получили.
Виж целия пост
# 503
Марчева, какъв локум сложи на тия топки, този с розите ли? Един път се излъгах да сложа такъв на едни кифлички и бяха все едно с парфюм пълни, хич не ми хареса.
Утре ще правя пак едни  и ги планирах с локум, обаче ако не намеря да купя някакъв друг вид, много рязко ще сменя плана. То това не се трае като го сдъвчеш, вярно разваля работата.
Виж целия пост
# 504
Ако намерите "гръцки"локум (в Лидъл имаше до скоро) -не е парфюмиран и за мен е подходящ за козунаци и кифлички.
(Тестото от снощи се отпуска вече,удвоило се беше в хладилника.)
Виж целия пост
# 505
Ама на Марчева брашното е от мека пшеница, а Джемма каза, че за козунаци трябва да е от твърда Rolling Eyes.

Вижте сега, италианците така си ги разграничават. Но у нас, нашето тип 500 е по-зле от 00 grano tenero. Та щом с 500 стават козунаци, с второто няма начин да не стане.

Но разликата между нашите козунаци и италианските козуначени печива е голяма. За техните трябва силен глутен, защото имат часове втасвания, премесвания, пак втасвания. Слабият глутен няма да издържи това. Докато нашият козунак втасва, сплитаме, още малко довтасва и хайде в печката. Никой почти не прави междинни премесвания, най-много един път да премеси докато втасва.
И после, в Италия имат силна традиция за печене с левито мадре, а то иска много силно брашно-манитоба. Но дори и него рядко ползват в чуст вид, смесват с 00. С нашето 500=на тяхното 0 сме за никъде. В повечето случаи даже обявеното пепелно съдържание далеч не е толкова, лъжат! Гледаш уж тип 500  на пакета, а в съдържанието 650! Не всички де, слава богу, но пък блъскат подобрители. За масовия потребител не проблем, но за определени изделия се иска чисто брашно, все поеече хора пекат с квас.
Виж целия пост
# 506
Марчева, да и в нашето Метро имаше  същото брашно. Не купих. Ще правя с това на София мел. Peace

Джемма, благодаря за отговорите! Винаги си изчерпателна и отзивчива! И аз от теб се научих да правя козунаци.Благодаря  за съветите! bouquet
Виж целия пост
# 507
Марчева, какъв локум сложи на тия топки, този с розите ли? ................
Обикновен бълг. локум, няма да повторя с който ѝ да е, това нещо ми е гадно и лигаво.
Виж целия пост
# 508
Morena,благодаря за рецептата!😘Мисля,че се справих,довечера ще разчупя,че сега са топли.
Скрит текст:


Виж целия пост
# 509
Марчева, какъв локум сложи на тия топки, този с розите ли? ................
Обикновен бълг. локум, няма да повторя с който ѝ да е, това нещо ми е гадно и лигаво.
Ясно, помислих че като мен си се излъгала да сложиш такъв дето мирише здравата на рози и си се потресла после от миризмата му. Поне при мен така стана, кифличките бяха перфектни, но от тоя ярко розов локум само визуалният ефект беше добър и тая силна миризма на рози развали цялата работа. Помня че племенникът ми тогава попита с какво са вътре и като казах че едните са с локум, получих въпрос Аа, това едно гадно розово квадратче вътре ли е? Не го искам тогава! Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия