Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Колко деца искате?

  • 19 131
  • 307
Интересно ми е ако колко деца бихте имали при желаните финансови възможности и достатъчно време? Знам че в България през последните 2-3 поколения се е наложил моделът 1-2 деца на семейство, но нашите баби за имали много повече и именно затова сме се съхранили като нация. Представете си че живеете без ограничения и можете. Кои са водещите фактори за вашия избор в една или друга посока? Благодаря.
Виж целия пост
# 1
Като единствено дете си мечтаех за голямо семейство с три, дори четири деца.
Имам две. Толкова мога да си позволя да гледам сама + възрастта ми (40+).
Ако имах съпруг, достатъчно средства и бях с десет години по-млада щях да имам 3 или 4.
Виж целия пост
# 2
Колкото имат хората средно за обществото, в което живея, плюс едно. Wink
Виж целия пост
# 3
И двете ми баби са имали по 2 деца, аз искам и имам едно, повече не искам. Финансите и времето нямат общо с решението ми,  просто нямам абсолютно никакво желание за повече деца.
Виж целия пост
# 4
Е, "нашите баби" все пак не значи буквално нашите баби. Wink Моята едната е имала само едно и не е искала повече. Ма аз не съм се метнала на нея в това отношение. То и синът и явно не е, щом и той има две.
При мен зависи от финанси: ако съм някоя богата кифла, разполагаща с Х броя бавачки, сигурно бих имала повече. Wink
Виж целия пост
# 5
Напълно е възможно – не познавам авторката, така че само мога да предполагам дали говори буквално или не. Само казвам, че не всички наши наши баби са имали по много деца.
Виж целия пост
# 6
На 37 съм, имам две деца и с кеф бих родила още 2.
Разбира се ако не се налагаше да живеем в тесен апартамент и мизерни заплати.
Представям си къща близо до София с няколко спални и просторен хол с кухня.
Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Аз бих се радвала на три. Децата имат нужда от любов на първо място, а после от финанси.. Поисках второ още след раждането на първото през февруари, така че дано Господ е милостив и ни дари с още Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Едно. За толкова се чувствам психически годна, финансите не са водещите.
Виж целия пост
# 9
Знам че в България през последните 2-3 поколения се е наложил моделът 1-2 деца на семейство, но нашите баби за имали много повече и именно затова сме се съхранили като нация.

Кои вашите баби? Кое поред поколение? Нещо сметките не излизат.  Laughing
Нали не бъркаме по колко деца са раждали и по колко деца са имали хората през миналия век? Защото има огромна разлика между двете.
Едната ми баба, родена през 1914 г., имаше 1 дете. Родила е 3 живи деца, от които 2 са починали още като бебета. Спонтанните аборти не ги броя, защото не помня колко бяха.
Другата ми баба, родена през 1919 г. имаше 2 деца. Преждевременно раждане в 7 месец с близнаци, второ раждане в 8 месец с мъртви близнаци, от трето раждане с близнаци само едното е живо, четвърто раждане с едно живо дете.
За това ли е този рев? За високата детска смъртност от едно време? Каква нация ще съхраняваме, когато все по-голяма част от българчетата се раждат в чужбина и дори не говорят добре български език?

ПП Това някакво проучване ли е, или поредната пишман патриотарска демагогия?
Виж целия пост
# 10
Искам 3. Но не се получи, за съжаление. В момента, в който ме свалиха от операционната маса след секциото на близнаците реших, че искам трето. Но не стана, а за второ ин витро нямам вече нито време, нито физически сили, нито пари.
Между другото все повече хора напоследък имат по три деца. Сред моите познати са, ако не половината, то поне 30-40%. Едната ми баба е имала 1 дете, другата 2.
Виж целия пост
# 11
Ние винаги сме искали поне 3 деца, ако имаме сили и финанси - 4. Сега чакаме първото де, дано не ни смени представата Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Засега искам две деца. Казвам засега, защото човек не знае как ще се промени и какво ще поиска занапред. За мен 2 е оптимална бройка-децата не са сами, имат си братче или сестриче, т.е. другарче. Освен това, двама родители би трябвало да могат да се справят добре с отглеждането и възпитанието на две деца. Все пак, колкото повече са децата, толкова повече внимание и занимания изискват. Не на последно място, всеки родител иска да осигури максимално детето си, и за повечето родители е притеснително до колко ще се справят с тази задача.
Виж целия пост
# 13
Имам две дечица.Честно да си призная радвам се много на майките с три деца и даже малко им завиждам,но най вероятно няма да имам повече.Финанси в момента имаме,но физически и емоционално няма да издържа още една бременност,раждане и първите години.А и аз съм такъв тип майка много отдаваща се на децата си,а това на моменти доста изтощава.

 
Виж целия пост
# 14
Кои са водещите фактори за вашия избор в една или друга посока?
Един единствен е при мен факторът - износване и раждане.
Аз лично бих родила само веднъж.
Ако друг ми ги ражда, тогава бих си поръчала 3 Simple Smile

По въпроса за бабите съм съгласна с Как' Сийка, не се връзвайте не измислици. Две от прабабите ми, родени 1912 и 1914 г. са имали по 1 дете. Не са имали аборти и починали деца, но не са искали повече.
Третата ми прабаба, 1906 г., е искала 2 деца, второто ѝ е починало, тогава е родила още едно, за да станат пак 2, но не повече.
Единствено четвъртата ми прабаба е била със 7 деца.
Пето поколение назад - максимумът в моя род е бил 3, но е било рядкост, 2 е била по-честата цифра.

Между другото все повече хора напоследък имат по три деца. Сред моите познати са, ако не половината, то поне 30-40%. Едната ми баба е имала 1 дете, другата 2.
И моите наблюдения са същите. Докато през 70-те и 80-те се гледаше малко с насмешка на семейства с по 3 деца, ако не става дума за втора бременност с близнаци.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия