Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

  • 39 224
  • 779
Добре дошли в новата тема!

С пожелание за коректни наемодатели и наематели, поддържани жилища и изгодни за всички наеми!

Предишните теми: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Виж целия пост
# 1
Благодаря ти за новата тема. Аз харесвам заглавието, и съм си свикнала с него. Ако другите имат предпочитания, да споделят Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Полезна тема, научих разни неща от нея.
Една статия по темата:  За капаните, които крие отдаването под наем
Виж целия пост
# 3
Лаленце, благодаря за темата.
Виж целия пост
# 4
И аз тук - ние още търсим по-изгоден имот за отдаване под наем.
Виж целия пост
# 5
Успех на всички в отдаването и наемането на имоти!
Виж целия пост
# 6
Привет! В миналата тема ви споделих плановете си за покупка на жилище в Търново с цел отдаване под наем и ми бяха много полезни мненията ви.
Колкото повече чета, обаче, за наемателски истории в последните теми тук, доста се отрезвих. Живяла съм под наем, много приятели и до сега живеят под наем. И не сме имали драми, нито пък наемодателите с нас. Но явно хора разни.
Напоследък обмислям друга възможност. Както и вие, така и брокери, с които говоря, казват, че е по-добре да се инвестира в София. Тъй като парите няма да стигнат за ап. в София, а има търговски помещения тук с по-малки квадратури, респ. цени.
Дали има някой с наблюдения на наемите на търговски площи в София? Струва ли си да се вземе нещо малко за отдаване под наем за офис, кабинет и пр.? Напр. в центъра или в някой от близките квартали? 
Виж целия пост
# 7
Търговските площи са по-скъпи според мен - в блока ни продават помещение за малък магазин за 400 000 Е.
Виж целия пост
# 8
Много малки магазинчета затварят и все по-трудно се дават под наем, виждам много празни из целия град, в центъра и то на оживени уж улици също се увеличават, важи за цяла София, много е важно мястото и разположението.
Пример - по Цар Симеон много празни, по Бул. Цар Борис 3 от Павлово до Княжево се продават от години 5-7 с лице към бул. и не се купуват или наемат, днес минавахме покрай Витоша и Патриарха и в посока бул Прага също видях 3-4 празни на самия бул. А по Мария-Луиза откъм Халите до Орлов мост от години има цели сгради рушащи се направо.
Също по малките улички около Халите, Женския пазар, около ул. Кирил и Методий и околните улички - масово от години са затворени помещения и няма интерес за наемане под наем и постоянно се затварят и нови.
Виж целия пост
# 9
Да, има доста празни помещения. И това е така. Точно за това обмисляме в дългосрочен план къде е най-добре да се инвестира.
На прима виста попаднах на това:
https://m.imot.bg/details/1g151820745104587

Подобно в този район е с наем от около 600 700 лв. Т.е. съпоставими са с ап.
Виж целия пост
# 10
Ако е на много комуникативно място и без забележки, ще се отдава. Но ако гледа към вътрешен двор или входът е в някаква миниатюрна пряка - няма да др отдава добре.
Аз забелязвам тенденцията да ги правят за живеене тези, които могат.
Офисите са по -евтини от жилищните площи в общ аспект.
С тези пари вземете нещо малко в студентски град, и ще е ново. Дават се под наем бързо.

На тази цена в мед. Академия ми се струва, че входът на офиса ще е някъде отзад или отстрани на сградата?
Виж целия пост
# 11
Полезна тема, научих разни неща от нея.
Една статия по темата:  За капаните, които крие отдаването под наем
Статията е много добра, има практична насоченост, но и пожелателна такава - какво се правело в другите страни, какво трябвало да правят брокерите.... Повечето от нас го знаят, но без нормативна или законодателна база, всичко си остава в сферата на бла-бла.
Виж целия пост
# 12
Статията е доста едностранчива. 'Как да се предпазите от наематели измекяри? Искате около 2-3 наема депозит.' Какво значи около, когато става дума за пари?
Проблемът е в манталитета и на двете страни, не в размера на депозита.
Виж целия пост
# 13
Като цяло отдавна чета темата и ми прави впечатление, че доста ги глезите наемателите си. Обмислям по-рестиктивен договор. Интересно ми защо ако счупи печка, ще иска нова, но ако напуска ще му я отдържа от депозита?! На майка ми наемателя счупи хладилника, взеха му нов. Айде, ама той ползвал, той счупил и за награда нов.
Обмислях да го отдам празен, но с тия 5 етаж без асансьор е трудна работа, а нали гоним възстановяване на вложеното, та реших обзаведен. Накрая ще излезе, че някой ще влезе и ще троши.
Имам координати на предните наемателки, били са изрядни, чудя се дали да ги търся.
Виж целия пост
# 14
В някои случаи няма как да знаеш дали той го е счупил. Това, че е станало по време на неговото обитаване, не е причина да му нашиеш ремонт.
Примерно ако хладилникът спре да изстудява, това не е по вина на наемателя. Освен в много, ама много редки случаи, ако наемателят е наистина невероятно тъп и е направил нещо още по-невероятно, но като цяло уред, който само му отваряш и затваряш вратата е дуракоустойчив.
Обаче ако наемателят се спъне в отворената врата на хладилника и я отнесе, вече е по негова вина.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия