Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Наследяване

  • 2 368
  • 21
# 15
Значи от къщата бабата притежава 1/2 (СИО). Умира дядото, бабата наследява 1/2 от останалата 1/2, и вече има 3/4. Синът им наследява 1/2 от едната втора, т.е 1/4 къщата. Умира синът и неговата 1/4 се дели между жена му, която е майка на авторката (1/3 от 1/4), авторката (1/3 от 1/4) и брат ѝ (1/3 от 1/4). Майката на авторката е наследила 1/12 от къщата.
Виж целия пост
# 16
При земята има и един нюанс - как и кога е придобита. Ако е по време на брака с бабата и е купена, а не наследена, дори в НА да е само дядото, бабата пак се явява съсобственик.
Според мен, земята, както и да е придобита (а то най-вероятно е през връщане на земите след 90та година), жена му (бабата) също се явявава наследник. И собственик. Не само на къщата, кола и пари (ако има). Тя е наследник на починал съпруг, с когото е живяла повече от определен от закона срок (10 години май). Нямаше да има отношение към наследствените земи, ако се развеждаха.
Така че половината от къщата, земите и пр. по принцип са си на баба ти. От останалата половина, която е делът на дядо ти, половината пак е нейна, така че на баща ти всъщност се полага 1/4 от наличните имоти. Въпросната четвърт вече делите вие с майка ти и брат ти, пак на същия принцип - повече за майка ти, по-малко и поравно вие с брат ти.
Сложни са тези въпроси, най-добре потърсете адвокат. При всяко положение вашият общ с майка ви дял е не повече от 1/4, не знам какво очаква майка ти. Основен наследник е свекърва й.
Виж целия пост
# 17
Не е повече за майка ѝ, отколкото за нея и брат ѝ, а са равни дялове, защото това е наследствен имот, а не СИО или личен имот, придобит от бащата преди брака му.
Виж целия пост
# 18
Благодаря ви за отговорите. Идея си нямам защо я тормози. Мислех си ,че е заради имотите, защото някъде мернах статия "Свекърва и тъща не се наследяват " .Може би не съм я разбрала правилно. Притеснявам се, че е на 90 години и не съм там за да я предпазвам.
Виж целия пост
# 19
Свекърва и тъща наистина не се наследяват, наследява се съпруга/съпругата, техните деца.
Виж целия пост
# 20
А бабата, като преживял детето си родител, не трябва ли да наследи също част от собствеността на сина си?
Виж целия пост
# 21
А бабата, като преживял детето си родител, не трябва ли да наследи също част от собствеността на сина си?

Не, щом детето има деца.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия