Имаме ли наистина български ястия?

  • 8 699
  • 79
Провокирана съм от някои статии, че определени готвачи искат да патентоват български манджи, а други български готвачи се противопоставят на идеята с аргумента, че няма чисто български ястия.
вие какво мислите? какво бихте предложили на чужденец като типично/уникално българско.

аз лично като се замислих не мога да се сетя нещо, което да го няма и в гръцката и турската кухня newsm78 (освен свински пръжки сигурно).
Виж целия пост
# 1
Сещам се за свинско със зеле.
Виж целия пост
# 2
Баница и боза   chef
Виж целия пост
# 3
ще следя с интерес темата - аз съм лош готвач и така и не съм открила чисто българско ястие.
може би родопски пататник и катък да попаднат в категорията типични?
Виж целия пост
# 4
Родопски клин и Пататник.
Виж целия пост
# 5
Яйца по панагюрски

(аз нали съм панагюрка)  Crazy
Виж целия пост
# 6
Шопска салата, таратор, снежанка.
Шкембе чорба, свинско с кисело зеле както и пиле с такова.
Мляко с ориз. Онази салата с чушки и овче кисело мляко, която в различните краища я наричат с различни имена (Хайдушка салата, Войводска салата, Ботевградска топеница и т.н)
Виж целия пост
# 7
Шопска салата, таратор, снежанка.
Шкембе чорба, свинско с кисело зеле както и пиле с такова.
Мляко с ориз. Онази салата с чушки и овче кисело мляко, която в различните краища я наричат с различни имена (Хайдушка салата, Войводска салата, Ботевградска топеница и т.н)

... а също и:
Банска капама
Родопски клин
Сирене по шопски
Тракийски гювеч
Лютеница
Виж целия пост
# 8
мляко с ориз - никак не е чисто българска Simple Smile

чушки пълнени с боб
лозови сърмички с леща
шопска салата (може би)
Виж целия пост
# 9
Мбякото с ориз е арабски десерт Sad шкембе-чорбата, тараторът и снежанката, също не са български, а турски и арабски ястия.
Виж целия пост
# 10
таратор,миш маш,сирене по шопски,овчарска салата,шопска салата,за други не се сещам сега,но си мисля,че бозата е турско произведение Rolling Eyes
Виж целия пост
# 11
Аз се наемам да обобщавам/нали съм по статистиките /:
Свинско със зеле, боза ,Яйца по панагюрски,Луканка, Пача,Родопски клин и Пататник,Катък,Сирене по шопски,Шопска салата,Чушки с  боб.Вариации много,няма да ги изброяваме,нали?
Давайте, не може то така да се окаже,че нямаме национална кухня. Във Варна има един ресторант"Параклиса"-да взема да му препиша менюто-там само  български ястия има.
Виж целия пост
# 12
Боб по хайдушки или други ястия, в които се слага джоджан . мисля си че това е типично българска подправка, която дава специфичен вкус и аромат, иначе със сигурност и комшиите имат разни видове боб.
Виж целия пост
# 13
Всички сушеници и луканки- напр. Бански старец, Карловска луканка и т.н

Ммм и ПАЧА  Grinning

Верно ли тараторът е арабски?! Хмм...гледай ти, гледай ти...
Виж целия пост
# 14
Боб по хайдушки или други ястия, в които се слага джоджан . мисля си че това е типично българска подправка, която дава специфичен вкус и аромат, иначе със сигурност и комшиите имат разни видове боб.

Джоджена е на особена почит в арабската кухня. Миш-маш-а  също.
Виж целия пост
# 15
Да, обработката на свинско, пр. Еленския бут си го има само тук, в Италия и Германия има нещо подобно, но не е същото.
Виж целия пост
# 16
За луканките в едно предаване на Иван Звездев казаха,че е чешки,ако не се лъжа специалитет
Виж целия пост
# 17
Шопска салата, таратор, снежанка.
Шкембе чорба, свинско с кисело зеле както и пиле с такова.
Мляко с ориз. Онази салата с чушки и овче кисело мляко, която в различните краища я наричат с различни имена (Хайдушка салата, Войводска салата, Ботевградска топеница и т.н)

  bouquet мисля, че някои от изброените не са чисто български:
шопската салата има силта прилика с гръцката
таратор/снежанка - особено гъст го има в Гърция и Турция
шкембето - Турция - дори се казва по същия начин "шкембе чорба"
мусака- Гърция
баница- особено със спанак - чисто гръцка

Скоро бях в Гърция и екскурзоводът постоянно ни хвалеше уникалните гръцки госби, които ние ревностно защитавахме, че са български, но истината май е по средата. Peace
Виж целия пост
# 18
 NaughtyНе съм съгласна за шопската салата и гръцката,просто имат само някой съставки които се повтарят но не са еднакви
Виж целия пост
# 19
Ето тук нещо за бозата и бозаенето
http://www.bulgarophobia.org/forum/index.php?s=7e9da27ebe9651eb6 … &showtopic=66
Виж целия пост
# 20
Шопската салата я има навсякъде, но под различни имена. Свинско/пилешко със зеле, пълнени чушки (зеленчуци) и катък също  Sad
Виж целия пост
# 21
Никой не се сети за киселото мляко. Кебапчетата също са нашенски, макар че и в сръбско правят нещо такова.
Май никое ястие не типично българско, по-скоро може да се говори за балканска кухня.

А свинско със зеле имат и немците и чехите.
Виж целия пост
# 22
Ами мисля, че само ние слагаме кисело зеле на цели зелки и съответно после правим сърми с него.
Според мен е правилно да се говори за регионална кухня, не за национална. Имаме много общи манджи със съседите, но в България използваме специфични подправки (чубрица) и готвим с олио.
Виж целия пост
# 23
Аз не мисля, че може да се каже за някое ястие, че е само притежание на дадена национална кухня. Продуктите и начините за тяхното съчетаване не са кой знае колко много. Може би само ескимосите с червивата си риба може да претендират за уникалност.
Особено, когато се отнася за съседни държави, много е трудно да се каже кой от кого е заимствал. Това било турско, онова - гръцко... А случайно да не би те да са заимствали нещо от нас? Много трудно би се доказало кое ястие е типично национално и кое не.
Аз лично ястията ги деля на 2 вида - вкусни и безвкусни.  Peace
Виж целия пост
# 24
Никой не се сети за киселото мляко. Кебапчетата също са нашенски, макар че и в сръбско правят нещо такова.
Май никое ястие не типично българско, по-скоро може да се говори за балканска кухня.

А свинско със зеле имат и немците и чехите.
Кебапчетата и кюфтетата са типично арабски.А чехите и немците с кисело зеле ли правят свинското?
Виж целия пост
# 25
Никой не се сети за киселото мляко. Кебапчетата също са нашенски, макар че и в сръбско правят нещо такова.
Май никое ястие не типично българско, по-скоро може да се говори за балканска кухня.

А свинско със зеле имат и немците и чехите.
Колкото и да ни се иска, киселото мляко не е само българско има го в северните региони на Гърция и Турция, така че и това е регионално ястие.
Виж целия пост
# 26

Има т.нар. Линия на бозата - започва от Украйна и стига до Албания, /която пък/ се слави със производството на същата. От тази линия на север/северо-запад боза се не пие, на юг/югозапад се почита. Въпросната Линия на бозата се характеризира и с лошите телефонни връзки /пробвайте се да пуснете факс до Украйна/  Grinning
Такива ми ти работи.....

Сериозно по темата - България е твърде малка и сме много държави накуп, та да притежаваме коренно различна кухня.
Виж целия пост
# 27
Миналото лято бях изумена като научих от един датчанин, живеещ в Швеция, че и там правят зелеви сърми. А аз исках да опита нещо уж типично българско Wink
Виж целия пост
# 28
Добре, ами Бялото сладко? Сироп/конфитюр от рози.

И продължавам да държа на пачата  Laughing

И наистина трябва да отдадем дължимото на българското кисело мляко.
Виж целия пост
# 29
Миналото лято бях изумена като научих от един датчанин, живеещ в Швеция, че и там правят зелеви сърми. А аз исках да опита нещо уж типично българско Wink
Значи и това отпада  Cry Wink
Виж целия пост
# 30
Добре, ами Бялото сладко? Сироп/конфитюр от рози.
Турски.
Виж целия пост
# 31
Добре, ами Бялото сладко? Сироп/конфитюр от рози.
Турски.

Уффф  Sad
А туршията? Не ми казвай...
Виж целия пост
# 32
не мисля, че има нещо , което да е чисто българско.
киселото мляко е продукт, който просто си става и това е.
просто сме на такова положение географско, че  разнообразието е голямо и пълно!
това е хубавото, че можем да готвим разнообразно, вкусно и екзотично на моменти.
едва ли кухнята е повод да си качвам националното самочуствие.
по-скоро ми е интересно как други съседни народи готвят мусака, как си правят сиренето и тн. не претендирам, че нещо е 'мое'.
Виж целия пост
# 33
Добре, ами Бялото сладко? Сироп/конфитюр от рози.
Турски.

Уффф  Sad
А туршията? Не ми казвай...

ооо, ерика!
туршия тук има добра, мери се с царската на мама)) казва се джарданиера.
киселите краставички също са им приемливи)
Виж целия пост
# 34
сори, ама пача има и по гръцко - казват й пацА
някой беше споменал лозови сарми с леща - арабско е.

мисля си за циганската баница - ядат ли на друго място филии с олио и червен пипер  newsm78

капама?
манджи от коприва?
Виж целия пост
# 35
мисля си за циганската баница - ядат ли на друго място филии с олио и червен пипер  newsm78

капама?
Турски, ако се не лъжа.
Виж целия пост
# 36
ооо, ерика!
туршия тук има добра, мери се с царската на мама)) казва се джарданиера.
киселите краставички също са им приемливи)

Е, то и в Македония, че е у нашенско, правят кисели краставички, ама нямат нищо общо с нашите...
Виж целия пост
# 37
Типично италианските спагети са родени в Китай.
Картофите са родени в Южна Америка.
Доматите са пренесени доста късно в Европа и дълго време са ги мислели за отровни.
Английският чай е или индийски, или цейлонски, или китайски.
Виж целия пост
# 38
ооо, ерика!
туршия тук има добра, мери се с царската на мама)) казва се джарданиера.
киселите краставички също са им приемливи)

Е, то и в Македония, че е у нашенско, правят кисели краставички, ама нямат нищо общо с нашите...

право в десятката!
те сигурно си мислят, че и ние правим краставички, но не са като техните....
в тоя регион всичко е смесено, има нюанси , но няма някой , който да държи собствеността.

Виж целия пост
# 39
Типично италианските спагети са родени в Китай.
Картофите са родени в Южна Америка.


Както и кетчупът е мейд ин чайна.
А картофите не бяха ли родом от Исландия?
Виж целия пост
# 40
ето какво намерих за мусаката....
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-06-13&article=149429

и за капамата
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-06-13&article=149430
Виж целия пост
# 41

А картофите не бяха ли родом от Исландия?
[/quote]

Не бих си заложила главата.
А царевицата е типично южноамериканско растение, а за Румъния - мамалига. И в Италия - забравих как се казва. По нашенски - качамак.
Виж целия пост
# 42
Сърми(от цял лозов лист, но плънката е различна) и пача имат и в Унгария. Туршия също имат, макар да е малко по-различна от нашата. Печени чушки нямат обаче Wink
Шкембе чорба имат в Румъния.


Виж целия пост
# 43
А какви сърмички имат в Турция и Гърция Heart Eyes Салатата тип Снежанка, само че с печени чушки за пръв път я ядох в турция и много я залюбих.
Виж целия пост
# 44
Дроб-сърма?
Има ли другаде освен тук?
Виж целия пост
# 45
А качамак newsm78
Виж целия пост
# 46
Бозата и тя не е много българска Wink Нашата кухня е силно повлияна от турската, но изобщо не ми пука. Просто е много вкусна  chef Hug

 newsm10
Виж целия пост
# 47
Картофите са внесени в Европа  от Южна Америка след 1500 година и първоначално са ги садили като цветя Crazy
Виж целия пост
# 48

Мисля, че е турско.
Виж целия пост
# 49
Сетих се!
Филия, намазана със свинска мас и посолена със сол и червен пипер.
Айде кажете нещо ся!  Laughing

Качамак има в Румъния. Викат му мамалига. Ударението е върху и-то. Прави се от царевично брашно и ... мляко... май...newsm78. В гладните години се е ядял вместо хляб.
Виж целия пост
# 50
Дроб-сърма?
Има ли другаде освен тук?

Не съм сигурна, но мисля, че пак е нещо турско или арабско.
Виж целия пост
# 51
Един голям ОФФ:
Аз знам, че се пише сЪрма, но на много места съм срещала сАрма.
Някой, който има правописен речник да провери, моля Simple Smile Нямам на работа такъв, а се зачудих дали не ми се хилите на сЪрмата.
Виж целия пост
# 52
Дроб-сърма?
Има ли другаде освен тук?
Има в Гърция, нали евро съюза със закон я забрани (е дреболиите де), как и беше името само не си спомням  Embarassed .

Един голям ОФФ:
Аз знам, че се пише сЪрма, но на много места съм срещала сАрма.
Някой, който има правописен речник да провери, моля Simple Smile Нямам на работа такъв, а се зачудих дали не ми се хилите на сЪрмата.
И аз докато я пишех точно това си мислех  Wink. СЪрма е.
Виж целия пост
# 53
ами в моето село има баница с праз и ориз. Това съм сигурна, че го нямя ни в турско, ни в гръцко. Също и гюзлеми /нищо, че името е турско, защото се мажат със свинска мас/.  триеница също. ще си помисля за други, защото съм убедена, че има. Не съм чела втора страница, но за шопската салата - не мисля че е доказано коя е по-стара - гръцка, шопка, овчарска или каквато и да се нарече.
Виж целия пост
# 54
Тиквички с кисело мляко, рибена чорба, Телешко със сини сливи...
Виж целия пост
# 55
Имаме си типична кухня, но само български ястия може би ще е трудно да се открият, защото някои неща просто не признават политическите граници Grinning
Сърмички има и  в турско, и в гръцко, и в сръбско, но разбира се, на са същите като нашите Grinning За мусаката важи същото. Гюзлеми имат в турско и макар, че не ги мажат със свинска мас, силно наподобяват на българските. Според мен това важи за всички останали ужкем национални ястия - околните държави също си имат подобни вариации.
Виж целия пост
# 56
 Thinking
винаги съм мислила, че баницата, киселото мляко и таратора са си наши...
ами лютите чушки или пък циганската баница ooooh!
е, циганската баница е циганска, но все пак  Laughing
Виж целия пост
# 57
ако ви се чете, преди 2 г имах същите въпроси Grinning

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gotv&Number=194131766 … part=all&vc=1
Виж целия пост
# 58
 сещам се за Саздърма Rolling Eyes и любимата ми Пастърма Grinning а за Козунака какво мислите newsm78
Виж целия пост
# 59
аз тук съм яла и пъстърма и козунак, но с други наименования
Виж целия пост
# 60
чорба от джанки #Crazy някой да е ял Twisted Evil ето , че и друго приложение си имат джанките Laughing

Друсан кебап Rolling Eyes
Кървавица Rolling Eyes това като малка много го обичах в киселото зеле Grinning
Зелник Mr. Green
 
Виж целия пост
# 61

за останалите може, но кебап е дума от арабски и се отнася за всякакъв вид печено месо, без значение как го правим/ядем тук.
Виж целия пост
# 62
катък, лютика, кървавица  newsm78
Виж целия пост
# 63
за Козунака какво мислите newsm78


Козунак съм яла и в Италия. Мн. е вкусен. Естествено не се нарича така. Grinning
Виж целия пост
# 64
След толкова много развенчани ястич, дето си мислех, че са нашенски, в главата ми остава само сланина с лук  Laughing
Виж целия пост
# 65
След толкова много развенчани ястич, дето си мислех, че са нашенски, в главата ми остава само сланина с лук  Laughing
Абе май ти си най-близо до истината Grinning
Виж целия пост
# 66
мога да се обзаложа, че никъде по света няма попара! Flutter
Виж целия пост
# 67
Да, обработката на свинско, пр. Еленския бут си го има само тук, в Италия и Германия има нещо подобно, но не е същото.

Е, нали съм от Елена, еленския бут Peace, мъжът ми тук се специализира в правенето на филе елена...
Виж целия пост
# 68
Е добре де, ама трябва ли непременно едно ястие да го има единствено и само тук, за да бъде наистина българско.
Понеже казвате- козунак имало там, баница имало на друго място, ми то по тази логика и киселото мляко не е наше, защото го има и в други държави Confused
Виж целия пост
# 69
И аз не мисля, че може да се говори за българска кухня, по скоро за балканска  Thinking
Скарлет и Кейси май са най близо до верния отговор  Laughing
За лютеницата не знам  Confused Аз не съм я виждала на друго място  Thinking
Другото е кебапчета и кюфтета  Flutter , ама от свинска кайма, гърци, турци и сърби ги правят с агнешка. Колкото и да е си е различен вкуса Simple Smile

п.п. Тука испанците им викат 'голи наденички'  на кебапчетата Laughing
Виж целия пост
# 70
трахана май няма ! кюфте си има в арабско и кебап4е в турско,боза има и тука казват й бозаа, надени4ки са  мергези, има нещо като па4а, опашки , кра4ета, но агнешки и става като замръзне па4а, но слагат и леблебия и 4ервен пипер и 4есън, страхотно е!
лютеницата си остава за мен особено домашната супер национално.
бахур има в тунис-озбен.
наистина вкуса на ястията може би си само бг и това е унакалното ни !
Виж целия пост
# 71
 Мусаката е гръцко ястие. Имаше на скоро по "Стани богат" такъв въпрос тук. Умрях от срам като казаха отговора и всички в къщата ме погледнаха странно, защото аз редовно им правя най-популярната Бг манджа.  Blush
 Кисели краставички и кисело зеле си купувам редовно в буркани - полско производство. По нищо не отстъпват на нашите.  Crossing Arms
 Тук и сланина съм виждала, друг е въпроса че не е толкова популярна, но на вкус си е точно нашенска.
 Опитах да измисля нещо, но не мога да се сетя. И да не забравя киселото мляко тук е greek style. Някой беше казал, че са го патентовали за наша сметка докато сме се ослушвали, не знам дали е така.
Виж целия пост
# 72
Категорично за яйцата по панагюрски/ без да съм панагюрец/. При това съв правил и проучване в цялата ми достъпна литература. Експериментирал съм  с германци, руснаци, арменци, турци и евреи.
Виж целия пост
# 73
Киселото мляко си е наше! България изнася само подквасата. Траханата мисля, че си е хапват в Турция?
Виж целия пост
# 74
NaughtyНе съм съгласна за шопската салата и гръцката,просто имат само някой съставки които се повтарят но не са еднакви
подкрепям, а и при гръцката салата нещата не са смесени, сиренето е на плочка, а не настъргано отгоре
  И да не забравя киселото мляко тук е greek style. Някой беше казал, че са го патентовали за наша сметка докато сме се ослушвали, не знам дали е така.
все още не са го патентовали; в момента България се опитва да го патентова, но виж, бялото саламурено сирене, не е БГ сирене, а гръцко. А като знам, че гръцки фирми изкупуват сирене в БГ и го препродават като гръцко, ми идва да ги гръмна....

Ааа, лютеницата не е българска. Докато живеех в Немско, ядях сръбска лютеница
Виж целия пост
# 75
Тъпо ми се вижда по принцип. Айде едно ястие да е популярно у нас, да се каже че е типично - да, но да си е 'само наше'? Няма такива работи, кухнята не признава граници, народите най-лесно заимстват рецепти един от друг, защото едно нещо ако е вкусно, всеки иска да го сготви. Да не говорим пък, че при подобен климат и наличие на подобни продукти крайния резултат няма да се различава съществено.
Може да се патентова някой специфичен продукт, примерно Еленското филе, защото става при точно определени условия. Но рецепти? newsm78
Виж целия пост
# 76
Киселото мляко си е наше! България изнася само подквасата.
Кисело мляко с Лактобацилус Булгарикус сигурно може да се патентова. На други места обаче пак става кисело мляко, с други бактерии и малко по-друг вкус. И пак си е кисело мляко.
Виж целия пост
# 77
Е, тогава какво остана - родопски пататник? newsm78
Виж целия пост
# 78
Не изчетох всичко до тук Embarassed,но се сещам за капама.
Виж целия пост
# 79
Гласувам за "Яйца по панагюрски" не съм срещала никъде другаде.

Шопската салата също, в гърция и казват "селска" и е по наедро нарязана и сиренето е на плочка.
Мусаката гръцката е с картофи, патладжан предварително изпържени, после се реди ред картофи, патладжан, каймата и накрая заливката е бешамел, а не кисело мляко с брашно. вкуса като цяло е много по-различен(по тежичка е нашата)
Траханата ядат я и в гърция, даже има по магазините готова.
Сланина продават тук в германия, направо се опулих като видях, парчетата Shocked
кисело зеле и трушии правят и в северна гърция, даже тук в германия гърци ми дадоха кисело зеле, тяхно производство, досущ като нашето, даже го и готвят като нас с месо и ориз на фурна.

Наистина е доста трудно да откриеш чисто национално ядене, без да изпаднеш в ситуацията, "а и при нас го приготвят, но малко по-различно"
В събота имам гости германци за вечеря и съм решила да им приготвя шопска салата, като типично българско и пастицио, като гръцко ястие. Десерта ще е интернационален  Mr. Green
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия