Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 24 938
  • 214
# 120
Изглежда апетитно.
Виж целия пост
# 121
Мерси,
Вкусно и сочно, добре се желира и стегна. Сурово стоя 48часа в хладилника. Рецептата заимствах от темата, малко бахар и черен пипер има.След като достигна 72 градуса го шокирах във вода с лед за час и после във фризера за 30-40мин.
То не беше и точно варене.Правих го на горещ въздух в купа за микровълнова.Купата издържа до 120 градуса, месото в плик за печене.Подържах 80г темп., последните 20мин за да го докарам на 72, засилих на 85.
Виж целия пост
# 122
А в мултикукър на бавната програма дали ще стане? Тя е 5 часа,мога да задам температура. Мерак ми е да пробвам,но на котлон няма как да следя градусите.
Виж целия пост
# 123
А в мултикукър на бавната програма дали ще стане? Тя е 5 часа,мога да задам температура. Мерак ми е да пробвам,но на котлон няма как да следя градусите.
С термометър.
Виж целия пост
# 124
• 500г свинска плешка
• 100г пилешки бут
• 400г смляно пилешко филе
• 100г смляна свинска плешка
• 100мл вода
• 22г готварска сол
• 5г нитритна сол
• 15г захар
• 3г млян кимион
• 1г млян черен пипер
• 1г индийско орехче



Чудна...
Виж целия пост
# 125
Lili,може ли за крайно начинаещите като мен да напишеш подробното изпълнение. Реших се вече-този уикенд ще си направя първата домашна шунка. Имам от 3 години шунковар и само го гледам с дълбоко уважение,не се престрашавам да го пробвам.
Виж целия пост
# 126
Продължавам да не разбирам, защо си правите домашна шунка, ако ще слагате нитритна сол? По-лесно е от магазина, а ефекта същия.
Виж целия пост
# 127
Lili,може ли за крайно начинаещите като мен да напишеш подробното изпълнение. Реших се вече-този уикенд ще си направя първата домашна шунка. Имам от 3 години шунковар и само го гледам с дълбоко уважение,не се престрашавам да го пробвам.

Здравей,
Изпълнението е като  при другите рецепти на колегите в темата.Рецептата е добавена тука , ако е в разрез на правилата , моля за извинение.


Продължавам да не разбирам, защо си правите домашна шунка, ако ще слагате нитритна сол? По-лесно е от магазина, а ефекта същия.

Здравей,
Използван е защото подобрява вкуса на месото , предпазва от развитие бактерии и прочие , запазва цвета на месото.
Количеството което е използвано е нищожно 0,025г натриев нитрит , т.е. 7 пъти по-малко от допустимата по законова норма в БГ , 2 пъти малко в сравнение със страни като САЩ , Германия и т.н.
На практика това количество не може да ти навреди.
Извинявай , но място за сравнение с магазинските няма , можеш лесно да се убедиш като прочетеш етикета на някоя шунка.
Като цяло натривият нитрит става канцерогенен при обработка на по висока темп - 120 градуса.
Това няма как да се случи в нас , тъй като се яде на мезета , сандвичи и прочие без допълнителна топлинна обработка.
Виж целия пост
# 128
Продължавам да не разбирам, защо си правите домашна шунка, ако ще слагате нитритна сол? По-лесно е от магазина, а ефекта същия.
Да повторя отново - нитритната сол е приета от международни организации за допустима дори и за детски храни. Ако си мислите, че чрез другите храни (домашни при това) не набавяте нитрати, значи нещо не сте разбрала правилно. Що се касае до магазинните продукти, там най-малкото което следя е нитритната сол. Хилядите други Е-та са тези, които ме спират да ги купувам.
Виж целия пост
# 129
Да добавя още една рецепта:

650г пилешко месо от бут
200г свинска плешка
300г мляно пилешко филе
23г готварска сол
4г нитритна сол
15г захар
1 ампула Vitamin C 500mg
1 скилидка чесън
100мл мляко

Солите и захарта се разтварят в млякото, добавя се и витамина.Чесънът се пресова към накълцаните меса и мляното филе, добавя се млечната смес, омесва се за 10-15мин и после се мята в плик в шунковара за 48часа.
Готви се до 72 градуса вътрешна. 3 часа отиват на 80 градуса топлина при мене в AirFryer-a
Топи се... снимки няма, свърши бърже.
Виж целия пост
# 130
Да добавя още една рецепта:

650г пилешко месо от бут
200г свинска плешка
300г мляно пилешко филе
23г готварска сол
4г нитритна сол
15г захар
1 ампула Vitamin C 500mg
1 скилидка чесън
100мл мляко

Солите и захарта се разтварят в млякото, добавя се и витамина.Чесънът се пресова към накълцаните меса и мляното филе, добавя се млечната смес, омесва се за 10-15мин и после се мята в плик в шунковара за 48часа.
Готви се до 72 градуса вътрешна. 3 часа отиват на 80 градуса топлина при мене в AirFryer-a
Топи се... снимки няма, свърши бърже.
Във фурна в плик за печене може ли да стане?
Виж целия пост
# 131
Цитат
Във фурна в плик за печене може ли да стане?
Добре е да стои в нещо притиснато, да си запази формата.Можеш да сложиш плика в консерва ако нямаш шунковар.Имам няколко такива консерви и вършат добра работа. Най големите са от кучешка храна, събират 1.2кг месо, задължително в плик.
Във фурна с вентилатор няма проблем, в нормална не знам, да каже колега ако е тествал, аз не съм.
Виж целия пост
# 132
Дядо Хаджия като пълен лаик моля да споделиш една проста рецепта (шунка)която да опитам да направя в фурната  с плик за печене.Писал си,че руснаците така процедират а и си навътре в нещата за което благодаря предварително.Купих си термометър който се набучва директно в месото всякаква информация би ми била полезна.
Виж целия пост
# 133
Моля заповядайте!
Виж целия пост
# 134
Благодарности.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия