Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 25 168
  • 214
# 135
Разгледах шунковарите, но не се ориентирам - при всички ли има плик в който се слага месото и се вари? И защо заедно с плика - не се ли отделят вредни вещества от този плик - нали е пластмаса все пак.
Виж целия пост
# 136
Понеже и аз ги гледам, само червеният пластмасов на Тескома се използва без плик, а и така прочетох в блога „Дзверски вкусно”.
Виж целия пост
# 137
Понеже и аз ги гледам, само червеният пластмасов на Тескома се използва без плик, а и така прочетох в блога „Дзверски вкусно”.
Да, видях го, той веднага ми отпадна от списъка, защото се ползва като се вари цялата пластмаса......
Виж целия пост
# 138
Понеже и аз ги гледам, само червеният пластмасов на Тескома се използва без плик, а и така прочетох в блога „Дзверски вкусно”.
Да, видях го, той веднага ми отпадна от списъка, защото се ползва като се вари цялата пластмаса......
Аз в моя (Orion) не слагам плик ( за скромните си 3 опита). Не съм имала проблем с ваденето на шунката. Ама трябваше да изцедя течността, преди да го прибера в хладилника.
Виж целия пост
# 139
Някой вакуумурал ли е готова шунка, и ако да колко време изкарва във хладилника?
Виж целия пост
# 140
Здравейте, попадам на темата случайно, но веднага се вдъхнових и съм решила да направя рецептата на Батето за домашната шунка. Не искам да разпалвам дискусии, а само да попитам тези от вас, които са пробвали- колко време издържа домашната шунка без нитритна сол? Единствената, която намирам, е в разфасовка 2 кг. Просто количеството е твърде голямо и се притеснявам, че в един момент ще стане негодна за използване. А и не зная ще ми остава ли време за напред да правя шунка, предвид, че предстои да се увеличим. Ако пък случайно някой от вас знае, къде във Варна мога да намеря, ще съм благодарна, или ако има прекалено голямо количество също съм  в готовност да си закупя.
Благодаря предварително и по- специално на Батето, за чудесната рецепта!
Виж целия пост
# 141
Ако направиш по-голямо количество, част от него можеш да замразиш във фризера. После вадиш и размразяваш.
Виж целия пост
# 142
Ние си правим по една всяка седмица. Количеството ни е 1 кг. Тя става и за пица, и за спагети, общо взето издържа седмица поне. Загубва си цвета по краищата, но това не я прави по-малко вкусна или развалена. Никога не слагаме нитритна сол. Само обикновена сол, захар и черен пипер.
Виж целия пост
# 143
Понеже и аз ги гледам, само червеният пластмасов на Тескома се използва без плик, а и така прочетох в блога „Дзверски вкусно”.
Да, видях го, той веднага ми отпадна от списъка, защото се ползва като се вари цялата пластмаса......
Аз в моя (Orion) не слагам плик ( за скромните си 3 опита). Не съм имала проблем с ваденето на шунката. Ама трябваше да изцедя течността, преди да го прибера в хладилника.

Много благодаря за отговора. А нещо по - специално или някаква обработка на самият шунковар правите ли? може да звучи смешно или тъпо, но нещо като намазване на тавичката с мазнине преди печене....
Виж целия пост
# 144
Здравейте! Покрай вас доста се зарибих. Детето обича шунки и филета( като повечето деца) и всеки път ги купувам със свито сърце 🙄 Изобщо не знаех, че могат да се правят в домашни условия. Досега сме правили само сушени филета и суджуци. И така...шунковарът вече е поръчан, утре отивам да избирам месо Simple Smile
Оказа се обаче, че ще ми е нужен и блендер, а нямам и досега не съм ползвала. Имате ли препоръки за модел или марка? Предполагам, че трябва да е по-мощен, за да мели месо? Ще съм благодарна да помощта и ще ви следя за всякаква информация Flowers Bouquet
Виж целия пост
# 145
...
Оказа се обаче, че ще ми е нужен и блендер, а нямам и досега не съм ползвала. Имате ли препоръки за модел или марка? Предполагам, че трябва да е по-мощен, за да мели месо? Ще съм благодарна да помощта и ще ви следя за всякаква информация Flowers Bouquet
При по-слаб блендер, просто ще мелите месото на части, като предварително го нарязване на възможно най-малките парчета. ЗАПОМНЕТЕ! По време на рязането и по време на меленето, месото трябва да е в хладилника за да бъде отладено! Затова се вади само частта, която ще се обработва, а другата стои и чака в хладилника.
Виж целия пост
# 146
Скрит текст:
Понеже и аз ги гледам, само червеният пластмасов на Тескома се използва без плик, а и така прочетох в блога „Дзверски вкусно”.
Да, видях го, той веднага ми отпадна от списъка, защото се ползва като се вари цялата пластмаса......
Аз в моя (Orion) не слагам плик ( за скромните си 3 опита). Не съм имала проблем с ваденето на шунката. Ама трябваше да изцедя течността, преди да го прибера в хладилника.

Много благодаря за отговора. А нещо по - специално или някаква обработка на самият шунковар правите ли? може да звучи смешно или тъпо, но нещо като намазване на тавичката с мазнине преди печене....
Не, с нищо не намазвам. Като стане време за вадене на шунката, просто обръщам шунковара и яко "стръсквам", като го държа с двете ръце. И трите пъти не съм имала проблем. Лошото е, че се мотам с четвъртия опит Rage
Виж целия пост
# 147
Първият опит-повече от успешен! Благодаря на всички за помощта! Използвах рецептата на Батето за цял свински бут и макар че допуснах няколко грешки, резултатът е повече от чудесен!
1. Не изчистих месото достатъчно добре и имаше малко жили
2. Нямам блендер и просто го нарязах всичкото на едри парчета( защото исках да е повече като цял бут, но пък не посмях да го сложа цяло, за да не стане прекалено сухо)
3. Не изчаках да се маринова 48ч., а само 24
4. Не изчаках да се охлади достатъчно след сваряване, само 5ч.стоя в хладилника
В резултат-структурата не беше достатъчно добра-красиво и цяло е, но не може да се реже на тънко, а детето държи на това Simple Smile))
Но...с варенето мисля, че се справих добре. Спазвах точно процедурата за 2ч на 80гр., изобщо не ми бягаше температурата, както очаквах. И най-важното- това явно е моята марината-не е много солено( изключително ми е важно за този тип мезета, защото обикновено са ни солени), нито с много силни аромати, просто чедесно за нашия вкус. Даже и скептичният ми мъж беше доволен, което не е за подценяване Simple Smile Още веднъж ви благодаря, това ще бъде от най-използваните уреди, сега започват опитите с другите меса.
Това ме навежда на следната мисъл-някой правил ли е език? Или желиран джолан? Дали ще се сварят за 2ч? Или на езика ще му трябва някаква предварителна подготовща? Много обичам, но никога не съм готвила.
И ако сложа от бульона вместо вода дали ще се желира, защото не обичам желатин...
Виж целия пост
# 148
Тази рецепта е много сполучлива за всички, които нямат/ не искат да ползват пластмаса или торбички. За мен само подправките са много, аз ги редуцирах доста.
Виж целия пост
# 149
Хора, помагайте. С огромно желание и хъс направих 2 парчета свински бут на шунка по рецептата на Батето. По невнимание увеличих температурата до 90, а не до 80 градуса, както е посочено в рецептата. Вече 3.5часа температурата не може да достигне 70 градуса. Пека на долен реотан, но без вентилатор (нямам такава програма). Ако бях пекла на 80°, може би нямаше и толкова да стигне. Някъде бъркам ли или липсата на вентилатор си казва думата. Ако някой е имал подобен казус ще сподели ли намерил ли е начин да съкрати печенето?
Благодаря ви!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия