Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 25 047
  • 214
# 15
Батето, полезна тема и твоят блог ми харесва!
Имам въпрос: може ли да се пропусне нитритната сол?

може, но захарта не може да компенсира ефекта на нитритната сол, затова става леко сивеещо. Първоначално изглежда добре, но като резнеш парче и след малко се окислява. От това вкусът на страда, но видът не е "перфектен"
Виж целия пост
# 16


Бате, от къде взимаш тази мрежа?

Мрежата съм я купувал от един магазин в Бургас, където продават и обвивки и подправки и много други неща за домашни колбаси.
Виж целия пост
# 17
Aко фурната няма вентилатор, как се процедира ?
Виж целия пост
# 18
Здравейте ето ви нещо изпробвано и много вкусно,свински джолан на руле.
Видео.

https://youtu.be/h3yf6wRCBZ0

Реших да пробвам и тази рецепта, обаче нещо не ми се получи добре завиването на руло, пък и не го увих в свежото фолио, защото не ми допадна идеята да се подлага на топлинна обработка точно този материал.
Затова увих ролето в плик за печене, след това го натъпках в шунковара и го оставих да втасва в хладилника.
Чудя се как да направя топлинната обработка – да варя с шунковара по класическия начин или да го пъхна във фурната за по-дълго време? Ако я наглася на 80 градуса, дали ще е достатъчно? И колко часа да го държа на такава температура? На сухо или в съд с вода?
Моля за съвети.  Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Aко фурната няма вентилатор, как се процедира ?

пуща се на 80С, макс. на 90С и по-дълго време отнема. Ако имаш термометър, никакъв проблем - ориентираш се по него.
Виж целия пост
# 20
– да варя с шунковара по класическия начин или да го пъхна във фурната за по-дълго време? Ако я наглася на 80 градуса, дали ще е достатъчно? И колко часа да го държа на такава температура? На сухо или в съд с вода?
Моля за съвети.  Simple Smile

Правил съм точно същото руло, става много вкусно, но джоланът с кожа много трудно го намирам.

Бих посъветвал да се вари по класическия начин с шунковара.
При печене във фурната - ако шунковарът, е метален. За времето ми е трудно да преценя, но при дебелина 10-12 см, поне 3 часа...
Виж целия пост
# 21
Джолан с кожа има в Кауфланд и Лидл.
Виж целия пост
# 22
Привет от мен!Изкушаваща апетита тема. Споделили сте разнообразни и интересни рецепти.Моля, да ми дадете конкретна информация,откъде се снабдявате с т.н.торбички за шунковар.Sunglasses
Виж целия пост
# 23
Привет от мен!Изкушаваща апетита тема. Споделили сте разнообразни и интересни рецепти.Моля, да ми дадете конкретна информация,отиде се снабдявате с т.н.торбички за шунковар.Sunglasses

изобщо не съм търсил специални торбички. Просто ползвам, когато се налага, пликове за печене. Понякога за икономия, ги изрязвам
Виж целия пост
# 24
Благодаря Ви Батето!Съжалявам,че нямам архив на чудни мезета от дивеч.(опитни ловци във фамилията).
Виж целия пост
# 25
Джолан на руле.
Виж целия пост
# 26
Направих го и аз – доста добре се получи.  Grinning
Само цвета не го докарах, защото не сложих нитритна сол. Но на вкус е страхотен.
Благодаря за линка!  Simple Smile
Виж целия пост
# 27
Направих го и аз – доста добре се получи.  Grinning
Само цвета не го докарах, защото не сложих нитритна сол. Но на вкус е страхотен.
Благодаря за линка!  Simple Smile

Когато правя нещо за бърза консумация или за съхраняване във фризера, не слагам нитритна сол, но ако ще е за по-продължително време, се прежалвам и слагам поравно нитритна и обикновена сол. Ефекта е поразителен - получава се и на цвят и вкусът е по-друг ... Особенното, което не съм разбрал е как нитритната сол придава точно този познат вкус на шунка.
Пробвал съм много пъти хамон - вкусът не е на "нашата" шунка - правил съм по тяхна технология сушен, не става. Както и при т. нар. "еленски бут" ...
Виж целия пост
# 28
За хамона и еленския бут – може би и самото месо има значение. Породата на животното, къде е гледано, как е хранено...
С месата, които купуваме от магазина, няма как да постигнем такъв вкус. Отделно другите подробности като технология, подправки и т.н.
Виж целия пост
# 29
А защо правите домашна шунка ако слагате натриев нитрит? Аз започнах да правя, точно защото няма колбаси по магазините без него, а той е изключително вреден - доказан канцероген е. Реално нищо друго в състава на купешките колбаси не е толкова притеснително колкото той.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия