Коледа 2018

  • 99 731
  • 1 162
# 285
моите пък много ги харесаха.
и ванилените рохлички на наталина, и мини щолените на лабекс,
но те са много крехки и не издържат опаковане и носене насам-натам.
Виж целия пост
# 286
Още помня миналата година иак пека н- та доза сладки, точно мини щолените, вадя ги бързо, че и други чакат и всички щоленчета се разпаднаха на трохи и сушени плодове. Но пък с малко шоколад направих бонбони, които много се харесаха.
Виж целия пост
# 287
Мисля да пробвам меденките на Джули. Спира ме това, че са с маргарин, а аз не съм му фен и искам да го избегна. Пише, че като се правят с масло, стават по-твърди. Така ли е наистина? Вие с какво ги правите? Благодаря! bouquet
Виж целия пост
# 288

джинджифиловите бисквитки са супер. http://www.menumag.bg/recepta/shvedski-koledni-biskvitki
не се надуват, не се разваля формата, издържат дълго без да омекват или да се втвърдяват.
ако намериш печат за бисквитките може това да им е украсата.
такъв
или такъв Simple Smile
Дали мога вместо посочените подправки да сложа от готовия микс от Лидл?
Виж целия пост
# 289
аз не съм слагала всичко изброено, но аз съм така.
първият път е точно по рецепта, след това карам "на око" - ккавото знам, че се харесва или каквото  има налично вкъщи.
Виж целия пост
# 290
Шахматните бисквити също са ефектни и вкусни, и стават за опаковане. А и при тях избягвате айсинг, фондан и каквато и да е друга украса.
Давам превод на рецептата за тези, които не са на ти с руския.
Скрит текст:
Продукти:
225 гр кр.масло (маргарин)
1 ¼ ч. пудра захар
1 ч.л. ванилия
1 яйце
3 ч. брашно
3 с.л. какао
1 жълтък + 1 ч.л. мляко
Приготвяне:  
Разбийте маслото и захарта. Добавете яйцето и ванилията. Прибавете 2 ч. брашно и разделете тестото на две части. В едната добавете какаото, а останалото брашно добавяйте постепено към двете части, докато престанат да лепнат. Завийте и приберете в хладилник поне за час. Извадете и разделете тъмното и светлото тесто на две. По една част от двете прибирете отново в хладилника. Светлата смес разточете на правоъгълник с дебелина 1 см. Нарежете на пръчки с ширина 1 см. От кафявата смес направете същото. Разбийте жълтъка с млякото. С тази смес слепете пръчиците в шахматен ред на 3 реда и 3 етажа. От останалите две части тъмно и светло тесто в хладилника, се разточват правоъгълници с дебелина 0,5 см и ширина 12 см. Намазват се с жълтъка и се обвиват около шахматните пръчици. Отново се прибират в хладилника поне за половин час или във фризер за 10-15 мин. Фурната се загрява на 160 С. Получените кубчетата се режат на пластинки с дебелина 7 мм и се пекат в тава с хартия около 15 мин. Внимавайте да не загорят, за да не се изгуби шахматния ефект.
Тестото може да се замразява.
Можете да си направите кубчетата и да ги замразите, а да печете сладките, когато ви потрябват.
Виж целия пост
# 291
Ето снимани пакети със сладки от минали години:





Виж целия пост
# 292
............................

За момента съм се спряла на:
-Бадемови линцери - притеснява ме самото слепване, до момента не съм правила такива сладки и се притеснявам да не се разтекат. Другото ми питане е могат ли да издържат 2-3-4 дни слепени със сладко?
- Линцеровите сладки на Наталина (които правя всяка година) - Но какаови основно, защото така ни харесват повече. Предполагам, че като вкус с бадемовите линцери няма да се различават много, но ми е интересно да пробвам. Без слепване със сладко.
- Двойно напуканите шоко сладки - колко по-рано могат да се приготвят?
- Коледни капучино звезди - притеснява ме, че до момента не съм работила с марципан, нито знам кой да взема, нито нищо. А не искам да се изложа Bowtie Какъв друг вариант за слепване бих могла да направя?

Иска ми се и някакви бонбони, но не знам дали пък няма да се размекнат в кутиите.
Понеже Марчева много ме изкуши с един Щолен, обмислям и него да спретна. Но и там марципан..

Та така.... това е накратко. Много амбициозно от моя страна, но се надявам да се получи както го планувам.
Бадемовите линцери - няма място за притеснение. Ще ти кажа аз или някоя друга приятна дама. Хубави са, ако ползваш малиново сладко, добре стои, има  си и една тъничка част за да ти стоят още по-добре. Ще ти кажа и сладкото да стои красиво.
Двойно напуканите - за мен е рано още, ще ги приготвя доста по-късно, но аз така и винаги правя, късно ги започвам, някъде към 15.12. Тази година, само заради това, че ми беше интересно с този Щолен го приготвих рано, и това е така , защото по принцип не харесвам много Щолен, но този го харесах и си го записах окончателно.
Капучиновите звезди са една прекрасна какаова бисквитка, но ако няма марципан си е нищо. Марципан се работи лесно и елементарно и това ще ти кажем, няма страшно.  Wink
Бонбоните които ги пусках са повече от разкош, и няма начин да не ги завъртя в двойна доза, защото изчезват на минутата,  няма да се разтече, те са стегнати, но и за тях е рано, но това си е лично мое предпочитание кога да започна за забърквам сладките.
Виж целия пост
# 293
О, и аз късно започвам със сладките. Обикновено в седмицата преди Коледа. Марчева, чакам да споделиш и триковете за сполучливи сладки. Simple Smile Пък тези бишкотените бонбони ги мятам в неделя, че ММ има рд и ще приготвям почерпка за офиса. Казваш да не ме тревожи, че шоколада може да се разтопи в кутиите и да омаже другите сладки?
Виж целия пост
# 294
О, и аз късно започвам със сладките. Обикновено в седмицата преди Коледа. Марчева, чакам да споделиш и триковете за сполучливи сладки. Simple Smile Пък тези бишкотените бонбони ги мятам в неделя, че ММ има рд и ще приготвям почерпка за офиса. Казваш да не ме тревожи, че шоколада може да се разтопи в кутиите и да омаже другите сладки?
Бонбоните са сухи отвън и изобщо няма да има проблем , действай, но приготви двойна доза, то с едно бонбонче не става.. Wink
Това са малки правила които аз спазвам, научих се през годините, не е нещо сложно. След като си приготвя линцерите ги завивам с AL фолио, и ги оставям на студена. Те могат да седят по-дълго време, не е проблем за тях, и сладкото , аз споделих ,че ползвам само от малини по идея на joyofbaking, според нея това е най-подходящото сладко, и затова точно това сладко си приготвям всяка година, като се стремя и да останат малките плодове, но преди да го поставя  тези сладки, които имат дупките ги поставям на една голяма хартия и добре ги напудрям с пудрата захар, така са ми готови и след това не оставят пръсти по захарта. Намазвам долната бисквитка със сладкото с чаена лъжичка/нож, по избор , залепям.  Оставям ги, подреждам ги , дотук - добре, но в деня в който ще ги поднасям с малка чаена лъжичка допълвам/изсипвам отгоре в дупката, става точно като малко червено лъскаво око, по-красиво стоят. Нещо малко е, но някак допълващо, защото когато преседят няколко дни сладкото попива и малко се губи.
При капучиновите звезди е необходим марципан за разточване, пиша го, защото има два вида, ти искаш този който ще го разточваш. Разточва се върху малко пудра захар, така не лепи по пръстите. Но аз си откъсвам парче от него, размесвам го да се стопли между пръстите ми и с една малка точилка  леко го разточвам в кръгче, направо без пудрата захар, той много не лепи, с дебелина около  2до 3 мм, нека да се учеща на вкус. Отгоре изрязвам с формата на същата звезда  с която съм изрязала бисквитите и направо го залепвам върху едната основа и покривам с другата, леко се притискат, леко защото са чупливи. Отгоре през вилица минавам с разтопен бял шоколад, декоративно, така както си искам и колкото си искам. Ето ги

Скрит текст:
https://recepti.gotvach.bg/r-57420-Коледни_капучинови_звезди-бисквитки
При щолена който приготвих марципана е настърган, спазих си рецептата така както е показана от приятната Петя Аргирова, но ако правя отново ще го поставя като ролка/цилиндър направо и ще го завия вече  в съответната му форма. Така съм го правила други години и повече ми допада, усеща се по ясно , че има марципан. Друг вид щолен е показала  П.Аргирова, той е с бакпулвер и е по-бърз вариант и още по-лесен, виж и пробвай, но спокойно мога да кажа, че това което приготвих е разкош.

Какво съм решила да приготвям, някои от по-старите които са винаги приготвяни, тях няма да ги пропусна, като маслени б-ти/сърца с шоколад, маслени б-ти с боровинки, някои нови си отбелязах , но ще избира от тях, едни лимонов-портокалови напукани сладки вероятно,  бонбоните са ми нови и задължителни,  имам и едни малки шоколадови пасти, които са разкошни, но ще ги помисля,  амарети правя винаги,  нови са едни карамелени бисквити, които ще спретна, те са тънички като чипс и са от много добър кулинар предложени,  може и едни джинджифилови б-ти от Home Cooking , точно заради тях днус купих и захар Деметра, коледни б-ти с мраморен айсинг, той е толкова лесен че би трябвало да ги направя за отрицателно време, има и още и най-вече залагам на нещо ново и интересно. Ще видя, ще реша и ще започна една тъмна вечер.. Joy  Simple Smile
.
Виж целия пост
# 295
Мисля да пробвам меденките на Джули. Спира ме това, че са с маргарин, а аз не съм му фен и искам да го избегна. Пише, че като се правят с масло, стават по-твърди. Така ли е наистина? Вие с какво ги правите? Благодаря! bouquet

Когато публикувах рецептата, преди десетина и повече години, съм я писала, така както я беше записала Джули и първите пъти я правих така. Но тъй като и аз не съм фен на маргарина, отдавна вече използвам масло и не виждам такава голяма разлика. По-важно е да не ги препечеш и да ги изваждаш още меки на допир. Както и да не разточваш прекалено тънко.
Виж целия пост
# 296
Марчева, като те чета ми идва само едно на ум: "Лудите, лудите, те да са живи!" . В най-добрия смисъл на думите. Simple Smile
Виж целия пост
# 297
Здравейте,
Аз ще правя меденки, сладки с фъстъчено масло , фунийки и още някакави, но не съм решила какви.Меденки ще правя другия уикенд, фунийките на 21.12. Другите сладки между тези.
Виж целия пост
# 298
Къде да търся рецептата за бонбоните на Марчева14? Под какво име са?
П. П. Много харесвам стилът ти, Марчева14, все опитваш нови рецепти, не се спираш, още преди години те помня в кулинарната тема - размяташе всеки ден рецепти на известни чуждестранни готвачи Heart Eyes

Да допълня, че задължително ще правя меденките, дано дойдат едни закачливи пликчета за сладки от алиекспрес, да ги подаря по този начин. И ванилените кравайчета са ни любими.
Виж целия пост
# 299
О, и аз късно започвам със сладките. Обикновено в седмицата преди Коледа. Марчева, чакам да споделиш и триковете за сполучливи сладки. Simple Smile Пък тези бишкотените бонбони ги мятам в неделя, че ММ има рд и ще приготвям почерпка за офиса. Казваш да не ме тревожи, че шоколада може да се разтопи в кутиите и да омаже другите сладки?


Тя Марчева вече е писала, но да допълня - марципана за капучиновите звезди се разточва много по-лесно върху дъска посипана с малко нишесте. Така не се топи и много добре държи форма. Нишестето после не се чувства във вкуса на сладките.

А за линцерите, класически би трябвало да се използва мармалад (даже не сладко) от смес - ягоди, малини, но най-вече червен касис. Това е типична рецепта за Средна Европа, и такъв мармалад съм виждала предимно в този регион. Касиса придава леко кисел вкус и ясно червен цвят. Така линцерите не са и толкова сладки. Какаовите линцери може да слепиш също с марципан или с крем от масло, захар, смлени орехи и лъжичка ром или ромова есенция за аромат. Миналата година пробвах дори масло и карамелизирано кондензирано мляко ( Дулче де лече), тъй като ми остана от една торта, но става доста сладко и доста като количество, но пък е страшно вкусно. Последните два крема могат да се използват и за капучиновите звезди.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия