Коледа 2018

  • 99 148
  • 1 162
# 375
Тази година освен традиционните вече за мен кутии с домашни коледни сладки, искам да подаря на близките си и нещо като 'коледно' сладко или конфитюр, тоест нещо, което мога да направя със сезонни плодове. Една година правих сладко от портокали и стана много хубаво, но тази година искам нещо различно. Можете ли да предложите нещо? Гледах сладко от цели мандарини и си мислех дали да не пробвам, не съм правила и не знам дали е сполучливо.
Може да пробваш това - много е лесно и вкусно, marcheva ще потвърди  Wink
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_30.html
Имам още в хладилника - пазя го за Коледа, когато дойдат децата  Peace Добре че кутията е по на вътре и не се вижда, до сега да съм го изяла  Embarassed ooooh!
Виж целия пост
# 376
миналата година правих сладко от цели мандаринки.
вкусът е много специфичен, но в добрия смисъл.
мисля, че рецептата беше на лабрекс, но може да греша.
проблем за мен беше да намеря хубави, дребни мандаринки.
първата доза беше супер, но при втората партида,  в сладкото мандаринките изглеждаха като спихнати топки. Simple Smile
може би защото кората се отделяше много лесно още преди варенето.
Виж целия пост
# 377
По коя рецепта правите ванилените рохлички, че нещо не се ориентирах на първа страница? Извинявам се, сигурно е задаван въпроса, но понеже ще пазарувам днес...
Виж целия пост
# 378
За рохличките: http://natalyna.blogspot.com/2015/12/10.html
Виж целия пост
# 379
Това от дюлите никой няма да го одобри покрай мен, каквото и да се опитах да правя с дюли, все не им харесва, но те дюлите са специфични. Иначе целите мандаринки и миналата година ги гледах, може тази година да ги пробвам. Звучи, а и изглежда много интересно. Ще раздавам, само, ако има вид Simple Smile
Виж целия пост
# 380
Това от дюлите никой няма да го одобри покрай мен, каквото и да се опитах да правя с дюли, все не им харесва, но те дюлите са специфични. Иначе целите мандаринки и миналата година ги гледах, може тази година да ги пробвам. Звучи, а и изглежда много интересно. Ще раздавам, само, ако има вид Simple Smile
Виж как съм го докарала, "девет дена път с камили е",  Wink бавно и досадно, три дни се мотах около него и да ти кажа още бурканче се намира от него някъде. Хубаво е, но вкъщи се предпочитат вишни, малини, череши, ягоди.
Виж целия пост
# 381
И аз трудно бих посочила топ 10, защото всичко ми харесва. Иначе най-често правя:
ванилените рохлички
меденките на Джули
линцерови сладки
капучинови звезди
джинджифилови бисквитки
Май тези са ми почти неизменно в менюто, другите са на приливи и отливи.
По повод питката за Бъдни вечер. По традиция у дома я прави майка ми, а рецептата (не че е нещо кой знае какво специално, все пак е постна питка) е от нейната прабаба. Прекрасна става и се изяжда до последната трохичка. Ей така изглежда. Ако някой иска рецептата, ще питам майка ми.
 
Виж целия пост
# 382
Аз бих се радвала да споделиш рецептата за питката lulumba. Изглежда доста примамливо. 😀
Виж целия пост
# 383
Аз бих се радвала да споделиш рецептата за питката lulumba. Изглежда доста примамливо. 😀

Довечера ще я питам по-подробно.
Виж целия пост
# 384
Е да покажа и аз една моя, но от преди 4 години
Рецептата е силно казано рецепта. Общо взето работя на око. Ако сме повече хора замествам 1 кг, ако сме по-малко използвам около 500 - 700 гр. брашно. Правя го на кладенче. В средата на кладенчето слагам 1 ч. л. сол, 1 с. лъжица захар, 1 равна ч. лъжичка сода бикарбонат, угасена в 1 с. лъжица оцет, 2 - 3 с. лъжици олио, 300 мл. хладка вода, която като я пипнеш с пръста да се усеща топличка, но без да пари.
Омесвам хубаво, докато спре да лепне, но винаги гледам да оставям тестото по-меко. Поставям измита и подсушена паричка и оставям тестото да си почине 5 - 10 минути, покрито с кърпа. Част от него доомесвам с още брашно и от него правя фигурки.
Поставям ги върху питката, и намазвам питката около тях с олио. Пека в загрята фурна на 160 градуса 15 - 20 мин. Изваждам я и я напръскам леко със студена вода. Увивам я в кърпа и така изстива върху решетка.

Виж целия пост
# 385
Някой дали има идея какво не му е наред на медено тесто, което се напуква при разточване?
Виж целия пост
# 386
Най вероятно му е повечко брашното . На мен ми става така  когато попрекаля с брашното , затова замесвам  по-меко тесто винаги.
Виж целия пост
# 387
Някой дали има идея какво не му е наред на медено тесто, което се напуква при разточване?
А изтича ли добавената мазнина?
Виж целия пост
# 388
Изтича...
Аз също си мислех, че е по-твърдо тестото като че ли, т.е. брашното е повече
Виж целия пост
# 389
Ето рецептата на постната питка на мама.
Постна питка
Пресява се малко над половин кг брашно, добавя се малко сол (на вкус), 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица оцет, в която е угасена 1 чаена лъжичка сода. Всичко се разбърква и се замесва меко тесто. Прехвърля се в намазана с олио тавичка и се разстила по дъното. С вилица се правят шарки (колкото повече – толкова по-добре за тестото), които трябва да стигат доста надълбоко, почти до дъното на тавата. Намазва се с олио отгоре и се пече по обичайния начин във фурната (ако печката е с вентилатор, не се използва). Това е. Тънкостта в случая и мекотата на питката идват от оцета, който се явява заместител на киселото мляко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия