Коледа 2018

  • 99 240
  • 1 162
# 360
Изпуснах ви тази година ,но не е фатално има време.Тази събота планирам голямо печене.Ще поразровя за рецепти за джинджифилови сладки. 💋

http://www.menumag.bg/recepta/shvedski-koledni-biskvitki Simple Smile не се раздуват и става и за къщичка Simple Smile
Виж целия пост
# 361
До топ 10 не знам дали ще ги докарам, но тези, които най-често съм правила и се харесват са:
Медени линцери
Трюфели с бял и тъмен шоколад
Жълъди
Ягодови сладки с канела, орехи и шоколад
"Снежни топки"
Борчета/елхички
Какаовите кифлички на Димитрана
"Котешко езиче"
Виж целия пост
# 362
За содената питка, вече три години правя по рецепта на Ева Тонева и всеки път става много хубава и се изяжда същата вечер Simple Smile
Рецептата е копирана от сайта ѝ.

Продукти:
500-550 гр брашно
350 мл топла газирана вода
5 с.л. растителна мазнина /олио/
3 с.л. лимонов сок
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Пресейте в купа брашното, направете кладенче в средата.
Сложете в него захарта и солта.
Разтворете содата в лимоновия сок, изсипете го в кладенчето.
Прибавяйки постепенно водата замесете гладко и меко тесто.
Намазнете ръцете си, извадете тестото върху леко набрашнения плот.
Омесете го хубаво, оформете го на топка.
Поставете в намазана с олио или покрита с хартия за печене тава.
Намажете питката с растителна мазнина.
Опечете в предварително загрята до 180 градуса фурна.
По желание намажете горещата питка с растителна мазнина.
Покрийте с кърпа и оставете да почине 10 минути.

ООо, да! И аз я правя по рецептата на Ева Тонева! получава се невероятна питка. ВСъщност, всичките рецепти на Ева са ми се получавали, а не съм от майсторките. А и всичко в нейния блог е поднесено с много вкус .Вълшебница е тя bouquet
Виж целия пост
# 363
Ето част от снощния първи опит Simple Smile



Супер са! От къде са печатите?

От reno.bg ги поръчах. Имаха black Friday преди около две седмици и излизаха изгодно.
Виж целия пост
# 364
Бисквити с коледни аромати, просто защото ни се хапват.

Спиралите са с марципан, ванилия и портокалов ликьор. Другите са меки джинджифилови бисквити с меласа- те са от пълнозърнести брашна, меласа, джинджифил и кафява захар.



Виж целия пост
# 365
По традиция на Бъдни вечер питката е содена, не се ползва мая, защото е "жив организъм". По същата причина се  правят сарми с лозови листа, а не със зелеви. Peace
Аз от няколко години правя содената питка по рецепта от блога " Щъркелово гнездо", много ни харесва. Peace
Виж целия пост
# 366
По традиция на Бъдни вечер питката е содена, не се ползва мая, защото е "жив организъм". По същата причина се  правят сарми с лозови листа, а не със зелеви. Peace
Аз от няколко години правя содената питка по рецепта от блога " Щъркелово гнездо", много ни харесва. Peace

т.е. зелето е живо, а лозата не? Wink
а как стои въпросът със сушените чушки и плодовете за ошафа?
Виж целия пост
# 367
О, това за зелето го чувам за първи път. Каква е логиката?
Виж целия пост
# 368
Меласа къде може да се намери? По хипермаркетите дали я има?
Виж целия пост
# 369
Меласа къде може да се намери? По хипермаркетите дали я има?
Има при ...при.. не мога да се сетя, но си купих преди време, така ѝ не я ползвах.

О, това за зелето го чувам за първи път. Каква е логиката?


След като не постя, само веднъж го правих и разбрах , че не е моето, а и не спазвам религиозните канони през годината,  какъв е смисъла чак от такива  стриктни забрани точно на Бъдни вечер да спазя, киселото зеле... пък питата.. направете го така , че на вас да ви хареса , затова, че сте със семействата си, че сте на една маса, а пък другото, традициите не са това което са били.  Изпълнявам някои всеобщо приети забрани за Бъдни вечер, но чак толкова... не.  Peace
Виж целия пост
# 370
Меласа къде може да се намери? По хипермаркетите дали я има?

Има в био магазините - Зоя, Зелен, може би ще се намери на щандовете със здравословни храни в Кауфланд или Била, не съм сигурна за ДМ . Много ни харесва, аромата и вкуса и у дома. Особено в коледни сладкиши (и не само) . Тези кексчета са особено ароматни и вкусни и също се приготвят с меласа .
Виж целия пост
# 371
Меласа къде може да се намери? По хипермаркетите дали я има?

Във всички магазини с щандове за здравословна храна можеш да потърсиш, включително и някои аптеки.  Peace
Виж целия пост
# 372
О, това за зелето го чувам за първи път. Каква е логиката?

Живи пробиотични бактерии Wink
Виж целия пост
# 373
ЖДНБ!
Марчева, питането ми беше от любопитство, а не от загриженост, че ще ям не-позволено зеле на Бъдни вечер! Hug
Виж целия пост
# 374
Тази година освен традиционните вече за мен кутии с домашни коледни сладки, искам да подаря на близките си и нещо като 'коледно' сладко или конфитюр, тоест нещо, което мога да направя със сезонни плодове. Една година правих сладко от портокали и стана много хубаво, но тази година искам нещо различно. Можете ли да предложите нещо? Гледах сладко от цели мандарини и си мислех дали да не пробвам, не съм правила и не знам дали е сполучливо.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия