Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

  • 42 267
  • 750
# 165
чечината я прави я чугунения тиган или на хартия за печене, ако ще правя по-голямо количество.
първия път я къртих от тавата, защото не сложих хартия.

тората се хареса много, всички я одобриха, даже мъжът ми, който беше потресен, че нещо безглутеново е толкова вкусно.
имаше лек дъх на елда, но 3те мм черен шоколад отгоре бяха приемлива компенсация за децата да си изядат парчетата  Joy
Виж целия пост
# 166
Благодаря, asyalein ще споделиш ли тортата?
Да ти е живо и здраво детенцето! Много да  ви радва!:hibiscus: Gift Heart Green Heart

Аз направих веган вариант на шоколадовата торта без брашно. Намалих и сладостите в нея.  Ето я

Виж целия пост
# 167
Безглутенова торта

100gr. брашно от елда
100gr. смлени бадеми или лешници
150гр меки фурми
50мл. олио
50гр. кисело мляко
4 яйца
1 бакпулвер
50гр. какао
50гр. муз от ябълки, аз сложих 1 презрял банан
аз сложих ванилия, за да прикрия малко елдата, че децата имат по-чувствителни вкусови рецептори
аз пюрирах фурмите с млякото, банана и олиото, разбих яйцата, смесих с мокриоте неща и после добавих сухите.
става малко сух сладкиш, който обича по-мокри да увеличи ябълковия мус или да сложи повече банани.

кремът беше крем фреш и сладкарска извара. отгоре ганаш от черен шоколад, течна сметана и кокосово масло.

рецептата е от рекламната брошура на близкия магазин. имат супер сполучливи рецепти, водят се и по ТКМ (трад. китайска медицина).

днес смятам да правя шакшука за обед, че мъжът ми ще яде вкъщи.
за довечера не съм измислила, защото има супа - вчера ми заяви, че бил ял два пъти вече супа, искал нещо за дъвчене  #Cussing out
Виж целия пост
# 168
Revolving Hearts Ася, Sparkling Heart

Благодаря ти! Звучи ми страхотно! И със сигурност ще я приготвя! Обичам елда и точно аромата и. Но ще сложа и ванилия, разбира се.

Крайно време е в бг.мама да сложат и други бутончета, като усмивки и ... усмихна ме последния ти коментар.

Аз си готвя боба, като яхния, но сложих пушен червен пипер.
За десерт едни поширани круши мисля, чудя се във вино ли или с лавандула...толкова ми омръзна тази зима....
Виж целия пост
# 169
Супер са тортите! Тази седмица и аз ще трябва да направя, но стандартна някаква. Напоследък са ми особено несполучливи... явно не внимавам като ги правя.

При нас дребничкото си поиска къри леща. Любимото му ядене. Ще е умерено пикантна и с много зеленчуци.
Уикенд сладките ще са ябълкови.
А за закуска за някои от двата дни се поръча баница.
Виж целия пост
# 170
И аз благодаря за рецептата за елдената торта. Мъжът ми има РД другия петък и може да го изненадам. Около Коледа си беше купил някакъв сладкиш с елда и много го хареса. Чак снима етикета в магазина и после търсихме подобна рецепта, но нищо не открихме. Тази с малко промени може и да го наподоби.
Съставките от етикета на онзи сладкиш са: ябълки (вътре не се усещаха парчета, значи може и мус да е било), орехи, минерална вода, захар, брашно от кестени, брашно от елда, царевично нишесте, моркови (имаше настъргани), олио, лимонов сок, кленов сироп, бакпулвер, канела и сол.
Някой виждал ли е рецепта с подобни съставки?

Гъбена супа днес.
Виж целия пост
# 171
не съм виждала, ама от къде го купихте сладкиша?

иначе мога да ти препоръчам южнотиролския сладкиш, издържа много, колкото повече стои, толкова по-сочен и вкусен става  Crazy
аз го правя 1-2 шъти в годината, режа на парчета и замразявам. дажеи малко парче засища.
като ходим в Болцано, веднага тръгвам по бекерай да го търся. Crazy

днес правих кисело зеле с малко нахут.
сега коремът ми е издут. Whistling
Виж целия пост
# 172
Някои от рецептите, които споделяте хич не мога да ги направя- по-скоро при възможност бих си ги поръчала. Тази торта например и като съставки и като изпълнение ми е непосилна. Е, вместо кокосов аромат  бих предпочела друго.
Виж целия пост
# 173
asyalein, купихме го от щанда за хляб в магазина, от който пазаруваме. Там продават разни тестени на малки производители в района. И да разбера точно кой е производителят, пак няма как да стигна до рецептата.
Благодаря за рецептата по-горе. Показах я на половинката и рече да я направим. Simple Smile
А само като си помисля, че преди няколко години сама си ядях елдата... Laughing Сега народът даже предпочита едни спагети от елда. Joy

Мигла, и аз избягвам разни екзотики в кухнята (съвсем съзнателно). Интересно ми е да опитвам странни неща, но гледам вкъщи продуктите да са сезонни и регионални (с малки изключения).
Ето сега много ми се иска да опитам това сирене от карфиол, но още не съм измислила с какво да заменя кокосовото масло. С краве масло може би. newsm78
Виж целия пост
# 174
Синьо  , за това сирене от карфиол ли става дума? Кокосовото олио, което използвам е без аромат и не се усеща кокосов привкус. А може би искаш да го замениш заради принципа за регионални продукти. Мисля, че ще може с краве масло. На мен идеята ми беше да е веган. Маслото придава кремообразност и богат вкус, предполагам, че без него( краве или кокосово масло) текстурата ще се усеща като на панакота например.
Виж целия пост
# 175
Тази торта например и като съставки и като изпълнение ми е непосилна. Е, вместо кокосов аромат  бих предпочела друго.

коя? моята не е с кой знае колко екзотични съставки, освен брашното от елда, но аз не ям глутен и се налага да го ползвам. с нормално също ще стане, макар и с друг аромат.

Виж целия пост
# 176
Днес наготвих доволно количество пшеничена супа - zuppa al farro. За разкош с гръцка фава,  ориз, тиква и спанак (и прилежащите към всяка супа лук и целина). Стана по-скоро кремообразна като ризото. Мен ме радва, но само опитвах, дребното хапна по милост, а баща му с ентусиазъм, ама май от любов по мен по-скоро. Да се оправят, пекох им и сладки...
Виж целия пост
# 177
ама май от любов по мен по-скоро

когато за първи път свекърът видя как мъжът ми яде супа от коприва и му каза: синеее, от любов мъжа и супа от мухи яде  Joy

ние днес бяхме навън да ядем и аз се полакомих и изядах един сладолед, който ме струпяса.
явно ще трябва силно да огранича захарта и бързите калории.
за вечеря ядах салата.
сега съм гладна, но се чудя какво да ям още, може малко сирена да изкарам... Whistling

Виж целия пост
# 178
Ася, така е с любовта Simple Smile
Те коприва не ядат ли?!?!
Вкъщи има правило: "последното парченце сирене е винаги за мама". При мен е от лиготия, но с ограничените ти храни, изглежда наложително и спасително при теб Simple Smile
Виж целия пост
# 179

Те коприва не ядат ли?!?!


не, за тях е плевел, най-много да я ползват за тор за растенията, но това са единици.
иначе я пият на чай и не е лош. особено комбиниран с листа от къпини и сладък корен.

повечето просто я унищожават и са в потрес като ме видят да я събирам... Crazy
даже ме пращат където е по метър висока, по-бързо ставало  hahaha
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия