Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

  • 42 277
  • 750
# 180

Те коприва не ядат ли?!?!


не, за тях е плевел, най-много да я ползват за тор за растенията, но това са единици.
иначе я пият на чай и не е лош. особено комбиниран с листа от къпини и сладък корен.

повечето просто я унищожават и са в потрес като ме видят да я събирам... Crazy
даже ме пращат където е по метър висока, по-бързо ставало  hahaha

Harpalike, asyalein  ,  уморихте ме от смях!
От няколко списания, на които съм попадала и от един музей, който посетих в Германия останах с впечатления, че ядливите диворастящи + билки са на почит, но същевременно и наблюденията на братовчедка ми са същите, че не ядат коприва, лапад..
Днес на обяд - румънска кухня :
мамалига- топла с едно интересно румънско сирене+ гхи (собственоръчно направено) и естествено - чили отгоре. Вчера следобед отскочихме до Румъния и си купих някои неща.
За десерт може би нещо с червени портокали - евентуално този сладкиш, без брашно, но ще намаля още повече захарта.
Виж целия пост
# 181
Много обичам коприва, обаче нито знам как да я бера, нито как да я обработвам след това😊.
Днес сме на лозови сърмички с киноа, сушени домати, кашу и стафиди, за детето- зеленчукова супа 😶😊, сигурно и едно хлебче ще направя🐷
Виж целия пост
# 182
Много обичам коприва, обаче нито знам как да я бера, нито как да я обработвам след това😊.
Днес сме на лозови сърмички с киноа, сушени домати, кашу и стафиди, за детето- зеленчукова супа 😶😊, сигурно и едно хлебче ще направя🐷

Phenix, когато си ентусиазиран е лесно - с ръкавици( от тези по-плътните за почистване) или с ножица- берат се младите издънки, защото са по - крехки. Поне аз така правя. Понякога се случва и с голи ръце, когато не мога да устоя на гледката, а не съм подготвена- нито с ръкавици, нито с ножица- в колата имам, но не винаги съм с нея. Wink
За консумирането -
- сурова, пасирана в смути или мляко
- сотирана или бланширана, накълцана с оцет/лимонов сок, орехи , зехтин - като салата . Ето едно много вкусно предложение
- в баница - има постъпкови снимки
- безглутенови кексчета
- крекери
- копривена супа
Виж целия пост
# 183
Коприва обожавам, събирам без да ми пука кой какво мисли и как ме гледа. Вярно е, питали са ме  в почуда, но като им кажа, че ми е вкусна и я готвя, даже за рецепа са ме питали.
Чакам пролетта да ходим на пикник за събиране на коприва, това в моето семейство е традиция. Simple Smile

За днес готвих бял боб със селъри, морков , лук , джоджен и червен пипер.
Виж целия пост
# 184
Аз днес сготвих ориз с мисо на фурна.  Чудно вкусно се получи!

И задължителната салата - днес няколко вида зелени салати ( маруля, айсберг, рукола, тученица) ,краставички, мамслини , конопени семена и орехи.

И запечен нахут с подправки. То не става като ястие, по-скоро за похапване по време на филма.
Виж целия пост
# 185
BiankaD, благодаря за страхотните предложения💐! Баба ми майстореше страшни вкусотии с коприва, но тя за жалост отдавна си отиде. Аз на една практика в у-нито се бях навряла в един копривен храст, щото не си гледам в краката и от тогава я заобикалям от далеч. Ако се престраша, ще пробвам да си набера, ако не- ще пробвам някоя от рецептите със спанак , обаче🐷😁!
Направих и хлебче, иначе, но ми останаха доста лозови листа и ще ги мисля какво да ги правя. Салатата е цвекло, морков, ябълка и царевица, щото нямам орехи😕
Виж целия пост
# 186
Феникс, копривата се готви като спанак. Peace
има 2 вида, едната става голяма и висока, другата е дребничка. дребната е по-вкусна, но не се намира толкова често, поне около нас.
аз бера връхчето от 4 листенца, като гледам растението да не е по-високо от 5-7см.
иначе вкусът е по-сирен и копривата е по-жилава.
при мен расте в двора, заедно с други диви ядливи и полезни треволяци.

днес правих къри със спанак, ориз и нахут.
настинала съм и набухах чесън и люти чушки  Mr. Green

за довечера салата и кладница. още не съм решила дали кладницат ада я запържа и да я сложа към салатата или да я направя на омлет. newsm78
Виж целия пост
# 187
Задушени пресни малки картофчета.
Салата от био портокали и пресен лук
Супа.
Никакви торти без повод у нас. А и с повод пак е табу.
Виж целия пост
# 188
Картофи на кубчета, праз, настъргани моркови, селъри, грах, копър, варено -задушени с полента.
Виж целия пост
# 189
Баница със зеле и картофи, салатите са ясни😊
Виж целия пост
# 190
За един детски рожден ден правих бананови кексчета с кокосово мляко и два вида сурови бонбони. Искаха да са без ядки, едните бяха кокоски, а другите с овесени ядки.
Виж целия пост
# 191
и аз правих кокосови бонбони със сушени боровинки. да, не са много сладки, но са зловещо мазни
пекох също царевични соленки
за довечера житена салата със сушени домати, рукола и лимон
Виж целия пост
# 192
вчера зеленчуково къри с ананас и фъстъчен сос
днес просо с мляко и сушени плодове
от останалото просо смятам да направя кюфтенца със зеленчуци и към тях салата от китайско зеле.
Виж целия пост
# 193
Спанак, лук, морков и фусили, запечени със заливка от яйца и кисело мляко.
Салата морков, краставица, червена чушка, магданоз, лук, мариновано червено цвекло, поръсена със зехтин.
Виж целия пост
# 194
   Днес чистих едни шкафове и изнамерих неща, които дори не помня, че съм купувала. 😝
    Та набързо направих едно печиво с останала печена тиква, рикота, яйца, лъжица кисело мляко, масло, овесени ядки (с прибавка киноа, ленено семе). Не сложих захар, затова при сервиране полях с мед. Стана изненадващо вкусно.







   Имах по малко киноа и амарант, праз и млад замразен боб лима. Получи се чудна манджичка, чак ме е яд, че не направих повече.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия