За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори - Коледно-новогодишна :)

  • 40 562
  • 739
# 525
Да ги "топнеш"в шоколад
натрошени с масло,орехи,пудра захар-"сладък салам"
дом.бонбони с ядки,сушени плодове
основа за чийзкейк
Виж целия пост
# 526
Може да ги слепиш 2 по 2 с мармалад, сладко, маслен крем.
Виж целия пост
# 527
Здравейте, питах в една друга тема, но ми казаха, че съм за тук, така че си пренасям питането:
Здравейте, Извинявам се, че няма да съм много по темата, но благодарение на вас лека-полека навлизам в дебрите на кулинарното майсторство Wink. Моля ви за съдействие, до сега не съм месила никакво тесто, а от снимките на тия ваши пити и погачи направо....и искам да се науча. Но изпитвам панически ужас от маята (е, и от желатина, но това сега не е по темата) и не знам как да работя с нея. Моля, за разяснение-коя мая е по-добре да се използва-суха или ...другата, на кубчета (дори името ѝ не знам)? И как се работи с всяка от тях? С тази на кубчета пише, че се смесва с нещо топло и захар и се оставя-но колко се отсавя? Как да разбера кога е готова да я прибавя към останалите продукти? Също има ли опеделена марка, вид, който да ползвате? Как се съхранява това нещо-замразена ли е или просто в хладилник? А за сухата мая-някакви особености?
Ще се радвам ако някой ми помогне.
Виж целия пост
# 528
Може да ги слепиш 2 по 2 с мармалад, сладко, маслен крем.

Слепих но пак не са им сладки.
Виж целия пост
# 529
Разбъркай  заквасена сметана  със захар  на вкус. Натроши меденките на парчета и нареди в чаши. Напръскай ги леко с подсладено кафе или какао .Един слой сметана върху меденките, пак сметана, нарязани плодове от сладко, , меденки, сметана, орехи, настърган шоколад ...каквото имаш и обичате.

Ако не обичате сметана, сиропирай ги и ги залей с ванилов крем или яйчен.
Виж целия пост
# 530
Като човек не със страх,а и направо ужас към маята ти препоръчвам тази рецепта за памук питка
http://zi4e57.blogspot.com/2014/08/blog-post_30.html?m=1
Чудесна става ,не е нужно да е на кифлички,напоследък оформям на топчета,в които може да се сложи плънка (сирене или друго),може и без.Ако е на кифлички може да се направят пак със сладка или солена плънка. Тестото е лесно,фал не съм имала.
Използвам мая на Йоткер(2 пакетчета за тази рецепта,а не едно,защото брашното ми е около килограм),хубавото е че не се разтваря,направо с брашното се пресява.

Има и други рецепти,в някои маята се захваща,но при мен понякога не се получава,затова предпочитам тази като бързам ,пък е и много вкусна.
Сухата мая си я съхранявам в шкафа,с прясна съм пробвала,но именно заради захващането,не е моя продукт .

Виж целия пост
# 531
Да напиша и аз. За житото - един път съм правила жито, стана много хубаво, но нямам спомен - правих го 3 часа след като почина майка ми и всичко ми е каша  главата. След това купувам готово жито, което е прекрасно - от една църква на ул. "Калоян" - пада се отстрани на хотел "Рила". Изобщо не е скъпо, винаги имат готово и е много хубаво, с много орехи и стафиди.
За маята - така и никога не успях да направя тесто със живата мая. Потроших доста килограми брашно за едни сплескани питки, които бяха толкова твърди, че не можеха да се разчупят. За сметка на това със суха мая ми стават прекрасни нещата - слагам пакетче "Д-р Йоткер" на всеки половин килограм брашно, като я разбърквам в брашното. По този начин всичко става без грешка.
Виж целия пост
# 532
Здравейте, питах в една друга тема, но ми казаха, че съм за тук, така че си пренасям питането:
Скрит текст:
Здравейте, Извинявам се, че няма да съм много по темата, но благодарение на вас лека-полека навлизам в дебрите на кулинарното майсторство Wink. Моля ви за съдействие, до сега не съм месила никакво тесто, а от снимките на тия ваши пити и погачи направо....и искам да се науча. Но изпитвам панически ужас от маята (е, и от желатина, но това сега не е по темата) и не знам как да работя с нея. Моля, за разяснение-коя мая е по-добре да се използва-суха или ...другата, на кубчета (дори името ѝ не знам)? И как се работи с всяка от тях? С тази на кубчета пише, че се смесва с нещо топло и захар и се оставя-но колко се отсавя? Как да разбера кога е готова да я прибавя към останалите продукти? Също има ли опеделена марка, вид, който да ползвате? Как се съхранява това нещо-замразена ли е или просто в хладилник? А за сухата мая-някакви особености?
Скрит текст:
Ще се радвам ако някой ми помогне.
Първо ти трябва подходяща рецепта, питка ли е , погача ли е, кифли също, четеш и се започва.  Когато е свежа , прясна мая е добре предварително да се активира с 50 мл топло мляко до 37 градуса или да си държиш пръста вътре да припарва но не и да е горещо, а тъй като няма да ме разбереш за момента нека само да е топло без да е горещо. Прибавяш 1 ч . л . захар, 1 с . л брашно, разбъркваш да се получи кашица, похлупваш и оставяш докато се вдигне, тя ще шупне.  Времето варира от 10 до 20 мин , но ако не шупне, не се вдигне до 30 мин не е образувала малки мехурчета по края би трябвало да я хвърлиш, не е годна за работа, но това се случва  много рядко.Изсипваш я  в брашното и си добавяш другите продукти които са ти по рецепта. Измесваш така както ти е посочено, оформяш на топка , поставяш в съд леко намаслен с масло/олио, покриваш и оставяш да втаса, докато се вдигне тестото, то си личи, около 1.30 ч. до 2 часа. Откъсваш си топчета или там каквото си пише, оформяш и отново оставяш да втаса за 30-40 мин.  Печеш.
Съхранява се в хладилник, или във фризер ако няма да се ползва веднага. Съхранява се във фризер до....примерно до 3 месеца, аз я съхранявам и повече, нищо ѝ няма,.
При сухата не винаги се прави това шупване предварително, не е задължително, но не е лошо и да си подготвена, защото пък така се познава дали маята е годна или не. Но по принцип се изсипва цялото посочено количество направо в брашното, добавяш си каквото си трябва , измесваш, втасва, оформяш, отново втасва за 40 мин ( това не винаги е задължително и при двата вида мая, затова четеш какво пише) печеш.
Сухата мая се съхранява с години, няма ѝ нищо ако е запечатано пакетчето.
За 500 г брашно -  7 г суха мая
За 500 г брашно - 25 г свежа мая.
На мен никой не ми е показвал как се работи с мая, просто започнах да чета внимателно всяка рецепта и работих стъпка по стъпка. Това е.
Виж целия пост
# 533
Аз като един прохождащ кулинар в тестените изделия да питам за рецепта от линка на lady_gothic за Памук пита : В рецептата пише, че се реди в тава 28 см - това е диаметър на дъното на тавата или измерено отгоре по тавата и втория ми въпрос е може ли да направя половин доза, да намаля всички продукти с 1/2 и съответно да ползвам по-малка тава?
Виж целия пост
# 534
Аз като един прохождащ кулинар в тестените изделия да питам за рецепта от линка на lady_gothic за Памук пита : В рецептата пише, че се реди в тава 28 см - това е диаметър на дъното на тавата или измерено отгоре по тавата и втория ми въпрос е може ли да направя половин доза, да намаля всички продукти с 1/2 и съответно да ползвам по-малка тава?

Вътрешен диаметър на тавата. И да може половин доза. Аз винаги правя 1/2, за да се изяде топла, а не да се подмята после.
Виж целия пост
# 535
marchеva14, Poni69, lady_gothic, благодаря ви, живи и здрави, утре ще пробвам!

Виж целия пост
# 536
Покрай търсенето на "пилешките фантазии" на Лео се огледах в тази баница, но не можах да разбера как става на охлюв. Пулих се, пулих се на снимката и пак не схванах. Някой може ли да ми обясни по като за русо Simple Smile
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,824.msg8111.html#msg8111
Виж целия пост
# 537
Аз разбирам с разреза нагоре да се наредят едно до друго..
Виж целия пост
# 538
marchеva14, Poni69, lady_gothic, благодаря ви, живи и здрави, утре ще пробвам!
Само аз да допълня своето мнение, а и други са го споделяли - чаша олио е много, опитай с 3/4 чаша, ако ще правиш половин доза - пак да е по-малко от половин чаша.
Аз ползвам този сайт най-вече заради коментарите отдолу, понякога са по-ценни от самата рецепта. Първата рецепта е взета от линка на lady_gothic:
https://receptite.com/search.php?gsearch=%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%BA
Наскоро я правих ей така, без повод - на около 700 г брашно 10 г прясна мая беше предостатъчно, тестото тръгна да си ходи от пекарната, защото там го замесих и оставих да втасва.

Не се плашете от прясната мая, това със захващането е останало от едно време, когато не е била с такова качество. Сегашната ми стои по 3 седмици в хладилника и пак става, споменатото тесто беше с такава по- стара мая.
Виж целия пост
# 539
Един въпрос за машинките за вакуумиране (важи и за фабрично вакуумираните храни).
Вакуумирането прави ли храната неразваляема? Ако например вакуумираш сурово или сварено месо или зеленчук, можеш ли да го съхраняваш извън хладилник? И колко време?  newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия