За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори - Коледно-новогодишна :)

  • 40 719
  • 739
# 510
Аз вземам само от тези малките, кафявите от Лидл и досега не са ми покафенявали. Даже вчера открих една "скрита" зелена салата останала в кутия в хладилника от поне от 2 седмици и я хвърлих, но авокадото си беше зелено вътре.
Виж целия пост
# 511
Трябва да варя жито за помен.
Помогнете ми със съвети.
Миналият път не ми се получи - стана много сухо,а  зърната бяха разкашкани.
Сварих го , оставих го да престои една нощ и на сутринта добавих орехи и счукани бисквити.
Виж целия пост
# 512
Леля ми прави много, ама много вкусно жито. Не знам как точно, но ще напиша това, което знам. Вари се предния ден, отцежда се и се слага разредено върху подходяща памучна кърпа, тя си носеше някакво нейно парче плат, което ползва само за това. Периодично се разбърква, когато е върху кърпата. На следващия ден се разбърква с галета и лимонова кора. Тя я слагаше в една тава и отгоре слагаше пудра захар, не знам колко обаче, и я заравняваше хубаво. Най-отгоре слагаше дебел кръст канела. Така стои и когато трябва да се дава се разбърква всичко. Тя пак е суха така, но според мен, нормално суха. На всеки, който я опитваше, му харесваше.
Виж целия пост
# 513
Искам да правя торта с Нутела и маскарпоне ,но се чудя макарпонето няма ли да придаде солен вкус ..... може някой да ми се смеят че питам точно това ,но като незнам ....
Виж целия пост
# 514
Трябва да варя жито за помен.
Помогнете ми със съвети.
Миналият път не ми се получи - стана много сухо,а  зърната бяха разкашкани.
Сварих го , оставих го да престои една нощ и на сутринта добавих орехи и счукани бисквити.

Ще ти кажа как знам от баба ми и от майка и така го правя от години.Захар слагам само преди сервиране-отгоре малко пудра захар и всеки си разбърква и хапва,иначе се втвърдява.
Почистено,измито в тенджерка с вода два -три пръста над него,докато поомекне и се разпука(с малко сол и предварително накиснато за няколко часа).Като е готово, завивам тенджерата във вестници и дебело одеало да си изстива(варя го следобед,завивам вечерта и на сутринта отвивам)В голяма тава сипвам галета,с лъжица на порции от мокрото жито и с ръце разбърквам докато поеме.И така докато свърши житото(доста галета ми отива,понякога слагам и ситно смлени обикн.бисквити...хем е малко сладко,хем доизсъхва.)Това е.
Виж целия пост
# 515
Аз го правя така: накисвам житото за една нощ, сварям го, след което го завивам да изстине. мия го в гевгир и го разтилам на кърпа, като периодично го бъркам. след това добавям натрошени бисквити и лимонова кора, орехи. накрая отгоре слагам захар и канела.  житото не трябва да седи много със захар, както и да се слага вътре.
Виж целия пост
# 516
Благодаря ви,ще изпробвам и препоръчанато от вас,
дано този път стане по-добре.
Виж целия пост
# 517
Искам да правя торта с Нутела и маскарпоне ,но се чудя макарпонето няма ли да придаде солен вкус ..... може някой да ми се смеят че питам точно това ,но като незнам ....

Нищо солено няма в маскарпонето, не се притеснявай. То най-често се ползва за сладкиши и ще се получи много добре.
Виж целия пост
# 518
Трябва да варя жито за помен.
Помогнете ми със съвети.
Миналият път не ми се получи - стана много сухо,а  зърната бяха разкашкани.
Сварих го , оставих го да престои една нощ и на сутринта добавих орехи и счукани бисквити.


Така го правим у нас: Жито за задушница.
Виж целия пост
# 519
Освен да кажа и аз как правя житото. Рецептата я знам или по скоро начина на варене от една жена, която лека й пръст беше готвачка в стол в студентски град. Слагам житото в тенджера. Наливам студена вода, да има един два пръста над житото. Като поизври тази вода, слагам още два пъти така вода. Накрая житото е сварено и го разстилам и аз върху кърпа за да поеме влагата, обикновено една нощ си стои така. На сутринта, смилам или начуквам обикновени бисквити, добавям полусмлени орехи, кора от лимон, стафиди, канела и пудра захар.
Виж целия пост
# 520
А аз понеже обичам сочно жито винаги го правя така. На една чаша жито - 2-3 чаши вода и го оставям да ври докато поеме, но не напълно водата и после го оставям да се задуши под кърпа и да донабъбне само. Орехи, стафиди и захар добавям, но мед в никакъв случай, защото зърната стават като камъчета. Бисквити не добавям, защото ми става много сухо и се разпилява.
Виж целия пост
# 521
Искам да правя торта с Нутела и маскарпоне ,но се чудя макарпонето няма ли да придаде солен вкус ..... може някой да ми се смеят че питам точно това ,но като незнам ....

Маскарпоне няма да придаде солен вкус,то е безсолно сирене.
Виж целия пост
# 522
Аз обичам по-сочно жито. Сварявам го до готовност, даже минути преди да го махна от котлона, слагам захарта, за да се разтопи. Гледам да остане с минимално количество течност след варенето. Оставям го за два часа да изстине и поеме от останалата вода. Тогава му добавям смлени бисквити, орехи, лимонова кора и канела. У дома така се яде най-много.
Виж целия пост
# 523
Трябва да варя жито за помен.
Помогнете ми със съвети.
Миналият път не ми се получи - стана много сухо,а  зърната бяха разкашкани.
Сварих го , оставих го да престои една нощ и на сутринта добавих орехи и счукани бисквити.

https://recepti.gotvach.bg/r-83068-Варено_сухо_жито
Не обичам жито което е мокро, хубаво е сухо-влажно и да се открояват зърната.
Въпреки че сама го приготвям най-хубавото жито е от църквата, защото житото се вари на количество, а това е важно  и много хубаво им  става.
Виж целия пост
# 524
Правих меденки но обърках сладостта. Сега имам несладки меденки и децата не искат да ги ядат. Какво мога да направя с тях да ги оползотворя?
да ги ползвам като блат за нещо?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия