Много ни се иска да си се представим като рационални и волеви хора, но ние сме просто човешки същества, които, особено по отношение на парите, сме най-ирационални. Не си представяйте, че „акулите“ на #Уолстрийт са по-различни – те просто са снабдени със знания и познават реакциите си, като създават стратегии не само на база финансите като наука, но и на финансовата психология. Освен това живеем във век, в който не е случайно, че често импулсивно искаме да се наградим – натоварили сме се с много очаквания към себе си и живота си, които се увеличават всеки ден от телевизиите и другите медии. Точно затова т.нар. отложена награда, която представлява спестяването, не е естествен процес и не опира до черти на характера.  

Представяме ли си бъдещето?
През 2009 г. в UCLA в САЩ, професорът по психология Хал Хершфийлд прави експеримент със студенти, като ги поставя пред компютри и иска от тях да напишат под снимките си какъв процент от месечния си доход биха отделяли за своето пенсиониране. На една част от студентите обаче снимките са обработени така, че да се виждат как биха изглеждали на 68 години. Тази група студенти е написала с 30% по-голям дял на месечно #спестяване. Това изследване е едно от многото научни доказателства за начина, по който вземаме решенията за бъдещето си и колко ни е трудно да си представим далечните цели, от които обаче зависи чувството ни за #сигурност.  

Няколко начина да извадим емоциите от уравнението
За да управляваме парите си в наш интерес и да си поставяме цели за спестяване, които да изпълним, няма нужда да се заровим във Photoshop, за да си се представяме на 70, или да ходим на психолог. Можем да пробваме няколко начина, които изключват активна намеса на наши съмнения, импулси и настроения. Подходът е да се търсят „механизирани“ варианти, в които да не се налага да участваме ежедневно. Ето някои от постоянните съвети на финансовите консултанти:

•   Първо отделяйте процент от дохода настрани, без да се замисляте върху това.
Преди да се занимавате с ежемесечни разходи, поредна изненада от автомонтьора или нещо друго, първо отделете парите за бъдещето и не ги мислете повече. Така процесът по спестяване ще си върви и ще стигне до момента, в който да си вземете наградата, без да се тормозите.

•   Автоматизирайте процеса по спестяване
Използвайте готови спестовни планове на вноски или други варианти за редовно спестяване, за които обаче поръчайте в банката да превеждат автоматично на определена дата парите.  

•   Определете конкретни цели
Трябва да знаем какво точно искаме да се случи в бъдеще, за да търсим начини да го постигнем.  Първо, трябва да се отдели един авариен #фонд за домакинството (т.нар. пари за черни дни) – това са пари, които трябва да ги определите колко са като необходимост, но без преувеличения, че очите на страха са големи.Simple Smile Те трябва да се отделят в някакъв сигурен банков продукт като спестовна/разплащателна сметка или депозит. След това трябва да назовете конкретните си цели за бъдещето: например, средносрочно – нови мебели, а дългосрочно – такса за университет в чужбина за детето. На тези конкретни цели им слагате конкретна сума. И тогава избирате план за спестяване, който вече може да включва инвестиране заради дългия период и да увеличи парите, които ще се събират.

•   За избор на финансови продукти и планове за спестяване говорете с финансови експерти, не със съседа
Много е важно конкретните цели да споделите с финансов консултант – някой, който няма как да има емоционално отношение към Вашето спестяване и е професионалист. Има много финансови и #инвестиционни варианти, но често хората, които не са #финансисти, смятат, че има точно един начин (голямата „далавера“) и го препоръчват на приятелите си. А Вашите конкретни цели могат да включват няколко други варианта, които са най-подходящи за тях. Но това можете да го разберете от финансов експерт. Отделно ще напишем тема за избора на финансов консултант и изобщо кой ни съветва в България.  

И си оставете повече шансове за награди
Като си говорим за награждаване, добре е да предвидите в месеца си своите награди като сума предварително и да ги разпръснете във времето, а не да определяте изхарчването на парите в един ден. Ще се наградите на пето число, а на десето отново ще чувствате нужда от награда. И тогава започва импулсивното пазаруване…Знаете ли кой е първият учен, който доказва трудността на отложеното награждаване?  През 60-те професор Уолтър Мишел провежда прочутия „Бонбонен експеримент“ – на група четиригодишни деца се дава по един бонбон и им се обещава втори, ако успеят да устоят 20 минути, без да го изядат. 25% от децата устояват на изкушението. После Мишел проследява след десетилетия живота на изследваните и твърди, че децата със самоконтрол са станали по-адаптирани и успешни възрастни хора. Последното е оборено от други теории при анализ на произхода на децата, но това не е от значение. Важното е да знаем как да си осигурим „бонбоните“ за бъдещето.Simple Smile
Вижте видео с откъс от „Бонбонен експеримент“ Simple Smile

Включете се в консултативната ни тема, където можете да зададете всички свои въпроси!


#ELANAFundManagement