Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Етажната собственост - такава, каквато си я направим

  • 12 141
  • 507
# 450
Toчно електромера за стълбището и свързани някакви кабели.

При нас сега започва отново драмата със събирането на колосални 15 лв. на апартамент, за да се почистят основно и обезпаразитят всички общи части. Разбира се, веднага се появиха мрънкалници - ама защо това, а тротоара защо не е оправен? Върви обяснявай, че тротоарът е общински.

 ooooh! Да, в много случаи се появяват хора, които хем нищо (някои и вноските не си плащат) не правят за ЕС, хем са вечно недоволни и критикуват онези, които се грижат за общата собственост. Изключително неприятно и натоварващо, но пък човек не бива да се влияе от мрънкащите, а да гледа резултата от труда си. В крайна сметка се вижда направеното, а който не желае да го оцени, каквото и да му се обяснява и каже - няма да има значение!  Peace
Виж целия пост
# 451
И аз не ги разбирам тези, които от нищо не са доволни /било мръсно около блока, нямало осветление, нямало парокместа, имало хлебарки и така до безкрай/, но нито нещо сами правят за подобрение на състоянието, нито когато им поискаш пари някой да се погрижи, не дават!
С топломерите проблемът е огромен! Трябва много търпение, много обяснения, много време да жертвате за постигане на успех - 100% преминаване на дистанционен отчет. Трябва ви и съдействие от Техем през отоплителния сезон за проверка на уредите, и да не лъжат, че могат само на една дата да я направят. Но все пак и вие опитайте лично /с позвъняване, съобщение на видно място и т.н./ да ги уведомите, че това се прави с цел прозрачни и честни месечни сметки за топла вода и парно.
Виж целия пост
# 452
Бихте ли препоръчали фирма за пръскане против хлебарки. ( За София )Уж сме сравнително нова кооперация без парно и т.н.., ама  при разни  движения на хора( имаме доста наематели)  се появяват разни единични хлебарки  в коридорите и общите части.Колко  струва тази услуга и как /къде е най-добре на профилактираме
Виж целия пост
# 453
Бихте ли препоръчали фирма за пръскане против хлебарки. ( За София )Уж сме сравнително нова кооперация без парно и т.н.., ама  при разни  движения на хора( имаме доста наематели)  се появяват разни единични хлебарки  в коридорите и общите части.Колко  струва тази услуга и как /къде е най-добре на профилактираме

При нас, ако няма проблеми, се пръска един път в годината, профилактично. Пръскат мазетата и стълбището, като предупреждават да не се мие поне 3-4 дни след обезпаразитяването. Преди време бяха препоръчали фирма "Превента", а и ние останахме доволни от тяхната работа. Друга фирма, която съм използвала в професионална среда е "Килъри", които също си вършеха добре работата, а и бяха с много добро реноме в Инспекцията по храните.
Виж целия пост
# 454
Stephy,Благодаря за препоръките! Ще ги прозвъня тия дни.
ДА питам и друго нещо- как   се описват и осчетоводяват ежемесечните суми за фонд "Ремонт".Гласувахме на предишното ОС по 10 лв от всички.Досега не сме събирали нищичко през годините.Почваме вече.Интересувам се каква таблица, файл, касов ордер или нещо от сорта  да се използва за тези плащания.
Виж целия пост
# 455
За събиране на пари може да им пишете разписка, а вие да си водите касова книга. Най-лесно е обаче за Фонд ремонт да откриете банкова сметка. Ако ви дават в брой, пак ги внасяйте там с описание: "за ап. ..". Отделно си водите, ако искате, статистика в екселски файл напр.
Виж целия пост
# 456
Всеки месец по 20-ина превода с описание за кой апартамент са въпросните 10 лв....голямо упражнение ще е .По-скоро си мисля за нещо като екселска таблица наистина,ама не знам как да я оформя.Бихте ли споделили примерен файл.
Виж целия пост
# 457
Ние сме с тефтер - имена по месеци и всеки дал пари се разписва срещу името си за съответния месец.
Виж целия пост
# 458
При нас всеки собственик си плаща по банкова сметка Фонд ремонт, в краен случай дават в брой на касиера и той ги внася в сметката. Това може да става еднократно в края на всеки месец, не постоянно. Откакто сме с професионален домоуправител, те също събират със сметка в epay, за който няма банкова сметка или не му се ходи да ги внася в общата сметка.

sssani, ще ти пратя на лични. Не е кой знае какво, но си залагам формули и не ги смятам на ръка. В края на месеца ги разпечатвам и готово. Дори да се загуби нещо, си ги пазя електронно.
Виж целия пост
# 459
Скрит текст:
Stephy,Благодаря за препоръките! Ще ги прозвъня тия дни.
ДА питам и друго нещо- как   се описват и осчетоводяват
ежемесечните суми за фонд "Ремонт".Гласувахме на предишното ОС по 10 лв от всички.
Скрит текст:
Досега не сме събирали нищичко през годините.Почваме вече.Интересувам се каква таблица, файл, касов ордер или нещо от сорта  да се използва за тези плащания.

абсолютно еднакви ли са имотите ви?
защото по ЗУЕС, фонд "Ремонт" се събира на база идеални части.
Виж целия пост
# 460
Не са еднакви имотите.Но тъй като на ОС за учредяване на ЕС имахме доста хора с пълномощни и без възможност да предоставят нот.акт,решихме че все пак ще се позовем на условието в закона че се събира минимум 1%от МРЗ.И за по-лесно някой предложи да закръглим на 10лв като начало Никой не възрази Все пак по-добре от нищо.Пак е някакво начало В последствие може да коригираме спрямо процента идеални части Гласувано е на ОС и е вписано в протокола.Споровепо темата няма
Виж целия пост
# 461
Здравейте момичета
Пак имам въпрос относно нашата сага - неподписан договор, неплащане на такса
Та питането ми е следното-
При 100% присъствие
където 57 са за подписване на договор с фирма-домоуправител
А останалите 43 са против
Как се процедира ... законът казва 67% за при избор на външна фирма ?!
Виж целия пост
# 462
Значи не подписвате с външна фирма...щом нямате нужно мнозинство.
Виж целия пост
# 463
Значи не подписвате с външна фирма...щом нямате нужно мнозинство.
Е, то не е възможно да има такава патова ситуация ...на практика едно решение не може да се вземе:-(
Забравих да уточня нещо друго ... което може да се яви и като втори въпрос ... на събрание отпреди 3 месеца вече е гласувано ЗА с 80% от присъствалите.
Няма оспорване според закона, но сега някои хора са решили , че не им оттърва и искат второ събрание и гласуване !!
Виж целия пост
# 464
Защо да е патова - от време оно така се приемат решения- вдигат ръце които са "за" и се броят. Ако процентите ид. ч. стигат- предложението се приема. Ако не стигат - не се приема..тоест отхвърля се. Простичко е.

Мнозинството решава. Демокрация.

Забравила съм ви казуса...като имате гласувано решение с нужного мнозинство..заща не сге го изпълнили..
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия