Старите български рецепти

  • 26 472
  • 153
# 135
Още утре ще я направя тази "манджичка".Много я обичаме вкъщи.Благодаря за рецептата.(Отиде ми диетата,:).)
Виж целия пост
# 136
Днес го направих пръженото, но с червени чушки и домати от шише.
Нямах сирене, добре стана.
Баба му викаше на това лятна манджа. Чушките бяха цели.
Аз ги нарязах.
Виж целия пост
# 137
И по нашия край се нарича лятна манджа, също е с цели печени чушки.
Виж целия пост
# 138
Правих т.нар. в някои части на България "просеник", в моя случай - малаеник Simple Smile Ама баба забрави да ми каже, че се слага и олио/мас в тестото. Иначе традиционно са го правили - царевично брашно се омесва с вода и мазнина, джумерки (пръжки), да стане гъсто като тесто. Слага се в тавичка и се пече. Ако джумерките не са солени, се добавя сол. Но трябва хубаво царевично брашно.
Виж целия пост
# 139
Каква е точната рецепта на този просеник?
Виж целия пост
# 140
Каква е точната рецепта на този просеник?

Аз го правя така: Просеник с кисело мляко.
Виж целия пост
# 141
Отдавна се опитвам да открия рецептата на една лютеница. Правеха я във фабрика "Домат" с. Джулюница през социализма и сигурно известно време в началото на 1990те. Фабриката мисля, че още работи, но сегашната лютеница е със сменена рецепта. Пробвал съм доста лютеници и от други производители, но никоя не е подобна на оная.
Виж целия пост
# 142
О, аз си спомням тази лютеница, наистина ще бъде полезно ако някои има рецепта и я сподели.
Виж целия пост
# 143
Аз съм такъв любител на лютеница, а тази изобщо не съм я чувала... Frowning1
Но с годините ядене на лютеница установих, че ми харесват повече тези, в които има патладжан и моркови, а не само домати, чушки и лук.
Виж целия пост
# 144
А ние никога не сме слагали лук в лютеницата. В Южна България на някои места слагат кимион, което ми е много странно и въобще не мога да го ям.

BCD, в Държавния архив се пазят рецепти. Може би в ДА-Велико Търново има запазена. Знам, че има стари рецепти в Плевенския, в Русенския, в Ловешкия, в Софийския...
Виж целия пост
# 145
По какъв начин мога да я издиря там - дали има връзка с конкретните предприятия? Примерно раздел Рецепти - Лютеници и изброени 20 различни рецепти. Ще има ли информация коя в кои фабрики и през кои години е използвана?
Виж целия пост
# 146
Според мен трябва да се ползват и същите сортове чушки и домати, иначе дори и да се спази рецептата, вкусът ще е друг.

Обожавам лютеница с кимион!
Виж целия пост
# 147
По какъв начин мога да я издиря там - дали има връзка с конкретните предприятия? Примерно раздел Рецепти - Лютеници и изброени 20 различни рецепти. Ще има ли информация коя в кои фабрики и през кои години е използвана?

Нямам идея как са запазени. Чак толкова много рецепти, едва ли. Но има шанс някой, който преди години е бил технолог примерно, да си е предал архива. В Плевен пазят рецепти, записвани и изпробвани от учителка някъде през 20-те години, в Русе имат много запазени "стари градски" рецепти, така се опитвах да издиря торта "Гараш", но за нея рецепта няма запазена. Класифицират си ги към кулинария или подобно. В Лясковец има Музей на градинарството, може пък и там да има нещо.
Виж целия пост
# 148
здравейте, търся стари рецепти от района на Разлог и Банско,мерси
Виж целия пост
# 149
здравейте, търся стари рецепти от района на Разлог и Банско,мерси
Здравейте, ако намерите публикувайте ги и тук, мерси
Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия