Образованието е една от неизменните ценности в нашата култура. Няма родител, който, освен за здравето на детето, да не мисли: „… и да го изуча“. Но толкова постоянни и нови грижи има по децата, че идеята с ученето стои някъде в бъдещето.
Да изпратиш детето си да учи в чужбина е заложено у нас като голямо семейно постижение. Въпреки ниския стандарт на България, проучванията показват, че около 40% от абитуриентите заминават да учат в чужбина.

Но дали семейство с нормални заплати може да изпрати децата си в най-добрите университети? Дали пък е толкова невъзможно?

Далечен ли е Оксфорд?


 
Унивepcитeтът в Oĸcфopд (Unіvеrѕіtу оf Охfоrd) e нaй-cтapият yнивepcитeт във Beлиĸoбpитaния, ocнoвaн пpeз 1167 гoдинa. Той е едно oт нaй-пpecтижнитe yчeбни зaвeдeния в cвeтa. Сигурно няма да сбъркаме, ако кажем, че в нашата култура Оксфорд се приема дори като най-престижния университет, може би заедно с американския Харвард. Обучението там е интензивно, но специфичната система, която позволява почти индивидуални форми и подкрепа на желаещите да учат студенти, води до високото качество, с което се слави образованието там. Таксата е около 9 000 британски паунда на година. За 3 години бакалавърска степен общата сума е 27 000 паунда или около 60 000 лв. За самия студент на място има допълнителни възможности: може да ползва студентски #заеми при преференциални условия със срокове до 30 години. Има възможност и за стипендии. В зависимост от конкретните условия на специалността се допускат и определени часове работа, с които може да си добавя пари за ежедневието.  
Тук трябва да направим уговорката, че тече ситуацията с Брекзит и никой не знае дали условията ще останат същите, ако Великобритания действително излезе от ЕС.  Не можем и да твърдим, че британският паунд ще бъде с подобен курс (макар да няма огромна разлика ) в новия век.
Но може ли едно обикновено семейство да събере 60 000 лв., за да учи детето му в Оксфорд?
Отговорът е, че може. Но с една уговорка: ако си даде сметка още след раждането на детето, че трябва да използва златната сила на времето и постоянството.  

Как се събират пари за такса в Оксфорд?
60 000 лв. изглежда голяма сума, ако не говорим за продажба на наследен апартамент или нещо друго в помощ от рода ни.
Но има предвидим вариант, който се използва и от британските семейства, за да могат техните деца да учат в тези учебни заведения: това е редовното #спестяване чрез #инвестиране за дълъг период, чрез което се ползва максимално постигнатото от финансовите пазари.  

Да видим какъв спестовен план ни е необходим, за да съберем 60 000 лв.:Сумите са изчислени при среден годишен доход за дълъг период от #спестовен план, базиран на взаимен #фонд с инвестиция в #акции (7%). Това е консервативната прогноза на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт на основата на традиционните исторически стойности за инвестиции в акции. Обикновено се взима за референция американският индекс S&P 500, на който средната годишна #възвръщаемост за периода от 1926 г. до 2018 г. е 10%, а от 1957 г. (когато е променен) до 2018 г. е 8%.  
150 лв. на месец как Ви изглеждат? Те със сигурност изглеждат за някого невъзможни и непосилни, но са съвсем близък и реалистичен вариант в името на голямата цел. При период от 18 години натрупването на спестявания и увеличението е абсолютно нормално и предвидимо постижение.  
Как става това чудо на сложната лихва, което увеличава спестяванията и получаваме #пари, без да правим нищо, вижте нашата статия за Спестяване и инвестиране.

По-евтините варианти
Най-популярните дестинации за българските студенти в последните години са Германия и Великобритания. Следват Дания и Холандия – предвид това, че в едната държава няма университетски такси за бакалавърска степен, а в другата – те са много ниски. Ползваме се от облагите да бъдем граждани на ЕС и затова имаме достъп и до университети без такси. Тук трябва да добавим и Шотландия, където също доста българи се радват на безплатното образование, защото държавният бюджет покрива таксите на чуждестранните студенти. В Австрия също е без университетски такси, но има административни около 20 евро на семестър. В Германия също има основно административни такси, но те са в размер от €70 до €370 на семестър.
Това, че няма такси, не отменя разходите за живеене, за които поне в една част и в началото трябва да има подкрепа. В Дания стандартът е един от най-високите и там, а също и във Великобритания, са необходими 800 – 1000 евро на месец. Затова, ако семейството не е помислило предварително и трябва да вземе кредити за всички тези разходи заедно с такси, бремето може да стане непосилно.  

Затова не чакайте детето да стане на 18, а използвайте този период да прави сам пари за Вашата голяма цел. Тези на снимката със сигурност не са събирали таксата по 150 лв. на месец. Но има ли нещо по-прекрасно от това да гледате с гордост порасналото си дете – това е възможно за всички и без да са американски президенти.
Ако искате да разберете как можете да постигнете Вашата дългосрочна цел спокойно и предвидимо, пишете на нашите консултанти в консултативната ни тема или им звъннете директно.

Информация за взаимни фондове и спестовни планове

Дисклеймър:
Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата/устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net.


Включете се в консултативната ни тема или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!

#ELANAFundManagement