Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 32

  • 21 907
  • 636
# 60
Смяна на плочата. Въпрос: защо дракона на Алисан не прелита над Вала? Не може да е само защото е магическо същество - вълчището също е такова, а явно минава на юг от Вала без проблем.


Вълчището не е магическо същество.
Всъщност дори реално е съществувало някога.
Виж целия пост
# 61
Връзката между вълчищата и хлапетата Старк е подобна на тази между дракона и ездача му - емпатична. Затова ги мисля за не съвсем обикновени животни.
Виж целия пост
# 62
Тук по-скоро хлапетата Старк са магични същества. Но и Джон, и други превъплъщенци си минават Вала без проблем; животните, с които са свързани също. Според мен, понеже Вала е създаден да държи на север Другите, т.е. студената сила, драконите, които са топлата сила, остават на юг.

Сняг и Елеонора, вие усетихте ли се, че говорехте за различни неща, като спорехте? Недейте така, броите до десет преди да натиснете "публикувай" , така ви се радвам (и малко завиждам) за цялото това ровене, напасване, усърдие. Но ще си позволя една забележка - понякога не може да се използва точно значение, не може да се използва и един и същ израз на български за даден израз на английски, както и обратно. Bend the knee може да значи "да застанеш на едно коляно в израз на подчинение към владетеля" (примерно,  не ми се търси), но според контекста, според това дали е в императивна форма и т.н. може да се преведе по няколко начина: Преклони се!/ Коленичи!/ Подчинявам се./ Прекланям се и т.н. За м... еротичното значение няма да говоря.. Joy Това е тънкостта на художествения превод. Казвам ви всичко това с уговорката, че, за мое съжаление, нямам нито една книга на английски, а и да се докопам до тях, не се знае кога ще ги прочета.
Виж целия пост
# 63
Маскара, вълчищата не са магични създания.  Просто са необикновено големи вълци, с чудовищни размери. Виж - превъплъщените - каквито са Старките - могат да претендират че имат нещо магично в себе си.
Вала е съграден с магия. Съвсем естествено е да не пропуска дракони.
Освен това ако се доверим на сериала,  силата на огнените дракони видимо отслабва на Север. Логично е да отслабне още повече в Земите  Отвъд Вала и Земите на Вечната зима.
Нямаме представа дали един леден дракон не би се чувствал като у дома си в Земите Отвъд Вала и Земите на Вечната  Зима.

П.С. да, емпатична е връзката на превъплъщенците  с вълчищата, но това не значи, че те  вълчищата са магични същества, защото Бран например успя да осъществи емпатичен конктакт с Ходор, а Ходор не е е магично същество. И макар че Бран е велик маг, мисля, че е очевидно, че не не е нужно и от двете страни на връзката да имаш магично същество, за да бъде осъществена емпатията.
Виж целия пост
# 64
Според мен драконите и Белите бродници са противоположности и магията на Вала е такава, че не пропуска едните на Север, а другите на Юг.
Всички останали магични същества са нещо по средата и минават спокойно.
Btw Мел става по - силна на самия Вал, а дали може да го мине?
Виж целия пост
# 65
Когато Вала е строен на Вестерос не е имало дракони. Затова е толкова любопитно. В първата Дълга нощ ББ са били победени от хората или Последния герой или АА или там който е в легендата, без дракони. Вярно, че на север отслабват, но може да се дължи на чист метаболизъм - драконът на Алисан не харесваше Севера като цяло. Все пак - влечуги Simple Smile
Виж целия пост
# 66
преди всичко трябва да уточним че говорим за огнени дракони. Някои мореплаватели и контрабандисти твърдят, че са виждали ледени дракони много надалеч в Земите на вечната зима, но майстерите не ги приемат насериозно и мислят, че става дума за изпарения. Но пък и майстерите не са  стопроцентови капацитети, те и в съществуването на Бели Бродници и зеленозрящи не вярваха, а само на написаната история.
Драконът на Алисан не харесваше севера,  А Драконите на Дани (във сериала) видимо губеха сили от студа.
Пък леденият дракон в известната приказка се разтапя от топлина. Което отново ме навежда на мисълта, че Вала е граница. ако отидат много на север от нея огнените дракони губят сили, ако отидат на юг от нея - ледените губят сили.
Виж целия пост
# 67
Аз мисля, че в книгите няма да имаме зомби Визерион, а леден дракон, който ще изпълзи от руините на Вала.
Виж целия пост
# 68
че ще има леден дракон и аз мисля, а откъде точно ще изпълзи - ще видим. Едната опция е да е в криптите на ЗХ, втората -под Вала, а третата да е  в Земите на Вечната зима и да бъде призован

Това с Визерион и за мен беше пестене на сюжетни линии, но да видим. Малко време остана, Мартин уж  твърдо е обещал до следващото лято да е готова "Ветровете". Предполагам, че ако и сега отложи, ще го линчуват.
Виж целия пост
# 69
Имате ли си любим дракон?
Bend the knee може да значи "да застанеш на едно коляно в израз на подчинение към владетеля" (примерно,  не ми се търси), но според контекста, според това дали е в императивна форма и т.н. може да се преведе по няколко начина: Преклони се!/ Коленичи!/ Подчинявам се./ Прекланям се и т.н. За м... еротичното значение няма да говоря.. Joy Това е тънкостта на художествения превод. Казвам ви всичко това с уговорката, че, за мое съжаление, нямам нито една книга на английски, а и да се докопам до тях, не се знае кога ще ги прочета.


Разбира се, че може да се преведе и в императивна форма.

Дори е препоръчително.

„Прегъване на коляно“ е официален акт на подчинение на крал, кралица или лорд, признаване на авторитет и демонстрация на васална вярност. Обичайно е страните, които се предават, да прегъват коляно, след като са победени във война или бунт.

Тук си говорим за сюзеренно-васални отношения. Васалът прегъва / подгъва голяно, което означава, че оттук нататък признава лорда за свой сюзерен / сеньор, а краля за свой суверен.

Поклонявам се изобщо не означава същото. Та затова, като четеш на български, изобщо не ти става ясно, че тук си говорим за феодални отношения.

Мисля, че само в принцесата правилно е изполван терминът сюзерен, а в Огън и Кръв правилно са преведени термините във връзка с клетвите за феодална вярност.


Тия неща ги има в Уики и могат да се сложат като обяснение под линия.
Виж целия пост
# 70
прегъването на коляно не е задължителен акт а зависи от това колко висока стои един васал в системата на йерархията спрямо своя монарх и какви са установените порядки в тяхната държава

Някои от големите херцози и техни съпруги са минавали само с лек поклон или дори понякога - кимване, при графовете в повечето случаи е имало много дълбок поклон, а при рицари и барони - коленичене.
А ако отидем в Древния Изток там са се просвали и по корем пред халифа.
пак казвам има разлики в отношенията между крал и васали.
Т.напр. ако вярваме на Дюма, Палатинската принцеса която е била снаха и в същото време - метреса на Луи 14 (била е женена за брат му, великият адмирал и първи херцог, но краля също я е "оправял") се е задоволявала именно с леко нвеждане на глава, а някои от придворните й дами - с приклякане пред краля.


В този смисъл ако ще търсим конкретния контекст  най-добре е "Преклони се! (пред мен  -подразбира се)"!., защото не знаем дали всеки васал ще набие коляно.
Иначе ако сме буквални би трябвало да е "Падни на колене"
Виж целия пост
# 71
Да, имам си Дрогон Grinning От старите Слънцеплам.
Виж целия пост
# 72
от Драконите в основната поредица не бил взел нито един.
иначе - Балерион, Черната гибел. Той е бил в пъти по-голям от Дрогон. *
 От Толкин бих взел Смог (ама той няма да даде да го яздя)

*Ако някой ми подари Вхагар не бих го отказал.. Обаче  тези дребните дракони като хич не ми го пробутвайте. Слънцеплам го оставям за Тиф, на мен такъв дракон не ми трябва.
Виж целия пост
# 73
Bend the knee е част от федалния контракт.

прегъването на коляно не е задължителен акт а зависи от това колко висока стои един васал в системата на йерархията спрямо своя монарх и какви са установените порядки в тяхната държава

Къде го пише това?

В Уики?

Или пак говориш наизуст ... Както винаги де.

Дай източник от Ice and Fire Уики.

Я вземи обясни йерархията в света на Мартин, като си толкова навътре в нещата.

Не ми обяснявай глупости!
Виж целия пост
# 74
с тебе наистина е безмислено да се разговоря. Вземи прочети какво съм написал - целия пост - и се опитай да го осмислиш. Вземаш един цитат и искаш да го нагодиш към тезата си.
Първо никъде не съм казал, че става дума само за света на Мартин.т.напр. Света на Мартин често е сравняван с Англия 11-15 век.
Вземи прочети малко литература по въпроса каква е била Англия тогава
Вземи прочети литература що е средновековие.
за пореден път твърдиш, че съм казал неща, които не съм казал.
Всъщност - и ти никъде не си казала,   в целия пост че става дума именно за света на Мартин, няма как човек да се досети умозрително! пак се измъкваш от казаното, а ако си си мислела, че става дума за него - пак не се изразяваш ясно!
Отделно Ти просто не ме четеш с разбиране а хвърляш някакви аксиоми и очакваш че никой няма да ти ги оспорва.
Еми не става така.

П.С. когато давах от уикипедия и от уики ice and fire цитати, ми казвахте , че било пълно с грешки. сега пък - да давам от там. Вземете се разберете.
П.П.С. и йерерахията в света на Мартин мога да я обясна, но ти ще почнеш да се зъбиш, че не е така, така че не намирам смисъл.

....................
оттук нататък няма да ти отговарям вече на въпросите. не и при такъв тон.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия