Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 32

  • 2 852
  • 229
# 120

Сложен е линка.  Wink
Виж целия пост
# 121
Дава ми, че е invalid.
Виж целия пост
# 122
Хексе, линкът не работи.

Но от моя последен пост трябва да работи.
Виж целия пост
# 123
Хексе, линкът не работи.

Но от моя последен пост трябва да работи.
Хмм, чудно.. Ще пиша на модератор да редактира. Peace
Виж целия пост
# 124
Хмм, чудно.. Ще пиша на модератор да редактира. Peace
Хексе, изчакай малко.

Първо, че ще имам още за оправяне.
Второ, че линкът пак ще изчезне, защото е валиден само няколко дни.

maskara, ако се появи, ще ги сложи на другото място файловете.
Виж целия пост
# 125
Късно е чадо.. аз съм чевръста булка. Mr. Green Blush
Виж целия пост
# 126
Късно е чадо.. аз съм чевръста булка. Mr. Green Blush
Няма проблем.

И без това до 2 седмици ще има нов файл. После може да помолим и него да сложат. Може би ще се смилят над нас, бедните летни чеда.
Виж целия пост
# 127
Тука съм, ама бях загубила надежда, че някой е изпълзял от морето и ден-два не съм влизала 😀 За линка - както решите. Мога да го кача и в драйва.
Не разбрах точно как ще процедираме - четем пдфа, обсъждаме, нанасям в уорд? Ексела още преди това?
Виж целия пост
# 128
Тука съм, ама бях загубила надежда, че някой е изпълзял от морето и ден-два не съм влизала 😀 За линка - както решите. Мога да го кача и в драйва.
Не разбрах точно как ще процедираме - четем пдфа, обсъждаме, нанасям в уорд? Ексела още преди това?

Екселът си е отделно. Който не ще да се занимава с pdf и word, може, ако иска, ако има време, да погледне в Ексела, особено някои от болднатите неща, за да ги обсъдим, как точно да ги фиксираме.

Например:
Ред 354 от Ексела - Ceryse Hightower, Ceryse как е по-правилно да е - Серайз или Церис, или нещо друго.

Това е само предложение.

P.S. Някой, ако може да разрежда постовете, че да не стават толкова дълги.
Виж целия пост
# 129
Серис? 😀

Наскоро обсъждахме с една приятелка Троновете. Тя е от casual гледащите и също беше недоволна.😂😂😂 Навивам я сега да почне и книгите.

Дай боже Р'хлор да видим следващата скоро!😊
Виж целия пост
# 130
Сега тука ще постна малко инфо за някои неща от средновековието, които са релевантни за Вселената на Мартин (, за да можем пак да се скараме с Джонката Hug), а после можем да обсъдим Серис или Церис.

Мерси, Есме Hug


Малко инфо за васалството в Англия:

Васал на лорд се става чрез специална церемония. Тази специална церемония има за цел да създаде официална връзка м/у лорда и бъдещия му васал. Церемонията се нарича commendation ceremony.

Церемонията за ставанe на васал на лорд се състои от 2 части - първата част се нарича Act of Homage, втората част се нарича Oath of fealty ceremony.

1. Act of Homage:

Homage: Homage in the Middle Ages was the ceremony in which a feudal tenant or vassal pledged reverence and submission to his feudal lord, receiving in exchange the symbolic title to his new position (investiture).

Homage през Средновековието е церемонията, при която васал, дава тържествен обет за почитане/уважение и подчинение на своя феодален господар, получавайки в замяна символична титла (инвеститура / церемония при инвеститура (даване (на власт, пост, пълномощия, отличие)).

Това е церемония / тържествен обет.
Homage означава, че васалът обявява тържествено, че е човек (homme = мъж) на сюзерена, т.е. негов homme (his man).
По време на самата церемония Homage, кандидат-васалът обявява/декларира, че желае да стане homme (човек) на лорда, а лордът обявява, че приема този човек да е негов.

2. Oath of fealty ceremony: Клетва за вярност към Сюзерена (лорда)

Втората част от церемонията по ставането на васал на даден лорд е заклеването във вярност (fealty). Кандидат-васалът слага ръцете си в/у Библията и се заклева, че никога няма да нарани, нанесе щети, засегне интересите, онеправдае и т.н. лорда си и винаги ще му остане верен.

Пример за клетва за вярност:
Заклевам се, че в бъдеще ще бъда верен на моя лорд, никога няма да му причиня вреда и винаги ще спазвам моя homage, т.е. винаги ще почитам и ще се подчинявам на моя лорд добросъвестно и без измама.

След като васалът положи клетва за вярност, лордът и васалът имат феодални отношения.

___________

И за да се объркаме напълно има още един термин, който се нарича Allegiance.

Allegiance = Задължение за вярност, което се изрязява чрез клетва, която се полага от поданиците пред техния суверен (не сюзерен, а суверен - има разлика).

Allegiance се превежда на български като вярност, но това е вярност към суверена, а не към сюзерена.

Oath of allegiance: The oath of allegiance is an oath of fidelity to the sovereign.
Клетва за вярност към Суверена (монарха, т.е. краля)


Малко допълнително инфо за етимологията:
Хората се делят на 2 групи:
1. Aliens
2. Natural-born subjects

Natural-born са всички, които са родени в доминиона на Суверена / Краля.
Това са всички, които са родени в ligeance на Краля.
ligeance = територията на Краля = liege +‎ -ance

Allegiance е връзката м/у поданика и суверена. Това е взаимна връзка и задължение м/у монарсите и поданиците. Т.е. имаме от една страна задължение на суверена към поданика да го защитава, а от друга страна - задължение на поданика към суверена да му се подчинява и да му служи. Последното се нарича Allegiance (задължение за вярност към феодала).
_____________
Виж целия пост
# 131
Прост си е линкът; "сложен" е въпросът сложеният - да е активен (и 2+ седмици)
= регистрация, в подходящ сайт (и тук ви трябва профил за коментиране, нали?!):

а) с АБВ-поща получавате DOX.bg-файлообменник: безплатно 5 ГБ пространство + (преди време сякаш файлове през регистрация бяха до 50 МБ, но явно вече е увеличен : ) размер до 2 ГБ/файл, които си стоят в профила ви!
Ако направите папка и споделите линк към нея, хората с връзката ще виждат всички актуални файлове - както в случая е споделен *.pdf и ако нещо се коригира: може файлът да се изтрие и да се качи Версия#2, а старият линк ще си води към папката с новия вариант!
Ако решите, може да забраните обществен достъп до файл/папка - А после ако отново споделите - кодът ще е (леко) променен... Пример:
https://dox.abv.bg/download?id=d3dfc37d27


б) аналогично е към Gmail-поща - Google-Drive/Диск хранилище 15 ГБ (там някои файлове могат директно да се четат/гледат, без да се теглят ; )

*единствено, че някъде може да се вижда e-mail, но к'во толкоз - ако не е личен за кореспонденция, а само за (пре)пращане на файлове. Двата сайта са удобни и сигурни, и имат дизайн и на български!

в) https://mega.nz/ - 50 GB FREE* ; https://www.mediafire.com/ - 10 GB ; https://vk.com/ - до 200 МБ/файл . . .

Като има ограничение за размер на качване - архивирате с WinRAR, 7zip или подобна програмка на части, и после споделяте всички линкове където решите;
като си запълните профила, винаги може да си направите пореден и да продължавате споделяне - но все пак поне периодично трябва да си влизате в профилите, защото неактивните с месеци/години може да се изтрият, а с тях и всичките им качени файLOVE.

Прекалено дългите линкове БГ-МАММА видимо ги съкращава с многоточие,
но с посочване/кликване са действителните - а явно в 1-вия пост
при редактиране наистина се е презаписало съкратено:
drive.google.com/drive/folders/1nwYyebr8FjsL5dMqt7Y0BPws tddPX?usp=sharing
Microphone за Nature Fire и Nature Snowflake
^Писаниците ми нищо не са пред труда, който хвърляте, за да редактирате преводите!!!
Виж целия пост
# 132
Приятели, не ви се пише нещо за преводите.

Я кажете, анализирали ли сте в предишните теми, какви исторически личности и събития може би представят героите и историите във Вселената на Мартин.

Например, Врабците ... не са ли малко като Доминиканците?

Джонка?
Виж целия пост
# 133
Врабците са много интересен орден. На пръв поглед са просещи братя, т.е. най-близкият аналог са францисканци и кармелити. И едните, и другите са  се обличат твърде бедно, отдават се на аскетизъм, скитат от вратата на врата и разчитата само на това, което има дадеш доброволно, а в замяна благославят къщата ти или помагат с лечителски умения. Кармелитите са известни като "босоногите братя". Францисканците са първият орден, отдал се изключително на материална бедност.

 Обаче Великият Врабец се сдоби с правата на папа Инокентий, който е създал Инквизицията, която арестува благородници и конфискува земите им.
възстановянането на ордена на Меча и звездата, за мен е аналог на тамплиерския орден (за тамплиерите мога много да пиша)

тамплиери:
Скрит текст:
Тамплиерите са създадени в началото на 10 век.  Делят на три групи - обикновени войници-братя с бял плащ и червен кръст, офицери, които имат съвсем малко бяло, а се обличат предимно в сиво и командир, който е изцяло в черно. Първоначално в ордена влизат най-вече бедни мъже, без образование (за разлика от хопиталиериете, където орденът си има адвокати и пр.) и това е една сериозна причина, поради която са успели да се разправят толкова лесно с ордена. По време на войните в Йерсуалим орденът забогатява неимоверно много, имат си лични банкери. Другото с което дразнят околните е голямата им надменност.  Според източници Ричард Лъвското сърце, на смъртното си ложе казал че завещал пороците си - " монасите  цистерианци - сребролюбието си, на рицарите си - суетността си, а  на тамплиерите - гордостта си". В романа "Айвънхоу" тамплиерът Брайън де Боа Жилбер е представен като човек на низките страсти.  Много често тамплиерите са сключвали примирия със сарацините, което е вбесявало папи, хоспиталиери и войнствените католически крале. В интерес на истината трябва да признаем, че тамплиерите да имали огромни успехи срещу Сарацините, но са разбрали, че трябва да бъдат гъвкави, да сключват примирия, да ги настройват едни срещу други, дори да търгуват с тях - например божи артефакти. В най-големия пик тамплиерите и хоспиталиерите общо  са имали около 900 рицари, но  тамплиерите са брояли близо към 7000 души, като в това число влизали сержанти, оръженостци и обикновени пехотинци.
Също така тамплиерите създават термина Лавка. В началото се създава идеята за женски лагер, отделен на около пет километра от тамплиерския. В него са идвали сестрите, майките, братовчедките и снахите на войниците и офицерите (но не и на командира - той се е отдвал на пълен целебат), и за известявали съответния войник, че сестра му го чака там, а той е отивал на място в женския лагер да я види. Така са предвратявали боеве между "братя", ако някой подсвирне на снахата на своя брат, да речем. Проблем е, че с времето тази лавка се е превърнал в бардак, в който се предлагали всякакви - включително и курви - и тя се е движела на 5-6 километра от ариегарда, заедно с обоза, а морала на късните тамплиери доста е паднал. Аналог на тази Лавка е Къртичиното
Виж целия пост
# 134
Значи, има един Орден на босоногите в Италия. Ще чек-на, дали са издънка на доминиканците или на францисканците.

Врабецът не прилича ли много на Джироламо Савонарола? Или пък по-скоро първият Пастир в Огън и Кръв е Савонарола?

Между другото, май Савонарола е ползвал деца и също така е слагал кръст на челото на следовниците си. Но пък, от друга страна, това с издълбаването на знак на челото на последователите го нямаше в книгите. Май само в сериала беше.


Но в този ред на мисли ... Староград е Рим.

Браавос е Родос.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия