Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Трудова борса и обезщетения - 3

  • 22 545
  • 754
Заповядайте в новата тема. Simple Smile
Тема 2
Тема 1
Виж целия пост
# 1
Благодаря Ви за отговорите!
След като изтекат трите години работа и аз искам да напусна, как трябва да се оформят нещата, за да имам една година борса?
Виж целия пост
# 2
Не трябва да напускаш по собствено желание и по взаимно съгласие.
Виж целия пост
# 3
Здравейте,
първо ме извинете ако въпроса ми не е за тук.
Така значи баща ми работеше в Германия, но фирмата е имала проблеми и са задържали всички и е обявена в несъстоятелност и служителите бях длъжни да си пуснат молбите за напускане (защото всички шефове са в затвора и няма кой да ги освободи) но при основания, че не са получвали заплати 3 месеца назад, и че фирмата е в ликвидация. Той има право на 12 месеца обезщетение, но от НОЙ България му казаха, че щом е напуснал доброволно (въпреки че имат всички документи и от полиция и от съда в Германия) има право на 4 месеца по 9лв на ден. Та по какъв начин може да претендира за по-дълъг период?
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 4
Ако по немското законодателство има право на 12 месеца обезщетение, защо не си ги иска от там? Щом не е съкратен, ще получава минималното обезщетение тук.
Може да пробвате да го назначат някъде фиктивно на изпитателен срок и да го съкратят.
Виж целия пост
# 5
Защото се върна в България. Там нито имаше къде да живеят хората, които работеха в тази фирма, нито можеха да започнат нова работа защото всички шефове бяха в затвора и няма как да ги освободят. Затова и адвокат им е казал, да напишат молби за напускане при претекст, че не са получавали заплати през последните 3 месеца, което според договора е достатъчно, за да претендиртат за по-дълъг период на обезщетение в България. А и той дефакто не е искал да напуска, но никой не е имал друг вариант, а и в Германия не можеш просто ей така да си напуснеш, защото ти е кеф - ако го направиш подлежиш на не малка санкция от държавата. Трябва да имаш основателна причина, която всички от фирмата имаха.
Благодаря все пак.
Виж целия пост
# 6
Интересно... Може би трябва да се допиташ до адвокат, при същия казус какво може да се направи в България. Разучи някой за фиктивно. По спомен от старите теми, мисля че само един месец при изпитател срок е достатъчно, за да му даде право на обезщетение. (Поправете ме, ако се бъркам).
Виж целия пост
# 7
Еми и това ще се прави, може и до дело да се стигне.
И аз четох в другите теми за фиктивен договор, който ще ни бъде резервен вариант. И ако се случи да стане така, ще си има право на 12 месеца така ли? И 60% от последните 24 месеца? Той има 3 год. стаж без да е бил рег. в БТ през това време.
Виж целия пост
# 8
За 3 години общ стаж, 12 месеца няма как да получи.
Виж целия пост
# 9
Не съм се изразила правилно. Той има доста повече (повече от 20 сигурно), но имах впредвид, че през последните 3 години не е бил рег. на борсата.
Виж целия пост
# 10
Не трябва да напускаш по собствено желание и по взаимно съгласие.
а дисциплинарно уволнен?
Виж целия пост
# 11
Не трябва да напускаш по собствено желание и по взаимно съгласие.
а дисциплинарно уволнен?
За да се стигне до дисциплинарно уволнение,означава,че вината е твоя и също нямаш право на пълно обезщетение.Трябва да си съкратен.Примерна причина може да е закриване на фирмата,съкращаване на работните места и т.н.
Виж целия пост
# 12
Здравейте, и аз влизам с въпрос: Мъжът ме беше съкратен от работа на 05.08.2019г. Подаде си документите към трудовата борса в срок. От НОИ са му казали, че ще го проверяват в рамките на три месеца. Питането ми е кога е възможно да очакваме първия превод на обезщетение и как се изплащат по принцип- накуп или месец за месец?
Имам и друг въпрос- докато е на трудовата борса кой му изплаща здравните осигуровки, тъй като от различни места имаме различни отговори? Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 13
След като НОИ ви изпрати уведомление, може да очаквате превод. Ако не на 15.09., значи следващия месец, накуп. По принцип плащането е месец за месец, на 15-то число.
Осигуровките се поемат от БТ. Вие не плащате нищо.
Виж целия пост
# 14
А има ли срок, в който да очакваме това уведомление?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия