Тайната на хрупкавата туршия? Включете се в темата и спечелете!

  • 18 830
  • 143
# 60
Туршия от нарязани  камби
5 кг камби
1 кг моркови
200 г чесън
целина

Саламура:
9 ч. ч. вода
1 ч. ч. морска сол
4 ч. ч. оцет
4 ч. ч. захар

Приготвяне:
Всички камби и моркови се нарязват. Чесънът се обелва и се отделят скилидките. Целината се отделя на клончета. В компотени буркани се слагат на дъното по 2 аспирина – още преди да сме сложили другите продукти . После се нареждат ред камби, ред моркови, като помежду се слагат 2-3 скилидки чесън.
Приготвя се саламурата като се загрява на котлона, докато се разтопят солта и захарта. Заливат се вече напълнените буркани с нея, запечатват се и се обръщат с капачките надолу. След 2 дни се обръщат обратно. Престояват така в продължение на 7 дни, като обръщането се редува всеки ден нагоре-надолу.
Виж целия пост
# 61


Кисели краставички
За един буркан:
Краставички
Оцет - слагам на око( до където свършват резките на дъното на буркана)
1  с.л. сол
1 с.л. захар
Черен пипер
Копър
Стар лук - четвърт средно голяма глава
Щипка бахар
Виж целия пост
# 62
За съжаление нямам снимка в момента, но любими на цялото ни семейство са киселите краставички и една бърза туршия, на която ще споделя рецептата:
Бърза туршия (за 6 буркана)
5ч.ч. вода, 2ч.ч. захар, 1 1/2ч.ч. оцет, 1/2 к.ч. морска сол
2 карфиол а, 8 Маркова, 8 чушки, кервиз и зеле

Нарязва се зеленчукът и се пълни в буркани с винт, притискат се да се побере повече, залива се със сиропа и се слагат по 2 аспирин а за еднолитров буркан и 6 за трилитров. Няколко дни се преобръщат бураните да се обърка сиропа.
Тази година вместо тази марината мисля да пробвам Picant fix
Виж целия пост
# 63

Бамя, по рецептата за кисели краставички
Виж целия пост
# 64
МАРИНОВАНИ КАМБИ ПО НАШЕНСКИ
Продукти:
камби - около 6 кг
моркови - 1 кг
карфиол - около 2 кг

ЗА МАРИНАТАТА
вода - 9 ч.ч
оцет - 4 ч.ч
сол - 1 ч.ч
захар - 5 ч.ч
бахар
черен пипер
дафинов лист

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците се почистват, нарязват се на парчета и се слагат в подходящ съд.

Маринатата се оставя да заври на котлона.

След като изстине, зеленчуците се заливат и престояват едно денонощие.

Пълнят се в буркани и се заваряват около 5 мин.

Виж целия пост
# 65
Туршия
 зеле - бяло и цветно
моркови
червени чушки
домати - зелени
карфиол
чесън - почистени скилидки
целина - листа и корен
оцет - 150 мл за 3 - литров буркан
захар - 3 с.л. за 3 - литров буркан
сол - 3 с.л. за 3 - литров буркан
аспирин - 3 хапчета за трилитров буркан
Виж целия пост
# 66
Саламурени краставички: В голяма бутилка от минерална вода /11 л/ слагам корнишони,  заливам с охладена  саламура - на 1 л вода слагам  35 гр морска сол. В тубата слагам около десетина листа от смокиня. Държа на терасата на сянка.
Виж целия пост
# 67
Предпочитам туршии от зеленчуци, получени чрез дива ферментация. Кипва се вода, като на всеки литър се прибавят по 2 супени лъжици морска сол. Когато се разтвори солта се оставя да изстине. През това време плътно се нареждат в буркан измитите зеленчуци и се заливат с изстиналата саламура докато се покрият. Притискат се отгоре, за да не изплуват над нея. При топло време може да станат за няколко часа, а при студено - до седмица.
Виж целия пост
# 68
Току що направената ми туршийка


Виж целия пост
# 69
2 кг патладжан, 2 кг червена капия, 2 кг зелена капия (изпечени, обелени и нарязани), 3 с.л.сол, 1 ч.ч.захар, 1/2 ч.ч.оцет, 1 връзка магданоз, чесън. Обърква се всичко и се залива с 2 ч.ч.врящо препържено олио, след което се стерилизира 10-15 минути.
Виж целия пост
# 70
Виж целия пост
# 71
Здравейте! Прилагам снимка на рецепта от стария тефтер на любимата ни туршия
Снимка на туршия имаме само от миналогодишните кисели краставички:
Виж целия пост
# 72
Изключително доволна съм от вашият фикс за сладко - кисел, пикантен вкус. През последните 5 години използвам само него, като слагам в кофа с капак всякакви зеленчуци и само заливам с марината, приготвена с фикса.
Виж целия пост
# 73
Вкъщи много обичаме през зимата да си хапваме туршия с вечерята. Много обичаме и кисели краставички и царска туршия, но ще споделя рецептата ни за:
Парена туршия
Продукти:
1 зелка; 1 глава карфиол; 10 червени камби; 3 големи моркова; 1 връзка целина
За маринатата:
1/2 бутилка оцет; 150 мл олио; 3 с. л. сол; 3  с. л. захар; 6 зърна бахар; 3 дафинови листа; 4 скилидки чесън
Зелето, чушките, целината и морковите се нарязват, а карфиолът се накъсва на розички. Маринатата се кипва, с нея се заливат зеленчуците в голям съд и затварят се с капак. Когато поизстине, се слага на тъмно и студено място и няколко дни се разбърква по 2-3 пъти на ден. След това е готова за консумация. А най-вкусна е след седмица!
Виж целия пост
# 74
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия