За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 55 894
  • 768
# 435
както и да го наричат, вкусно е. Simple Smile като по-крехък морков.
рецептите харесаха ли ти? Simple Smile
Виж целия пост
# 436
Мисля да го пробвам като кисело зеле, както се прави.
То сякаш тонове има в градината. Настъргано с лимон и зехтин е уникално /сготвено не ми харесва/.
Виж целия пост
# 437
Салатния боб продължава да връзва, ясно е че няма да узрее.
Друг вариант на съхранение освен бланширан във фризера има ли? И там вече не достига място.
Виж целия пост
# 438
Извинявам се ако някъде много назад е коментирано това, което ще питам, изчетох последните страници.
Искам да си направя кьополу в буркани, имам 9 патладжана и 4-5 чушки. Изчетох в нета един куп рецепти. Обичам патладжана печен, не маринован, тук има такива рецепти. Решила съм да опека патладжана и чушките, да ги сложа в буркани и да стерилизирам бурканите. Четох, че водата трябва да покрива бурканите при варенето, но аз имам тенджера и като сложа бурканите някои са високи колкото тенджерата и водата не покрива капачките. Четох , че след като се обелят патладжаните и чушките се пържат за малко и горещи се пълнят в бурканите и могат  да се  стерилизират бурканите с капачките надолу. Мога ли без пържене да напълня в бурканите и да ги варя с капачките надолу и колко минути?  Зеленчуците може би ще са малко топли. И също, може ли без домати, тукашните са пластмасови? Освен патладжан и чушки какво друго се слага? Ако някой знае лесна рецепта да сподели.
Виж целия пост
# 439
Скрит текст:
Извинявам се ако някъде много назад е коментирано това, което ще питам, изчетох последните страници.
Искам да си направя кьополу в буркани, имам 9 патладжана и 4-5 чушки. Изчетох в нета един куп рецепти. Обичам патладжана печен, не маринован, тук има такива рецепти. Решила съм да опека патладжана и чушките, да ги сложа в буркани и да стерилизирам бурканите. Четох, че водата трябва да покрива бурканите при варенето, но аз имам тенджера и като сложа бурканите някои са високи колкото тенджерата и водата не покрива капачките. Четох , че след като се обелят патладжаните и чушките се пържат за малко и горещи се пълнят в бурканите и могат  да се  стерилизират бурканите с капачките надолу. Мога ли без пържене да напълня в бурканите и да ги варя с капачките надолу и колко минути?  Зеленчуците може би ще са малко топли. И също, може ли без домати, тукашните са пластмасови? Освен патладжан и чушки какво друго се слага? Ако някой знае лесна рецепта да сподели.

По тази рецепта. Стерилизация 25-30 мин. след завиране на водата. Ако бурканите със сместа  не са под вода поне 1 пръст има вероятност да се спукат при варенето.
Виж целия пост
# 440
Салатния боб продължава да връзва, ясно е че няма да узрее.
Скрит текст:
Друг вариант на съхранение освен бланширан във фризера има ли? И там вече не достига място.
не сме ги бланширали. направо във фризера ги сложихме.
ако ги слагаш в буркани трябва да ги вариш на два пъти, като зеления боб.
Виж целия пост
# 441


По тази рецепта. Стерилизация 25-30 мин. след завиране на водата. Ако бурканите със сместа  не са под вода поне 1 пръст има вероятност да се спукат при варенето.

Благодаря, супер рецепта за по-малко количество. Ще видя как са доматите тук, но ще трябва да пропусна меленето през машинка, нямам такава. И ще рискувам да ги стерилизирам с капачките надолу.
Ако се получи ще пиша тук.
Виж целия пост
# 442
не опитвай!
ще избие през капачката и ще изхвърлиш всичко.
ако нямаш дълбока тенджера, в която да сложиш бурканите и да имаш поне пръст вода над капачките потърси информация за консервиране във фурната на печката или в съдомиялната.
виждала съм го в по-старите теми тук. нямам личен опит.

все пак потърси във форума някой с личен опит
за фурна https://jenata.org/art/sterilizirane-vyv-furnata-na-pechkata/57
за съдомиялна https://bg-mam.ma/p/741975/29003074
https://www.bg-mamma.com/?topic=741975.570
Виж целия пост
# 443

Стерилизация 25-30 мин. след завиране на водата. Ако бурканите със сместа  не са под вода поне 1 пръст има вероятност да се спукат при варенето.

Ами не е вярно. От години стерилизирам с вода покриваща буркана на половина ( само дето буркана ми е обърнат надолу с капачката). Бях го гледала в някакъв американски клип
Виж целия пост
# 444
не знам какво са показвали, но при варене съдържанието на буркана се разширява, избутва нагоре въздуха, след това гумата на капачата се залепва за стъклото и не позволява въздух да влезе обратно.
затова капачката хлътва навътре след изстиване.

ако буркана е надолу с главата, при разширяване на съдържанието въздуха е отгоре (към дъното) и не може да излезе от там, вместо това натиска съдържанието надолу. през капачката няма да излиза въздух, а съдържанието на буркана.
не съм пробвала, само разсъждавам, но наистина не виждам как ще стане.
Виж целия пост
# 445
За патладжаните - моята рецепта е още по-мързелива. Изпичам и отцеждам  също като в рецептата на Пейч. После  понякога ги смилам с пасатор, а друг път ги режа много на дребно. Слагам в плик и замразявам във фризера. Зимата ги смесвам с малко едросмляна лютеница, чесън  и пресен магданоз.
Виж целия пост
# 446
Ао наистина имаш възможност да прибереш опечените чушки и патладжан в торбички във фризера-това е най-лесно. Само ги опичам и не меля. Когато ще се ползват, тогава с чесън,сол, оцет и олио и пасатора-става за минути. Ако ще ги затварям в буркани, тогава пак ги слагам направо печени и обелени, и добавям домат, защото имам в градината и защото доматът в някаква степен консервира нещата. Отново меля при ползване. Чесън не слагам в бурканите, защото не обичам варения чесън в консервите.
Относно варенето: обърнати буркани съм варила с кисело зеле, в тава, на котлона и вода в тавичката колкото да покрие шийката на буркана. За 5-10 минути. Траят с години, но все пак, това е кисело зеле. А патладжана и чушките са "друга бира"
Виж целия пост
# 447
Буркани и шишета могат да се стерилизират легнали. Не е задължително да са изправени.
Виж целия пост
# 448
ако буркана е надолу с главата, при разширяване на съдържанието въздуха е отгоре (към дъното) и не може да излезе от там, вместо това натиска съдържанието надолу. през капачката няма да излиза въздух, а съдържанието на буркана.
не съм пробвала, само разсъждавам, но наистина не виждам как ще стане.
Е аз говоря от 4 годишен практически опит. До сега съдържание на буркан не ми е излизало
Виж целия пост
# 449
Благодаря на всички за съветите. Направих кьополуто по рецептата на Peych, само магданоз не сложих, обицхам го пресен. Изнамерих в къщи по-малки бурканчета, сега ги стерилизирам, покрити са с вода. Но това с варенето много ме заинтригува и ще опитам с нещо друго.

Пак да питам, обръщат ли се бурканите  като свърши стерилизцията?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия