За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 55 766
  • 768
# 510
Догодина пробвайте с 30 грама на литър. Постепенно ще улучите точния вкус за вашето семейство.

А, кой ще чака догодина Joy Предпочитаме суровите туршии през зимата заради липсата на много сезонни зеленчуци за салата (а аз лично и заради пробиотичните им свойства) и докато има карфиол, зеле и моркови по пазарите, слагам през седмица. Просто тази година по-късно започнах, защото все ми се струваше топло. Явно наистина солта ми е много малко. Следвах рецептата на блогърка, която много харесвам, а там пишеше дори 15-20 гр. сол.
Виж целия пост
# 511
Зелето правим с 27-до 30г/литър вода, но на туршията слагам 40г/литър вода. Малко е солена Simple Smile Затова изваждам в купа със студена вода за час-два, преди да нарежа за хапване и ни е ок
Виж целия пост
# 512
Снощи установихме, че киселото ни зеле се е смило! Нищо не става от него!
Винаги го правим по един и същи начин - 35г/л сол/вода. Малко по- солено е, но мазите ни са топли и за да издържи до пролетта.  Друга година, чак март месец започва да се съсипва, а сега дори не сме го опитали! Зелето, ни е купено от пазар, нямаме домашно.
Много ме е яд, защото оставам без зеле за празниците. Ще видя, нашите на село, ако имат, да дадат някоя зелка за празниците.
Виж целия пост
# 513
зависи кога сте го сложили - имаше необичайно топли дни в началото на ноември.
нашето го сложих в края на ноември, стоя в коридора, че навън беше студено сега е на балкона - няма къде да държим бидончето, нищо, че е малко.
стана перфектно.
с една дюля вътре, целина на листа и главата на шайби, има и няколко зимни круши - не съм стигнала до тях да ги пробвам.
днес ще завия първата зелка на сармички. Simple Smile
Виж целия пост
# 514
Винаги го слагаме, след средата на ноември, точно защото са ни сравнително топли мазите.  Всяка година така правим!  Терасата ни е оскъклена и също не е студена, та и там не е вариант! Единственото различно е, че претакането го правихме, по схемата дадена от Пейч, но не мисля, че това е причината. По-скоро си мисля, че зелето е било много наторявано и затова се получи така.
Виж целия пост
# 515
Тази година зимата е по-топла, да не би в мазата да му е било твърде топло.
Виж целия пост
# 516
Възможно е, но пък и други години е било така, пък сме имали хубаво зеле до март?!
Виж целия пост
# 517
Киселото зеле е почти готово


Зелевият сок е станал превъзходен


Остава да си налея по една греяна ракия и да чакам мачовете по телевизията


Едно малко пране прострях
Виж целия пост
# 518
от вълнение чукнах два пъти "полезно:, което за мен си е "харесах". Simple Smile

моето зеле е станало омбре. Simple Smile
когато слагах зелките, изрязвах кочана, а от червеното цвекло сока е станал доста розов, зелките явно са "пили" от розовата вода през изрязаното и листата са по-тъмно розови откъм изрязания кочан и по-светли към краищата на листото. съвсем в края са си с нормалния жълт цвят.
Скрит текст:


и мезенце постничко Wink
Скрит текст:
Виж целия пост
# 519
Скрит текст:
от вълнение чукнах два пъти "полезно:, което за мен си е "харесах". Simple Smile

моето зеле е станало омбре. Simple Smile
когато слагах зелките, изрязвах кочана, а от червеното цвекло сока е станал доста розов, зелките явно са "пили" от розовата вода през изрязаното и листата са по-тъмно розови откъм изрязания кочан и по-светли към краищата на листото. съвсем в края са си с нормалния жълт цвят.
Скрит текст:


и мезенце постничко Wink
Скрит текст:

И аз се приготвих с мезето, че стана време за мача. Kissing Face
Виж целия пост
# 520
Нямате милост. Мезетата са много апетитни.
Виж целия пост
# 521
и лесни Wink

и питието към мезето Simple Smile


сока от киселото зеле. Simple Smile
Виж целия пост
# 522
Винаги го слагаме, след средата на ноември, точно защото са ни сравнително топли мазите.  Всяка година така правим!  Терасата ни е оскъклена и също не е студена, та и там не е вариант! Единственото различно е, че претакането го правихме, по схемата дадена от Пейч, но не мисля, че това е причината. По-скоро си мисля, че зелето е било много наторявано и затова се получи така.
Проблемът е в зелето, много е било наторявано. Случвало ми се е, не съм хвърляла всичко, но голяма част да. Много е неприятно.
Виж целия пост
# 523
зелето, зелето...ако са кофти зеленчуците цялата зимнина може да отиде. така навремето с едни чушки уж от производител. опекох първата част и ги оставих да се отцедят. за няколко часа направо се смиха и всичко изхвърлих.
Виж целия пост
# 524
Абсолютно съм съгласна, за купешките неща, но за жалост, някои се налага да ги купувам. 
Слава Богу, родителите ми /да са ми вижи и здрави/, отглеждат домати, чушки, краставици, та поне това не купуваме.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия