За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 55 616
  • 768
# 525
Печени камби
Виж целия пост
# 526
На повърхността на бидончето на киселото зеле  се образува бяла тънка повърхност.Развалено ли е или е нормално?
Виж целия пост
# 527
Скрит текст:
На повърхността на бидончето на киселото зеле  се образува бяла тънка повърхност.Развалено ли е или е нормално?

Нормално е, но ферментацията трябва да се пресече вече за да не се развали бързо. Аз използвам калиев сорбат.
Виж целия пост
# 528
Скрит текст:
На повърхността на бидончето на киселото зеле  се образува бяла тънка повърхност.Развалено ли е или е нормално?

Нормално е, но ферментацията трябва да се пресече вече за да не се развали бързо. Аз използвам калиев сорбат.

Каква е дозата?
Виж целия пост
# 529
Скрит текст:
Скрит текст:
На повърхността на бидончето на киселото зеле  се образува бяла тънка повърхност.Развалено ли е или е нормално?

Нормално е, но ферментацията трябва да се пресече вече за да не се развали бързо. Аз използвам калиев сорбат.

Каква е дозата?

1 пакетче от 9 г е за около 8 кг зеленчук. Има инструкции , следвайте ги.


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_18.html
Виж целия пост
# 530
Аз такова не съм виждала,ако не намеря с друго не може ли?
Виж целия пост
# 531
Има го в най различни опаковки. На снимката е една от тях. В Кауфланд и Метро.
Виж целия пост
# 532
Някой знае ли как се прави сурова туршия само с сол и вода. Скоро си купих такава със зеле, корнишони, моркови и зелени домати на етикета пише, че е само със сол и вода.  Няма никакви подправки, само като се сервира се слага малко олио или зехтин и е много хрупкава.
Виж целия пост
# 533
Аз на литър вода слагам 30гр сол (но май ще намалям на 25). Лекичко затоплям, колкото да се разтопи солта. Но може и без това. В буркани си нарязвам карфиол, моркови, зелени домати. Сигурно и друго може, но ние тези най-харесваме и за това само тях режа. Заливам всеки буркан с водата със солта, затискам с нещо да не изплува зеленчука, завивам капачката и оставям да вкисва. ПОдлагам обаче под бурканите, че кипва като вземе да втасва.

За затискане от други купешки туршии съм си запазила едни като кръгли скарички които са били отгоре в буркана и тях си позлвам. Събрала съм сума и нещо и с тях действам.
Виж целия пост
# 534
Някой знае ли как се прави сурова туршия само с сол и вода. Скоро си купих такава със зеле, корнишони, моркови и зелени домати на етикета пише, че е само със сол и вода.  Няма никакви подправки, само като се сервира се слага малко олио или зехтин и е много хрупкава.
Прави се 30, 35 или 40% разтвор, според вкуса, но не само. От по възрастни жени знам, че по- солено е по- сигурно, а непосредствено преди ядене се изкисват с вода за обезсоляване.Опитът учи, различно поемат сол различните зелечуци. Потърси за ферментация (или дива ферм. )) на зеленчуци с търсачката.
Виж целия пост
# 535
Този път правих зелето с 30% сол и не стана никак солено, просто не пое.
Виж целия пост
# 536
Зависи от солта. Аз попаднах на една от Червено море , та си късам нервите като готвя. По принцип не  ни е вкусно много солено .
Не знам каменната дали не си е българска. С българската каменна точната  мярка при мен е малко повече от 25 процента. Правих с 40  но даже не можа да вкисне както трябва.Остана като прясно зеле  и даже не се развали чак до есента. За да готвя , трябваше да изкисвам.  Едно време солта е ползвана  за консервант ,
Виж целия пост
# 537
Нашето зеле е гадно заради тази сол тази година. Хем пресолено, хем като го изкисна, горчи. Но може и самото зеле да е гадно, защото е купено "изгодно" от пестеливия ми мъж.
Виж целия пост
# 538
ЕХООО , някои трябва да ви върнат в отделенията! Как 30% солен разтвор? Че тя солта няма да има шанс да се разтвори. Зелето се прави с 3% солен разтвор. Аз суровата туршия я правя по друг начин, така че няма да коментирам тук.
ПРИМЕР - при писани тук 40% това значи 4 кг сол на 10 литра вода!
Виж целия пост
# 539
ЕХООО , някои трябва да ви върнат в отделенията! Как 30% солен разтвор? Че тя солта няма да има шанс да се разтвори. Зелето се прави с 3% солен разтвор. Аз суровата туршия я правя по друг начин, така че няма да коментирам тук.
Може, ще проверя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия