За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 432
  • 737
# 660
За малиновата торта няма нужда от калкулатор................ след като се увеличат двойно продуктите, ще се увеличи двойно размерът на тортата. От 18 см. ще стане 36. Което си е една нормална тава.
Ако формата е кръгла, лицето (площта) на формата намираме по формулата S=π*r*r,
(площ на окръжност =π.радиус.радиус, радиусът на окръжност се означава с r, радиусът е половината от диаметъра на окр.)
π=3,14
Ако диаметъра е 18 см, то радиуса на формата е 9 см. Тогава площта на формата е S=3,14*9*9=254,34 квадратни сантиметра.
Ако диаметъра е 36 см, то радиуса на формата е 18 см. Тогава площта на формата е S=3,14*18*18=1017,36 квадратни сантиметра.
Т.е за форма с диаметър 36 см. са ни необходими 4 пъти повече продукти, отколкото за форма с диаметър 18 см.
Виж целия пост
# 661
Така и направих, Морена. За кьопоолуто оставих зелените чушки.
Виж целия пост
# 662
Дъждец, не съм правила нищо с тесто, освен палачинки, пандишпан и подобни по-течни.
За хляб гледай low carb рецептите, от някои стават нелоши хлябове.

С кое брашно правиш сладкишите?
С на Dove Farm, което се води пълнозърнесто. По-кафяво е на цвят. По Коледа го смесвах и с елдено. Имаше страхотно елдено брашно в Лидл, което в сладкиши не миришеше. Обаче с хлябовете пълно дърво.
Виж целия пост
# 663
Изпекох червени и зелени чушки. Ще правя кьопоолу и шак шука. За кое ястие кои чушки да отделя? Или да ги миксирам? За първи път ще правя шак шука и нямам идея дали има значение сорта на чушките.

Кьопоолу правя с червени чушки ,навик .
За шак шука използвам пресни-зелена и червена ако имам ,или само червени или само зелени .С печени не съм пробвала.

Или смесени ,или за кьопоолу червените бих използвала аз.
Виж целия пост
# 664
Момичета, как приготвяте ризото със зеленчуци и ризото с гъби? Моля за изпитани рецепти?

Също и за спагети със зеленчуци?Simple Smile
Виж целия пост
# 665
Момичета може ли рецепти за яхния с бамя?
Виж целия пост
# 666
Момичета, как приготвяте ризото със зеленчуци и ризото с гъби? Моля за изпитани рецепти?

Също и за спагети със зеленчуци?Simple Smile
Ризотото приготвям с ориз Арборио/Каранроли/Балто - ориза се добавя при запържените зеленчуци или гъби без да се мие. Първо добавям и малко бяло вино и след това започвам да наливам на етапи горещ бульон/вода - малко, бъркам (да се овсвобождава нишестето) и като се поеме течността, пак... и така за окло 16-18 мин.  трябва да е готов оризът.  Разбира се трябва да изглежда кремообразно ризотото, което е зралично от ориз със зеленчуци или с гъби и т.н.
Спагети/каквато и да е паста,  варя според указанията на опковката, но с 1-2 мин. по-малко, защото добавям пастата към зеленчуците/соса и обърквам, за да се овкуси тя, и така се досготвя до алдете.
Тук имам някои от най-любимите ни ястия с паста, може също да се ориентираш в приготвянето -  https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0

Момичета може ли рецепти за яхния с бамя?
Бамята ми е обичайно от буркан (домашно консервирана) и готова. Добавям я накрая към гювеч,  готвя я с ориз, с пилешко..., а и запържена е много вксуна - става за гарнитура или салата.
Виж целия пост
# 667
Момичета, как приготвяте ризото със зеленчуци и ризото с гъби? Моля за изпитани рецепти?

Също и за спагети със зеленчуци?Simple Smile

Ризото с авокадо

Паста с чери домати и репички

Паста с тиква и гъби

Паста с картофи, чушка и скаморца
Виж целия пост
# 668
Имам еклери за пълнене.Искам да ги напълня със солена плънка,но са много чупливи.Какво да ги направя  за да мога да направя дупчица .
Виж целия пост
# 669
Аз съм в търсене на хубав тъмен балсамов оцет. Веднъж бях взимала някакъв с вкус на карамел и не толкова кисел, но изобщо не помня какъв е бил и оттогава все не мога да оцеля. Моля ако сте срещали такъв, споделете. ☺️
Виж целия пост
# 670
С вкус на карамел е вероятно балсамов сос. В Лидъл от италианската седмица има един много хубав оцет, както и от Делукс серията.
Виж целия пост
# 671
Помощ!Трябва да си направим оризово брашно,нямам възможност да тичам по магазините.  Разполагаме само с пасатор,дали ще може да се смели с него . Другия ми вариант е да се свари ориза да го пасирам и да се опитам да направя някакви питки или кифли,ама нали в ориз не се слага мая ,съмнявам се  в резултата. Дайте ми някакви идеи,блокирах и нищо не ми идва на ум.
Виж целия пост
# 672
Помощ!Трябва да си направим оризово брашно
Скрит текст:
,нямам възможност да тичам по магазините.  Разполагаме само с пасатор,дали ще може да се смели с него . Другия ми вариант е да се свари ориза да го пасирам и да се опитам да направя някакви питки или кифли,ама нали в ориз не се слага мая ,съмнявам се  в резултата. Дайте ми някакви идеи,блокирах и нищо не ми идва на ум.

Става и с кафемелачка, ако имаш под ръка, но по-бавно, отколкото с блендер. С пасатор не знам дали ще стане...
Виж целия пост
# 673
С оризово брашно не се правят питки или кифли. То се сгъстява при висока Т.
Става за палачинки.
С кафемелачка става, но трудно и няма да е фино.

Какво искаш да приготвиш? Нещо без глутен ли ?
Виж целия пост
# 674
Глутена не е проблем! Искаме да пробваме нещо ново от ориз! Но да не е манджа. А нещо като кекс,питка, сладки някакви!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия